-BİNGÖL ONLİNE -
Japonya'nın destek sağladığı girişim kapsamında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), önde gelen Türk şirketleri ve kadınların yönettiği işletmeler için “İş Buluşmaları ve Eşleştirme” etkinliği düzenledi. İstanbul'da düzenlenen İş Buluşmaları ve Eşleştirme Etkinliği'nde (B2B), kadın kooperatifleri ve kadın girişimciler, önde gelen Türk şirketleri ile ortak iş olanaklarını araştırma fırsatı buldu.
Japon Hükümeti'nin 1,1 milyon ABD Doları finansman sağladığı, UNDP ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından kadın girişimciliği konusunda yürütülen daha büyük bir iş birliğinin parçası olan etkinliğe, Türkiye'de önde gelen perakendeciler, üreticiler ve e-ticaret platformlarından 40'dan fazla temsilci, Türkiye'nin 36 ilindeki kadın kooperatiflerinden 42 temsilci ve 19 Türk ve Suriyeli girişimci katıldı. Bingöl'den katılan isim, el sanatları ve yöresel yemekler üreten Genç Üreten Eller Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi'nin Başkanı Merve Dilan Dağ oldu.
Sektörlere özgü eşleştirme oturumlarında kadınlar, şirket temsilcileriyle tanışma, kendi ürün ve hizmetlerini tanıtma fırsatı buldular ve iş birliği olanaklarını araştırdılar. Ayrıca tanınmış kadın girişimciler Demet Sabancı, Şehadet Çitil ve Sanabel Marandi kendi başarı öykülerini katılımcılarla paylaşarak onların gelecekteki iş yolculuklarına ilham verdiler.
Dağ: “Birçok alanda eğitim aldık”
Organizasyonda aynı zamanda Bingöl'ü temsil eden Bingöl'ün ilk kadın kooperatifi olan Genç Üreten Eller Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Merve Dilan Dağ, B2B etkinliğinin Aralık 2021'den bu yana kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerine iş geliştirme eğitimi ve danışmanlık desteği sağlayan projenin bileşenlerinden yalnızca birisi olduğunu söyledi.
Eğitimlere ek olarak, proje katılımcılarının işletmelerini desteklemek amacıyla mentorluk ve hibe de sağlandığını, ayrıca yerel çıkışlı ürünlerin pazarlanması ve tanıtılmasına yönelik bir çalışma da yürütüldüğünü aktaran Dağ: “Bu amaçla, geleneksel ve yerel ürünleri tanıtan ve potansiyel alıcıları üreticilere yönlendiren bir internet sitesi geliştirilecek. Birçok alanda eğitim aldığımız bu proje kapsamında 25 Bin 756 TL hibe desteği da tarafımıza sunuldu” dedi.
“Türkiye'nin devleriyle görüşmeler sağladık”
COVID-19 küresel salgınına yanıt olarak tasarlanan projede, kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerinin iş becerilerini yükseltilmesi suretiyle kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katılımını artırmayı hedeflendiğini anlatan Dağ: “İş Buluşmaları ve Eşleştirme Etkinliğinde (B2B) önemli görüşmelerimiz oldu. Türkiye'nin devleri diye nitelendirilen, piyasanın en önemli toptan ve perakende sektörünün temsilcileriyle görüşmeler sağladık. Bu sadece satış endeksli değil, aynı zamanda talep yoğunluklarına göre yeni çeşitlerin de üretimine yönelik görüşmelerdi. Son derece verimli geçti. Genç İlçemizde bu talepleri karşılayacak ortamı oluşturabilirsek şayet, çok iyi neticeler elde edecek, hatta önemli bir istihdam alanı da yaratmış olacağız” dedi.