Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Oğuz Çetinkale ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Selahattin Özmen, önümüzdeki yıllarda nakillerde patlama yaşanacağını, vücuttaki her organın naklinin mümkün olacağını düşünüyor.
Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, “İlaç sanayi bu konuda ki sorunları çözerse organ naklinde patlama olur” dedi. Çetinkale “Almanya'daki iki tam kol nakli ameliyatı bir ilk. Ancak zaten daha önce 50'ye yakın kol ve parmak nakli gerçekleştirilmişti ve bunlardan büyük bir kısmını vücut kabul etmemişti. Şu an organ nakli teknolojisi çok ilerlemiş durumda ancak ameliyat sonrası kullanılan ilaçlarda sorunlar var” şeklinde konuştu
15 yıl önce her şey hayaldiDoç. Dr. Selahattin Özmen, önümüzdeki 20 yıl içinde organ nakli konusunda her şeyin olabiliceğini söyledi. Özmen, nano teknolojinin tıp alanında kullanılmaya başlamasının heryeşi değiştirebileceğini ifade ederken şunları söyledi: “Şu an üzerinde çalışılan ve kafa yorulan bir çok husus var. Ama açıkça söylememiz gerekir ki şu an teknolojik olarak hala çok gerideyiz. Nano teknolojiyi tıp dünyasına tam olarak entegre edip bu teknolojiyi de geliştirebilirsek yapılmayacak ameliyat kalmayabilir. Mesela şu an için baş nakli gerçekleştirmek imkansız. Çünkü böyle bir ameliyatda sinir sistemi üzerinde de çalışmanız lazım.”
KAFA NAKLİ YAPILABİLİR Mİ?
Amerikal profesör Robert White'ın, 1970 yılında bir maymunun kafasını keserek diğerine naklettiği biliniyor. Kanı belli bir dereceye kadar dondurarak dolaşımı yavaşlatan White'ın, nakil yaptığı maymunu 8 saat yaşatmasının hikayesi, tıp dergilerine konu edildi. “Baş ve beyin nakli yapılabilir mi” sorusuyla birlikte ikinci bir soru daha gündeme geliyor: Kafası başka, vücudu başka olan bir insan nasıl biri olacak? Doç. Dr. Selahattin Özmen, Einstein gibi zeki birinin kafasının başka birine nakledilerek yeni bir insan modelinin bile ileriki teknolojilerle mümkün olabileceğini söyledi.
AJANSLAR