Tasarruf tedbirleri önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında da masaya yatırıldı. Buna göre, uygulama merkezi sistemle takip edilecek. Tedbirlere uymayan kamu kurumları uyarılacak. Uyarılara rağmen harcamalarına özen göstermeyen kamu kurumları veya personelle ilgili farklı yaptırımların gündeme gelebileceği belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yürütülen tedbirlerle birlikte 100 milyar lira tasarruf hedefleniyor.
Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılabilmesi adına çeşitli uygulamalarla, giderler hesaplanarak, harcamalar en aza indirilecek. Zorunlu ihtiyaçlar dışında hiçbir harcamaya izin verilmeyecek. Ayrıca, fiziki gerçekleşmeleri yolun başında olan kamu yatırımlarına ödenek aktarımı yapılmayacak.
İşte ilk etapta uygulanacak tedbirler
Buna göre, ilk etapta uygulanacak bazı tedbirler şu şekilde sıralandı;
- Zorunlu olmadıkça kamu kurum ve kuruluşları bina ve araç kiralamayacak.
- Kiralanan ek bina ve araçlar ihtiyaca göre belirlenecek. Bir kurumun bina ihtiyacı olması durumunda, diğer kurumların âtıl hâlde tuttuğu veya kullanmadığı binalarla bu ihtiyaç karşılanacak.
- Makam araçları veya kamuya ait taşıtların kullanımına sınırlama getirilecek.
- Bir kurumun araç ihtiyacı olursa, yeni araç alımı veya kiralanması yerine başka kurumların araçlarından yararlanılacak.
- Kamuya personel alımı sadece yıl içinde emekli olanların sayısıyla sınırlandırılacak. Personel ihtiyacı varsa yine bu ihtiyaç, başka kurumlardaki fazla personelle giderilecek.
- Yılın değişik zamanlarında farklı illerde düzenlenen tanıtım, eğitim gibi etkinliklere ara verilecek.
- Kırtasiye harcamaları azalacak, yazışmalar dijital ortamda yapılacak.
- Yüzde 65'i biten yatırımlar tamamlanacak, ancak yeni yatırımlara başlanmayacak.
- Kamu kurumlarına bağlı konuk evleri ve sosyal tesislerde özel kontenjanlar sınırlandırılacak.
- Ayrıca toplum ve kamu yararına olan sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirilecek.
Bazı bakanlıklar yılın ikinci yarısını beklemeden tasarruf tedbirlerini uygulamaya başladı. Hazırlanan genelgelerle il müdürlükleri ve taşra teşkilatlarına tasarruf edilecek kalemler konusunda uyarıda bulunuldu.
MALİYE DENETİMLERİ ARTACAK
Bütçenin gelir kalemlerinde de kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergiye uyum başlıklarında yapılacak çalışmalarla artış sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığının bu kapsamda her alanda denetimlerini arttıracağı, bu yolla bir yandan bütçenin gelir tarafının arttırılması, bir yandan da yeni tasarruf tedbirleriyle yıl sonu bütçe açığının hedeflenenden daha az gerçekleşeceği belirtiliyor.