Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin adına, Bitlis Eren Üniversitesi'nde düzenlenen panel katıldı.
Prof. Dr. Çapak'ın sunum da yaptığı konferansa İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan da katıldı.
Bitlis Eren Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, Vali Oktay Çağatay, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alparslan, AK Pati İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, AK Parti Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ve Cemal Taşar, Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu üyesi Bilal Erdoğan, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, ilçe belediye başkanları, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in Bitlis'in yetiştirdiği önemli bir ilim ve bilim adamı olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: "Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşunu bu hafta etkinliklerle kutluyor, diğer yandan da Prof. Dr Fuat Sezgin yılını işliyoruz. Hem hocamızın vefatının akabinde 2019 yılının olması ve bunu memleketinde hatırlıyor olmamız güzel oldu. Burada mesele, büyük bir bilim insanını anlamak ve tanımaktır. Bizim bölgemizde böyle bir insan yaşadı. Bunu anlamamız ve öğretmemiz gerekiyor. Bizim bilim insanları, namazında ve niyazında bir yandan bilimde astronomide ilerlediler. Sanayi devrimine uzanan batının sıçrama dönemindeki çalışmaları araştırdılar. Onlardaki azme ve bilime ihtiyacımız var. Geleceği Müslümanların yöneteceği yeni bir çağı inşa edeceğiz. Bu vesile ile yapılan tüm çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Dünyasının Yetiştirdiği En Önemli Bilim Tarihçisidir
Panelde sunuma yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in 9 ve 16. yüzyıllar arasında Müslümanların bilime katkıları hakkında ciddi çalışmalar yapıp, ciltlerce kitap kaleme aldığını belirtti.
Prof. Dr. Çapak, “İslam coğrafyalarının gelişmesi ile birlikte Müslümanlar, karşılaştıkları toplumlardan bilime dair ne var ise istifade etmişler. Elde ettikleri bilgilerden hareketle yeni bilgiler elde etmişler ve yeni buluşlar ortaya koymuşlardır. M.S 830 tarihinde kurulan Beytul Hikme'de Süryanice, Grekçe gibi dillerden bilime dair eserler tercüme edilmiştir. İslam dünyası tarihte iz bırakan yüzlerce bilim adamı yetiştirmiştir. İbn Sina, Farabi, Cabir b. Hayan, Harezmi, Tusi, Zekeriya Razi, Akşemsettin sadece bunlardan bir kaçıdır. Prof. Dr. Fuat Sezgin de son yüzyılda İslam Dünyasının yetiştirdiği en önemli bilim tarihçisidir. İslam dünyasında kütüphaneleri gezerek binlerce el yazma eseri gözden geçirmiş ve bunların büyük kısmını yayınlamıştır. Müslüman filozofların eserlerinden hareketle 800 aletin örneğini üreterek önce Franfurt'ta daha sonra İstanbul'da açılan müzelerde sergilemiştir” diye konuştu.