Son dönemde Suriye, Libya ve Ürdün ile vize uygulamasını karşılıklı olarak kaldıran Türkiye, Mısır ile de benzer bir adım atmak için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara'da ağırladığı Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e, iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nı (STA) hatırlatarak vizenin de kaldırılması önerisinde bulundu. Mısır yönetiminin buna sıcak baktığı, kendi içinde bir çalışma yapacağı bildirildi. Ankara, yakın bir zaman içinde Kahire'nin gerekli adımları atmasını bekliyor.
Mısır Devlet Başkanı Mübarek, Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştiriyor. Mübarek, dün Ankara'da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ayrı ayrı görüştü. Edinilen bilgilere göre Çankaya Köşkü'ndeki Gül-Mübarek görüşmesinde, ağırlıklı olarak Filistin sorunu ele alındı. İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi üzerinde de duran liderler, Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasının ardından ticaret hacminin 3 milyar doları aşmasına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Mısır ile de karşılıklı olarak vizeyi kaldırmak istediğini konuk lidere aktardı. Abdullah Gül, Türkiye'nin son dönemde bu yönde bölgesinde attığı adımlara dikkat çekti. Türkiye ile Mısır arasındaki STA'ya işaret eden Cumhurbaşkanı, vize uygulamasında sorunlar olmadığına ancak vizenin kaldırılmasının oluşturacağı psikolojik etkiye işaret etti. Kaynaklar, Kahire'nin vizenin kaldırılmasına sıcak baktığını, bu yönde bir çalışma yapacağını aktardı. 'Mutabakata varıldı' denilmesi için erken olduğu ifade edilirken, Ankara yakın bir gelecekte gerekli adımların atılacağına inanıyor. Türkiye, son dönemde Ürdün, Libya ve Suriye ile karşılıklı olarak vizeleri kaldırmıştı.
TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU ROLÜNE ÖVGÜ
Komşu ülkelerden Gürcistan ve İran ile de vize uygulaması bulunmuyor. Kuzey Afrika ülkelerinden Fas ve Tunus da Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor.
Dünkü görüşmede, başkenti Doğu Kudüs olarak bir Filistin devletinin kurulması, işgal altında bulunan toprakların Filistinlilere iadesi, Gazze'deki ablukanın kaldırılması ve Filistin'deki bölünmüşlüğün giderilmesi konularında iki ülkenin görüş birliği içinde olduğu tespit edildi. Hüsnü Mübarek, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, 'Ortadoğu'nun mutedil güçlerinden biri' olarak tanımladığı Türkiye'nin tutumunu övdü. Mübarek, 'Türkiye'nin Filistin sorununun çözümündeki tutumunu takdir ediyoruz. Türkiye, barışa büyük önem veriyor.' ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül ise, 'Türkiye ve Mısır, Doğu Akdeniz'in iki çok önemli ülkesi olduğu gibi İslam dünyasının da önemli iki ülkesidir. Filistinlilerin uzlaşmalarıyla ilgili konular hakkında Mısır'ın büyük gayretlerini yakinen takip ediyoruz.' dedi.
Taraflar, İsrail-Filistin barış sürecindeki tıkanma sebebiyle yeni seçimlerde aday olmayacağını açıklayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a da bu kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.
Türk işadamları, dört gözle vize kararını bekliyor
Türk ve Mısırlı işadamları, iki ülke arasındaki vizenin kaldırılmasını bekliyor. Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanı Zeki Ekincik, son yıllarda artan karşılıklı ticaret hacminin, vizenin kaldırılmasıyla katlanacağını belirtiyor. Ekinci, konunun sadece ticari olarak değerlendirilmemesi gerektiğini de vurgulayarak, Türk ve Mısır halklarının bu şekilde birbiriyle daha da yakınlaşacağının altını çiziyor. Afrika ve Ortadoğu'ya açılan en önemli kapılardan biri olan Mısır, 85 milyonluk nüfusuyla Türk işadamları için büyük bir pazar özelliği taşıyor. Mısır, ucuz iş gücü ve maliyetlerinden dolayı pek çok işadamının yatırım şartlarını araştırmak için sık sık ziyaret ettiği ülkelerin başında geliyor. ZAMAN