Bingöl İl Kadın Platformu adına yapılan basın açıklamasını Meral Sav okudu. Dünya'nın her yerinde kadınların en korunduğu yer diye düşünülen ‘Aile içinde' daha yaygın bir şekilde şiddete uğradığını belirten Sav; “Tüm dünya'da ve her sınıfta şiddet olgusu kendini bir şekilde yaşatmaktadır. Engin-fakir, eğitimli-eğitimsiz, küçük-büyük, evli-bekar ayrımı olmaksızın kadınlar bir şekilde şiddeti yaşamaktadır.” dedi.
Namus, töre adına kadınlara yönelik kötü muamele, işkence ve öldürmenin Türkiye'de dahil olmak üzere bir çok ülkede yaygın olduğunu dile getiren Sav; “Namus cinayetlerinde ve fiziksel saldırılarda toplum kadın suçlu, erkeği mağdur olarak görüyor. Şiddet, kadınlar olarak her zaman maruz kaldığımız ama buna rağmen suçlu olduğumuz durumlardır. Şiddet yalnız bedenlere zarar vermiyor, kadınların öz saygısını ve hak arama arzusunu zayıflatıyor. Fiziksel, sözel, ekonomik, cinsel, psikolojik ve sosyal boyutlarda biz kadınları vuran şiddete karşı mücadelemizi artırarak sürdürmeliyiz. Bu konuda toplumsal cinsiyetçiliğin giderilmesi için toplumun bilinçlendirilmesi ve aydınlatılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Yaptığı açıklamada bir takım taleplerde de bulunan Sav şunları söyledi: “Aile mahkemeleri ihtiyaca cevap verecek donanıma kavuşturulmalıdır. İşyerinde taciz, ‘İş yasası' tarafından tanımlanarak gerekli önlemler alınmalıdır. Uluslar arası anlaşmaların, ulusal düzeyde benimsenmesi ve uygulanması gerekmektedir. Kadının eğitim, çalışma ve katılım haklarını ihlal eden başörtüsü yasağına son verilmelidir.”
Yapılan açıklamanın ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hanifi Budancamanak, kadın haklarının hukuksal boyutlarını ve şiddet gören kadının hukuksal hakları hakkında bilgi verdi. Toplantı, aile içi şiddet konulu film gösterimiyle sona erdi.
HABER
BİNGÖLÜN SESİ GAZETESİ
www.bingolunsesi.net