Tarım ve Köy işleri Bakanlığınca uygulamaya konulan ‘Kırsal Alanda Sosyal Destek' projesi kapsamında çalışmalara başlayan Tarım İl Müdürlüğü, kadın çiftçileri kooperatif çatısı altında toplamayı hedefliyor. Kooperatife üye olacak çiftçi kadınlara 4'er adet süt ineği verilecek. Üstelik ödemelerde faiz uygulanmayacak.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nca çiftçileri desteklemek ve kalkındırmak amacıyla 3 yıl önce başlatılan ‘Kırsal Alanda Sosyal Destek' projesi erkek çiftçilerden beklenen ilgiyi görmemesi üzerine Bingöl Tarım İl Müdürlüğü rota değiştirdi ve yeni bir çalışma başlattı. Yeni çalışmayla birlikte Bingöl genelinde ilk defa kadın çiftçiler bir araya getirilerek kooperatif çatısı altında birleştirilecek.
Konu ile ilgili açıklama yapan Tarım İl Müdürü Namet Sevinç, tarım da asıl yükün kadınların sırtında olduğunu ifade ederek, kadınların gerçek değeri alması için kooperatif çatısı altında toplanmaları gerektiğini söyledi.
Bütün üyelerin kadın olduğu bir ‘Tarımsal Kalkınma Kooperatifi' kurmak istediklerini ifade eden Sevinç, şunları söyledi: “Rize'de yapılan ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bölge yarışmasında Bingöl ekibi, tarımsal potansiyeli yüksek birçok ili geride bırakarak 120 puanla yarışmada 4. oldu. Bu sonuç bize, kadın çiftçilerin eğitilmesi ve aktif olarak faaliyetlere dahil edilmesi durumunda çok daha iyi işler yapabileceklerini gösterdi. Tarım İl Müdürlüğü olarak da bizler üzerimize düşeni yapmak ve kadın çiftçilerimizin hak ettiği değere kavuşması amacıyla ‘Kırsal Alanda Sosyal Destek' projesi kapsamında kadın çiftçilerimizi kooperatif çatısı altında toplamayı planladık. İlk defa yapılacak bu uygulamada kadın çiftçilerimizin daha başarılı olacağına inanıyoruz. Bu kooperatifte sadece kadın çiftçiler üyeler olacak ve her şeyi onlar yapacak. Kooperatife üye olmak isteyen kadın çiftçilerin Müdürlüğümüze müracaat etmesi gerekir. En az 30 kişiden oluşacak kooperatif için üye olacak her bir kadın çiftçiye faizsiz 4 adet süt ineği verilecek. 2 yıl ödemesiz geriye kalan ise 6 yılda eşit taksitler halinde ödenecektir. Proje uygulama süresi 8 yıldır. Bingöl genelinde Müdürlüğümüze kayıtlı toplam 10 bin kadın erkek çiftçimiz bulunmaktadır. Çiftçilik faaliyetlerine bakıldığında kadın çiftçilerin erkek çiftçilerden daha başarılı olduğu görülmektedir. Tarım İl Müdürlüğü olarak bu gerçeği fark edip kadın çiftçilerimizin hak ettiği değere kavuşması amacıyla kooperatif uygulaması başlattık” diye konuştu.
BİNGÖL MEDYA.COM / BİNGÖL KENT HABER