Kaçak göçmenleri sporcu gibi gösterdilerİnsan ticareti yapan çetenin elemanlarından olduğu ileri sürülen Bingöl Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nde görevli bir memurun kaçak göçmenleri sporcu gibi göstererek, belgeler düzenlediği ifade edildi.
Yurt dışından getirdikleri kaçakları Türkiye üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan'a para karşılığı götürdükleri bildirilen bir şebeke, polisin yaptığı çalışma sonucu çökertildi. Operasyonda insan kaçakçılığı yaptığı iddia edilen 26 kişiyle birlikte 163 kaçak yakalandı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, bir istihbaratı değerlendirerek yaklaşık bir yıl önce projeli bir çalışma başlattı.
Mali polis, Doğu ve Güneydoğu illeri üzerinden yurda sokulan kaçakların bir süre Türkiye'de barındırıldıktan sonra Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya gönderildiklerini tespit etti.
Polisin teknik çalışmada yaptığı incelemelerin ardından Ankara, Bingöl, İstanbul ve İzmir illerinde eş zamanlı operasyon yapıldı.
Elebaşılığını Mehmet Akif E, Selahattin A. ve Gürsel G. adlı kişilerin yaptığı belirtilen çeteye yönelik operasyonda 26 kişi yakalandı. Bu kişilerin adreslerinde yapılan aramalarda da çok sayıda pasaport, vize işlemlerinde kullanılan belgeler, ikamet izin belgeleri ve bazı doküman elde edildi.
Ankara polisinin yürüttüğü soruşturma kapsamında, çoğunluğu Afgan, Filistin, Burma, Somali, İran, Irak, Eritre ve Dominik Cumhuriyeti'nden 151 yabancı uyruklu kaçak ile yurt dışına götürülmeye çalışılan 12 Türk vatandaşı yakalandı.
Kaçak göçmenlerden kişi başına 4-10 bin Dolar arasında para aldılar
İnsan ticareti yapan çetenin elemanlarından olduğu ileri sürülen Bingöl Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nde görevli bir memurun kaçak göçmenleri sporcu gibi göstererek, belgeler düzenlediği ifade edildi. İnsan ticareti yaptığı bildirilen çete mensuplarının kaçak göçmenlerden kişi başına 4-10 bin Dolar arasında para aldıkları belirtildi. Yakalanan kaçak göçmenlerin bir bölümü sınır dışı edilirken, halen Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde tutulan bir bölümünün de işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.
Gözaltına alınan 26 kaçakçıdan 10'u savcı talimatıyla serbest kalırken 16'sı TCK'nın 220. maddesi kapsamında bulunan 'örgüt kurmak, örgüt faaliyetleri çerçevesinde göçmen kaçakçılığı yapmak' suçundan adliyeye gönderildi.
Tekne ve jetskilerle transfer
Emniyet yetkilileri, Doğu ve Güneydoğu illerinden dağ yolu ile Türkiye'ye sokulan kaçak göçmenlerin önce metropollere yerleştirildiğini söylediler. Son derece kötü koşullarda bir süre Türkiye'de bekletilen kaçak göçmenlerin başta İzmir olmak üzere Ege'deki şehirlerden jetski ve tekne kullanılarak Yunan adalarına götürüldüğünü anlatan yetkililer, bazılarının da karayoluyla Bulgaristan'a götürüldüğünü ifade ettiler. Yetkililer, operasyon sırasında Filistin'den karayoluyla getirilen iki kaçak göçmenin trafik kazasında öldüğünü de belirlendiğini bildirdiler.
Emniyet yetkilileri Türkiye'nin insan ticaretinde transit ülke olarak kullanıldığını, kaçak göçmenlerin Yunanistan, Bulgaristan ve İtalya üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine giriş yaptıktan sonra Almanya, Norveç, Danimarka gibi ülkelere gönderildiğini de kaydettiler. YORUM YAZIN
|
|