Bingöl Üniversitesinden yapılan açıklamada, fen bilimleri enstitüsü bünyesinde ilk kez tezsiz yüksek lisans programı açıldığı belirtildi.
Fakülte bünyesindeki yüksek lisans program sayısının 9'a ulaştığı kaydedilen açıklamada, “Halen üniversitemizin Fen Bilimleri Enstitüsünde; Bahçe Bitkileri, Biyoloji, Fizik, Kimya, Makine Mühendisliği, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ve Zootekni Anabilim Dallarında tezli yüksek lisans programları bulunuyor. Diğer anabilim dalları ile birlikte yeni açılan İSG Anabilim Dalının hem tezli hem de tezsiz yüksek lisans programlarına 2017-2018 akademik yılında öğrenci alınacak” denildi.
Açıklamada, “İş Sağlığı ve Güvenliği, ülkemiz genelinde çok ihtiyaç duyulan bir bilim dalıdır. İşletmelerin iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğunda olması ve ülkemizde bu konuda kalifiye eleman sayısının azlığı nedeniyle İSG yüksek lisans programının açılması ülkemiz için kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur. İSG yüksek lisans programları, ülkemizin ihtiyaç duyduğu az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda iş güvenliği uzmanı olarak çalışacak (B) sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanlarının yetişmesine katkıda bulunacaktır.
İSG tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarından mezun olanlar (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına doğrudan başvurma hakkı kazanmaktadır. Aksi taktirde (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına başvuru hakkı kazanmak için, öncelikle (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi aldıktan sonra bu belgeyle en az üç yıl fiilen görev yapmak ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılmak gerekmektedir. İSG tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına, iş sağlığı ve güvenliği lisans mezunları, mühendislik fakültesi, tıp fakültesi, fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji bölümleri, mimarlık bölümleri, teknik eğitim fakülteleri ve teknoloji fakülteleri mezunları başvurabilirler. İSG tezli ve tezsiz yüksek lisans programına her akademik yılda 2 kez öğrenci kabul edilmesi planlanmaktadır. Tezsiz yüksek lisans programına başvuru yapabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olmak yeterli iken, tezli yüksek lisans programına başvuru yapabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olmanın yanında geçerli ALES belgesine sahip olmak, üniversitemiz tarafından yapılacak olan bilim sınavında başarılı olmak gerekmektedir. İSG tezli yüksek lisans programına kayıt hakkı kazanan öğrenciler 2 yıl, tezsiz yüksek lisans programına kayıt hakkı kazanan öğrenciler ise 1 yıl içinde mezun olabileceklerdir” ifadelerine yer verildi.