Dokucu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) merkez binasında düzenlenen iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'ye bugüne kadar gelen liderlerin arasında en reformist olanlardan birinin Turgut Özal olduğunu, ancak onun döneminde dahi sağlık sektöründe yeterli reformların yapılmadığını söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile 2003 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında sağlık alanında birçok köklü reformun başlatıldığını dile getiren Dokucu, ''Zaman içerisinde bu reformların önüne ekonomik kriz gibi bazı engeller çıkmıştır. Ancak reformlar, gerçekleştirilmeye devam ediliyor'' dedi.
Dokucu, bugüne kadar gerçekleştirilemeyen Genel Sağlık Sigortası'nın şimdiki hükümet tarafından uygulamaya konulduğunu belirterek, ''Ancak planlı bir şekilde iş yapma geleneği maalesef Türk halkında yok. Hatta Devlet Planlama Teşkilatında bile yok. Sağlık Müdürlüğü olarak biz de bunun sıkıntısını yaşıyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'de 1980 öncesinde özel hastane sayısının 18, 1990'lı yıllarda 26, şimdi ise 147 olduğunu, İstanbul'daki uzman doktor sayısının da 14 bin civarında bulunduğunu ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Dokucu, ebe ve hemşire konusunda da önemli açık bulunduğunu söyledi.
Dokucu, ildeki toplam hasta yatak kapasitesinin 28 bin civarında olduğunu, ancak doluluk oranlarının istenen seviyede olmadığını belirterek, ''Bir yandan yatak bulamamaktan şikayet eden insanlarımız var. Bir yandan boş yataklar... Bu konunun da üzerinde çalışılması gerekiyor. Bu kapasitenin daha efektif kullanılması lazım'' diye konuştu.
-''SEZARYENLE DOĞUM ORANI''-
Doğum oranlarına da işaret eden Dokucu, özel hastanelerde, diğer hastanelere göre daha fazla doğum gerçekleştirildiğini, sezaryenle doğum oranının ise yüzde 60'lara çıktığını belirtti.
Bu oranın düşürülmesi gerektiğine vurgu yapan Dokucu, ''Bazı hastanelerde yüzde 100 sezaryenle doğum oranı var. Bu orana sağlık müdürü olarak müdahil olabileceksem olmak istiyorum'' dedi.
Ali İhsan Dokucu, sağlık hizmetlerine 1999 yılında GSMH'nın yüzde 4,1'i kadar pay ayrılırken, bu oranın geçen yıl yüzde 7,7 seviyelerine çıktığını belirterek ''Geçen yıl, sağlık hizmetlerine 35-40 milyar dolar kaynak ayrılmıştı. Bu yıl ise sağlık hizmetlerine 50 milyar dolar kaynak ayrılıyor. İstanbul'un da bu kaynağın en az yüzde 10'unu alması gerekir'' diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Dokucu, bir soru üzerine, açılmak için bekleyen 16, ön izin için başvuru yapan 13 hastane olduğunu belirtti.
Dokucu, ''Krizden en az etkilenen sektörlerden biri sağlık sektörü. Bugün açın desek 16 hastane açılabilir ama yeterli uzman kadro bulamıyorlar. Bugün 16 hastane açılsa 3 bin civarında yeni istihdam sağlanır'' dedi.