Şube Başkanı Yunus Kava başkanlığında gerçekleştiren toplantıya 70 işyeri temsilcisi ve sendika üyesi katıldı. Toplantıda; sendikal çalışmalar, görev sorumluluklar ele alındı.
Eğitim Bir-Sen'in, herhangi bir ideolojik saplantısı olmadan ve siyasi kaygı gütmeden, sadece eğitim çalışanlarının sorunlarını kendisine görev edindiğini belirten Şube Başkanı Yunus Kava, sendikanın gün geçtikçe büyüdüğünü, bu büyümenin devam edeceğini vurguladı.
“Bugüne kadar aldığımız yol, özgürlük, demokrasi ve insan hakları konusundaki duruşumuzla gerçek bir “değişim ekibi” olduğumuzu hep birlikte gösterdik” diyen Kava: “Bundan dolayıdır ki bir çekim merkezi olmayı başardık. Aramıza yeni katılan her üyemiz değişim idealine inanır ve bu ekip içinde üye olmaktan öte yerini aldıkça Eğitim-Bir-Sen herkes için tek seçenek olma hedefine daha çok yaklaşacaktır. Ancak etraflarındaki onca olumsuz şey karşısında kararsız davranan insanlar ve kurumlar farkında olmadan yıkıcı süreçlerin bir parçası olmaktan kurtulamazlar” dedi.
Katılımcılara seslenen Kava, iş yeri temsilcilerinin, demokratik sendikacılığın gelişmesinde hayati derecede önemli yöneticiler olduğunu, dolayısıyla sendikanın o işyerindeki gücünü ya da zayıflığını belirleyen kişiler olduğunu vurguladı.
İşyeri temsilcilerinin, bir anlamda sendikanın en ön cephedeki neferler olduğunun altını çizen Kava, şunları kaydetti.
“Yalnız il ya da ilçedeki örgütünü değil, bağlı bulundukları sendikayı bütünüyle temsil ederler. Bunun için sendikalarını tanımaları üyelerle sendikaları arasında köprü görevi yapmaları gerekir. İşyeri temsilcilerinin bunların yanında bunlara eş değer görev ve misyonları bulunmaktadır. Kayıtlı üyeyi örgütlü üye haline getirme ve onları eyleme hazırlama; seçme, seçilme, temsil, sorun çözmede diyalog gibi yöntemleri işyerine taşıyarak çalışma ilişkilerine ve demokrasi kültürüne katkıda bulunma, kamu işverenlerinin yönetim haklarını, çalışanlarla paylaşarak, işyerinde katılımcılığı ve sonuçta verimliliği artırabilecek gelişmelere yol açma; İşyerindeki sorunların tespitine ve çözümüne katkı verme; sendikanın üst organlarında üretilen politikaların, alınan eylem kararlarının işyerlerine (üyelere) taşınması; üyelerin öneri, eleştiri ve taleplerinin sendikanın üst organlarına iletilmesi ve üyelerin işyeri ile ilgili sorunlarının çözümü, taleplerinin karşılanması için(sendika tüzel kişiliğini temsilen) işveren temsilcisi ile muhatap olmayı burada zikredebiliriz. Bu boyutuyla işyerlerinin sendikaya taze kan üreten sendika üst organlarında alınan kararları pratiğe taşıyan birimler olduğundan hareketle işyeri temsilcilerini üretilen kanın sendika üst organlarına, alınan kararların da işyerlerine taşınmasında görev yapan hayati bir kanal /damar olduğunu söyleyebiliriz. Sendikal sorunlara ve eylem kararlarının hayata geçirilmesine ilişkin yapılan toplantılar ve tartışmalarda “yüzümüzü işyerlerine dönelim” ifadesinin anlamının bu işlevlerinde saklı olduğunu unutmamalıyız. Dolayısıyla “işyerlerine yüzünü değil, sırtını dönen sendikal anlayış kaybetmeye mahkûmdur.”Yargısı tartışmasız doğrudur. Bu misyonları itibariyle, işyeri temsilcileri sendikaların, “ İsimsiz kahramanlarıdır.”diyebiliriz. Sonuç olarak, bugüne kadar olduğu gibi icazetçi ve bürokratik sendikacılığın tuzaklarına düşmeden, emeğin, özgürlüğün, hakkın ve toplumsal dönüşümün mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Eğitim Bir Sen olarak amaçlarımızı gerçekleştirecek potansiyele, güce ve inanca sahibiz”
BingolOnline/Bingöl Kent Haber