KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Nisan 2026 Perşembe
°C

İttifak yapmayanlar için baraj düşüyor

İttifak yapmayanlar için baraj düşüyor
20 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ 15:02
0
7234
0
AA aa

AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği seçim kanunu ve siyasi partilere ilişkin mevzuatta değişiklik yapılması önerisinden sonra bu konudaki yol haritasını belirledi.

AK Parti yönetimi, kapsamlı bir değişiklik yerine, belli maddelerde değişiklik içeren sınırlı bir düzenleme yapılması kararı aldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında kurulan komisyon, ekim ayına kadar çalışmalarına devam edecek. Edinilen bilgilere göre siyasi partilerin seçime girme şartları, daraltılmış bölge seçim sistemi, seçim barajı ve yerel seçimlerle ilgili bazı değişiklik adımları atılacak.

AK Parti kaynakları, yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi konusunda henüz bir oran belirlenmediği ancak, özellikle seçime ittifak yapmadan girecek partiler için seçim barajının düşürülmesinin planlandığını dile getirdi. AK Parti kurmayları, “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne de uyumlu olacak şekilde bir sistem getirmeyi hedefliyoruz. İttifak yapan partiler için zaten pratikte baraj neredeyse yok. Çünkü, barajı geçemeyecek bir parti ittifak yaparak Meclis'te temsil edilebiliyor. Seçime tek başına girecek partiler için yeni bir baraj olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Daraltılmış bölge seçim sistemi üzerinde de çalışan AK Parti yönetimi, bu yolla Türkiye'deki seçim çevrelerinin sayısının artırılmasını ve her bir seçim çevresinin beş milletvekillinden oluşacak şekilde belirlenmesini öngörüyor.

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı taslak ile, Bahçeli'nin en çok üzerinde durduğu milletvekilli transferine karşı da tedbir alınıyor. Bu kapsamda, siyasi partilerin seçime girme şartları arasında yer alan, ‘Meclis'te grubu bulunması' kriterinin mevzuattan çıkarılması öngörülüyor. Böylece, bir partinin sadece seçime girmek için hülle ile milletvekilli transfer etmesinin veya milletvekillerinin sadece seçime girmek için parti değiştirmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

SEÇMEN GÖÇÜ OLMAYACAK

Son mahallî seçimlerde yüz binlerce seçmen büyükşehirlerden memleketlerine giderek muhtarlık seçimlerinde oy kullanmıştı. 31 Mart seçimleri öncesinde, sadece İstanbul'da 200 binden fazla kişi, akrabasına veya tanıdığına oy vermek amacıyla, seçmen kütüğünü Türkiye'nin değişik illerine taşımıştı. Yeni yapılacak düzenlemede seçmen kütüklerinin bir yıl önceden kesinleştirilmesi ve muhtarlık seçimlerinin belediye seçimlerinden farklı bir tarihte yapılması tartışılıyor. AK Parti kurmayları bu düzenlemenin gerekçesini “Yerel seçimlerde, muhtarlık seçimleri için her seferinde büyükşehirlerden memleketlerine gidenler oluyordu. Seçmen kütükleri bir yıl önceden kesinleşirse, kimse bu bir yıllık süreyi göze alıp kütük taşımaz” şeklinde açıkladı.
 

Türkiye Gazetesi

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.04.2026
04:00
SMS ve Yapay Zekâ Dolandırıcılığına Önlem
SMS ve Yapay Zekâ Dolandırıcılığına Önlem
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile BTK'nın ortak çalışması sonucu yürürlüğe giren yeni düzenleme ile SMS ve yapay zekâ destekli dolandırıcılıklara karşı kapsamlı tedbirler devreye alındı. Yeni düzenleme ile URL içeren yurt dışı mesajlar engellenirken, izinsiz arama ve pazarlama faaliyetlerine de sınırlama getirildi.
02.04.2026
03:46
Bingöl`de 12 Yıl 6 Ay Hapis Cezası Bulunan Şahıs Yakalandı
Bingöl'de 12 Yıl 6 Ay Hapis Cezası Bulunan Şahıs Yakalandı
Bingöl'de polis ekiplerinin çalışması sonucu, çeşitli suçlardan hakkında kesinleşmiş 12 yıl 6 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalanarak cezaevine gönderildi.
02.04.2026
03:45
Bingöl`de Denetimler Sıklaştı
Bingöl'de Denetimler Sıklaştı
Bingöl'de polis ekiplerinin kent genelinde gerçekleştirdiği denetimlerde 818 kişi sorgulanırken, 1 şahsın üzerinde uyuşturucu madde bulundu. Dilencilik yapan 2 kişi hakkında da işlem yapıldı.
02.04.2026
01:23
Bingöl`de
Bingöl'de 'Akıllı Şehir' Çalıştayı Düzenlenecek
Bingöl'ün geleceğini dijitalleşme ve sürdürülebilirlik ekseninde şekillendirmek amacıyla 'Akıllı Şehir Dönüşüm Çalıştayı' gerçekleştirilecek. Çalıştaya ulusal ve uluslararası düzeyde alanında uzman isimlerin yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri de katılım sağlayacak.
02.04.2026
00:51
Bingöl Üniversitesi`nde Üreticilere Toprak Analizi Eğitimi
Bingöl Üniversitesi'nde Üreticilere Toprak Analizi Eğitimi
Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen çalıştayda, toprak analizlerinin tarımsal verimliliğe etkisi ve doğru gübreleme yöntemleri üreticilere anlatıldı.
02.04.2026
00:33
ATAKDER Bingöl`de Deprem Hazırlığı İçin Sahada
ATAKDER Bingöl'de Deprem Hazırlığı İçin Sahada
Afet Tespiti ve Arama Kurtarma Derneği (ATAKDER) yöneticileri, Yedisu Fayı'nın oluşturduğu risklere dikkat çekmek amacıyla Bingöl'de temaslarda bulundu. Kentte eğitim ve acil eylem planlarının hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın