KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Temmuz 2026 Cuma
°C

İttifak yapmayanlar için baraj düşüyor

İttifak yapmayanlar için baraj düşüyor
20 HAZİRAN 2020 CUMARTESİ 15:02
0
7489
0
AA aa

AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği seçim kanunu ve siyasi partilere ilişkin mevzuatta değişiklik yapılması önerisinden sonra bu konudaki yol haritasını belirledi.

AK Parti yönetimi, kapsamlı bir değişiklik yerine, belli maddelerde değişiklik içeren sınırlı bir düzenleme yapılması kararı aldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında kurulan komisyon, ekim ayına kadar çalışmalarına devam edecek. Edinilen bilgilere göre siyasi partilerin seçime girme şartları, daraltılmış bölge seçim sistemi, seçim barajı ve yerel seçimlerle ilgili bazı değişiklik adımları atılacak.

AK Parti kaynakları, yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi konusunda henüz bir oran belirlenmediği ancak, özellikle seçime ittifak yapmadan girecek partiler için seçim barajının düşürülmesinin planlandığını dile getirdi. AK Parti kurmayları, “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne de uyumlu olacak şekilde bir sistem getirmeyi hedefliyoruz. İttifak yapan partiler için zaten pratikte baraj neredeyse yok. Çünkü, barajı geçemeyecek bir parti ittifak yaparak Meclis'te temsil edilebiliyor. Seçime tek başına girecek partiler için yeni bir baraj olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Daraltılmış bölge seçim sistemi üzerinde de çalışan AK Parti yönetimi, bu yolla Türkiye'deki seçim çevrelerinin sayısının artırılmasını ve her bir seçim çevresinin beş milletvekillinden oluşacak şekilde belirlenmesini öngörüyor.

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı taslak ile, Bahçeli'nin en çok üzerinde durduğu milletvekilli transferine karşı da tedbir alınıyor. Bu kapsamda, siyasi partilerin seçime girme şartları arasında yer alan, ‘Meclis'te grubu bulunması' kriterinin mevzuattan çıkarılması öngörülüyor. Böylece, bir partinin sadece seçime girmek için hülle ile milletvekilli transfer etmesinin veya milletvekillerinin sadece seçime girmek için parti değiştirmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

SEÇMEN GÖÇÜ OLMAYACAK

Son mahallî seçimlerde yüz binlerce seçmen büyükşehirlerden memleketlerine giderek muhtarlık seçimlerinde oy kullanmıştı. 31 Mart seçimleri öncesinde, sadece İstanbul'da 200 binden fazla kişi, akrabasına veya tanıdığına oy vermek amacıyla, seçmen kütüğünü Türkiye'nin değişik illerine taşımıştı. Yeni yapılacak düzenlemede seçmen kütüklerinin bir yıl önceden kesinleştirilmesi ve muhtarlık seçimlerinin belediye seçimlerinden farklı bir tarihte yapılması tartışılıyor. AK Parti kurmayları bu düzenlemenin gerekçesini “Yerel seçimlerde, muhtarlık seçimleri için her seferinde büyükşehirlerden memleketlerine gidenler oluyordu. Seçmen kütükleri bir yıl önceden kesinleşirse, kimse bu bir yıllık süreyi göze alıp kütük taşımaz” şeklinde açıkladı.
 

Türkiye Gazetesi

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.07.2026
13:56
Bingöl`de Duygu Dolu Açılış: Akın Akınözü Gözyaşlarını Tutamadı
Bingöl'de Duygu Dolu Açılış: Akın Akınözü Gözyaşlarını Tutamadı
Hayır Kapısı Derneği tarafından Bingöl'de hayata geçirilen 'Özlem Akınözü Arın Atölyesi' düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta annesinin adını taşıyan atölye için konuşan oyuncu Akın Akınözü, duygu dolu anlar yaşarken gözyaşlarına hâkim olamadı.
23.07.2026
13:36
YKS Adaylarına Kritik Uyarı: `Tercih Sadece Bölüm Yazmak Değildir`
YKS Adaylarına Kritik Uyarı: 'Tercih Sadece Bölüm Yazmak Değildir'
2026 YKS tercih döneminin yaklaşmasıyla birlikte açıklamalarda bulunan Tercih Danışmanı ve Öğrenci Koçu Hamza Ayan, adayların sadece puana göre değil, gelecek hedeflerini de dikkate alarak tercih yapmaları gerektiğini belirtti. Ayan, bilinçsiz yapılan tercihlerin öğrencilerin eğitim ve meslek hayatını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
23.07.2026
13:18
SGK`dan Prim Borçlularına Büyük Kolaylık: Vade 72 Aya Çıktı, Faiz Düştü
SGK'dan Prim Borçlularına Büyük Kolaylık: Vade 72 Aya Çıktı, Faiz Düştü
SGK Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yayımladığı yeni genelgeyle prim borçlarının tecil ve taksitlendirilmesinde önemli kolaylıklar sağlandığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle azami taksit süresi 72 aya çıkarılırken, yıllık tecil faizi yüzde 39'dan yüzde 29'a düşürüldü. İlk taksiti ödeyen borçlular için haciz, icra ve satış işlemleri de durdurulacak.
23.07.2026
12:13
Aday Sürücüler dikkat! Yeni Trafik Düzenlemesi Meclis`ten Geçti!
Aday Sürücüler dikkat! Yeni Trafik Düzenlemesi Meclis'ten Geçti!
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemeyle Karayolları Trafik Kanunu'nda önemli değişikliklere gidildi. İlk kez ehliyet alanlar ile yeniden sürücü belgesi alanlar 2 yıl boyunca aday sürücü sayılacak. Bu süreçte belirli trafik kurallarını üç kez ihlal edenlerin ehliyetleri doğrudan iptal edilecek.
22.07.2026
13:41
Bingöl`de Köy Yollarına Sıcak Ayar!
Bingöl'de Köy Yollarına Sıcak Ayar!
Vali Cahit Çelik'in incelediği yeni asfalt plenti, Ağustos ayının ilk haftasında üretime başlayacak. Saatte 160 ton üretim kapasitesine sahip tesisle birlikte Bingöl'de yıllık 100 ila 150 kilometre sıcak asfalt yapılması hedeflenirken, İl Özel İdaresi yol yapımında dışa bağımlılığını da tamamen sona erdirecek.
22.07.2026
13:04
Bingöl`de 30 kişiye iş fırsatı: Başvurular başladı
Bingöl'de 30 kişiye iş fırsatı: Başvurular başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek İşgücü Uyum Programı kapsamında Orman İşletme Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünde toplam 30 kişi istihdam edilecek. Başvurular 26 Temmuz'a kadar alınacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın