“İslam Ülkelerinde Eğitim Kongresi”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteği, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ve İslami İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) işbirliğinde İstanbul Cevahir Kongre Merkezi'nde 24 - 27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. Kongrenin ikinci günü “İslam Ülkelerinde Mesleki Eğitim” başlığı altında düzenlenen oturumda İBB Eğitim Müdürü Mehmet Doğan “Yetişkin Eğitiminde İSMEK Modeli”ni anlattı. Sunum katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Kongrenin sonuç bildirgesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursuları (İSMEK) örnek bir kurum olarak tavsiye edildi.
Kongrede “Yetişkin Eğitiminde İSMEK Modeli” başlıklı sunumunda İSMEK organizasyonunun sürekli geliştiğini ve artık yurtdışında da dikkatleri üzerine çektiğini belirten Mehmet Doğan, İSMEK'i ziyaret ederek bu modeli uygulamak isteyen birçok ülke olduğu ifade etti. Bosna Hersek, Suriye, Fas, Etiyopya, Dağıstan, Almanya, Suudi Arabistan, Tunus, Hollanda ve Kazakistan'dan gelen ve İSMEK'i inceleyen heyetlerin yapı ve işleyiş hakkında bilgi alarak, kendi ülkelerinde de benzer yapılar oluşturmayı ve ortak projelere imza atmayı istediklerinin altını çizen Eğitim Müdürü Mehmet Doğan, İSMEK'in yetişkin eğitiminde geldiği noktayla tüm dünya ülkelerine model gösterilebilecek nitelikte olduğunu belirtti.
Konferansa katılan delegelerden büyük ilgi gören sunumun ilk bölümünde Eğitim Müdürü Mehmet Doğan İSMEK hakkında temel bilgiler verdi. Doğan, İSMEK'in 1996 yılında, Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 3 kurs merkezi, 3 branş ve 141 kursiyerle eğitim yolculuğuna başladığını, 2006-2007 eğitim-öğretim yılına gelindiğinde bu sayının 198 kurs merkezi, 97 branş ve 155 bin kursiyere ulaştığını ifade etti. İSMEK'in 2007-2008 eğitim yılında 106 branşta 201 kurs merkezinde 200 bin İstanbulluya eğitim hizmeti sunmayı hedeflediğinin altını çizen Doğan, “Sayın başkanımız Kadir Topbaş'ın büyük desteğiyle bu yıl İSMEK'ten eğitim almış kişilerin sayısı 580 bini aşmış olacaktır. Bu kursiyer sayısının 515 bin gibi büyük bölümüne Başkanımız Kadir Topbaş döneminde ulaşılmıştır. Başkanımıza gösterdiği büyük ilgi ve özen nedeniyle çok teşekkür ederiz. İSMEK bu haliyle adeta bir halk üniversitesi haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.
İBB Eğitim Müdürü Mehmet Doğan gerçekleştirdiği sunum içerisinde İSMEK'te istihdama yönelik mesleki ve teknik eğitim branşlarının yanı sıra, hobi içerikli ve el becerilerini geliştirmeye yönelik el sanatları eğitimi, geleneksel Türk İslam sanatları eğitimleri, çağın gereklerinden olan bilgisayar ve dil eğitimleri, sağlıklı yaşam için spor eğitimleri, müzik eğitimi, sosyal ve kültürel eğitimler gibi oldukça geniş bir branş yelpazesine sahip olduğunu belirtti. İSMEK'in doğrudan eğitim çalışmaları yanında, eğitim sürecini destekleyici mahiyette, halk seminerleri, yerel sergiler, konulu sergiler, genel sergi, satış, sergi ve kermes organizasyonları, geziler, yarışmalar, yayıncılık faaliyetleri gibi çok sayıda hizmeti de ücretsiz olarak ulaştırdığını anlatan Eğitim Müdürü Doğan sunumunda İSMEK'in tutuklu ve mahkumlara, özürlülere, bakıma muhtaç ve düşkünlere yönelik eğitimlerine de yer verdi.
Haber7