Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından verilen yardımların gerçek ihtiyaç sahibi olmayan insanları tembelliğe alıştırdığını söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu; “3-4 dairesi olan insanların yardım için müracaat ettiğine şahit oluyoruz” dedi.
Birkaç gün önce hayırsever bir iş kadını tarafından gönderilen gıda yardımında izdiham yaşandığını belirten Vali Balkanlıoğlu, “ Bu hayırsever iş kadını tarafından gönderilen gıda paketlerinin dağıtımında izdiham yaşandı. Bunun içinde yardımlar gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamıyor” dedi. Vali Balkanlıoğlu, “Dağıtımda izdiham yaşandığını gördüğümüzde yardımları ihtiyaç sahiplerinin evlerine götürmeye karar verdik. Bu defada adres bulmada sıkıntı çekildi. Verilen yanlış adresler yüzünden yardımların çoğu geri geldi. Buradan adam paketi alıp götürdüğü zaman komşusu görüyor ve alan kişi komşusuna sen git devlet bedava gıda veriyor diyor. Bu sebeple ihtiyaç sahibi olan olmayan insanlar müracaatta bulunuyor. Gerçek ihtiyaç sahiplerini bulmakta güçlük çekiyoruz. Kimin ne olduğunu bilmek imkânsız gibi. Bakıyorsun yardım alan adam cip sahibi çıkıyor. Bunun için çok dikkatli davranıyoruz. Tabi yardım verilmeden önce şahısların hakkında geniş bir araştırma yapılıyor. Bazen 43-4 dairesi olan kişinin bile müracaat ettiğini şahit oluyoruz” şeklinde konuştu.
SYDV'de şu an itibari 500 bin ytl hazır para bulunduğunu söyleyen Vali Balkanlıoğlu, “Bu paralar devlet tarafından gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılsın diye gönderilmiş. Bu miktar önümüzdeki dönemlerde 1 milyon Ytl'ye de çıkabilir. Biz bu paranın farklı bir şekilde değerlendirilmesini istiyoruz. Gerçek ihtiyaç sahibi kimi kimsesi olmayan yardıma muhtaç ve elinde meslek ve sanatı olan gençlerin iş kurması için vermeyi düşünüyoruz. Tabi ki bu parayı verirken çok geniş çaplı bir araştırma yapıldıktan sonra verilir. Kişinin elinde mesleği olduğuna dair belgesi ve ihtiyaç sahibi olduğunu kanıtlaması şartıyla başvurusu kabul edilir. Biz bu parayı verirken hibe olarak vermiyoruz. Kişinin yapacağı işe göre bir veya iki yıl geri ödemesiz kredi olarak veriyoruz. Süre dolduktan sonra bu para belirli vadelerle geri alınır. Kredide faiz uygulanmamaktadır” dedi.
Verilen yardımların ihtiyacı olmadığı halde alan kişiler yüzünden gerçek muhtaç sahiplerine ulaşmasına engel teşkil ettiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, “ Bizim kapımızda abonelerimiz var. Bunları kapıdan kovsan bacadan giriyorlar. Bunlar yüzünden fakir insanlar yardım alamıyor. Hazır para eroin gibidir. İnsanları üretimden ve işten uzaklaştırıyor. Biz bu tarz manzaraları gördüğümüzde üzülüyoruz. Bunun için fakir insanların kendi işlerini kurmaları için imkân sağlamayı düşünüyoruz. İnsanlar hazır paraya alışmasın. Bu çok kötü bir alışkanlıktır. Bu görüntülerden sonra meslek ve sanat kursları açmayı düşünüyoruz. Bu gerek İŞ-KUR ile gerekse meslek kursları bünyesinde olur bir şekilde meslek edindirmeye yönelik kurslar açmamız gerekir. Yoksa insanları tembellikten kurtarmanın başka bir yolu yok” şeklinde konuştu. Vali Balkanlıoğlu, “ Vali olarak ben Bingöl'ün velisiyim. Bir insan açlıktan ölse katili biz oluruz. Abonelerimiz yerine gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışacağız. Asıl amacımız burada insanları yalvartmak değil. Bize zengin değil fakirler gelsinler diyoruz” ifadelerini kullandı.