Bağımsız Denetçi Bayram Keskin, iş davalarına zorunlu arabuluculuk öngören İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısının, geçen hafta Meclis'e sevk edildiğini anımsattı.
Arabuluculuk yasasının çalışma hayatında önemli bir adım olacağını kaydeden Keskin, “Halen ülkemizde 14 milyona yakın çalışan ve 1 Milyon 750 Bin işvereni ilgilendiren iş mahkemelerinin ağır iş yükleri de yeni yasa değişikliği ile ihtilafların çözümünde hem daha ivedi bir şekilde sonuçlandırılacak, hem de iş mahkemelerinde yıllardır biriken ve çözülemeyen işçi-işveren davalarının sonuçlandırılması yönünde önemli bir adım da atılmış olacaktır. Özellikle Bingöl gibi yerlerde iş mahkemesinin olmayışı ve Asliye Hukuk Mahkemesi sıfatıyla işçi-işveren davalarının görüşüldüğü mahkemelerde sürecin daha da uzayacağı ve yasal olarak istenilen belgeler, bürokratik işlemler gibi zorunlu çalışmalarda bu kanun sayesinde ortadan kalkmış olacak. Türkiye' de halen yaklaşık 528 bin civarında iş uyuşmazlıklarından kaynaklanan dosya davası devam etmektedir. Bütün bu resmi veriler göz önüne alındığında arabuluculuk müessesesinin iş hayatında ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz” dedi.
Yasanın işçi ve işveren açısından önemli olduğunu vurgulayan Keskin, şunları söyledi: “Daha çok işçi tarafından açılan kıdem tazminatı, işe iade ve çeşitli alacak davalarında bu tür davaların daha çok çalışanlar tarafından açılması ve işçilere ilave bir maliyet oluşturduğundan daha çok işçilerin işine yarayan bir kanun tasarısı olduğu kesindir. Gerek vekalet ücretleri, gerek dava açma harçları gibi ilave maliyetler de bu kanunun yasalaşmasından sonra arabulucu ile işçi arasında minimum bir ücretle kolaylıkla sonuçlandırılabilecektir. İşçi tarafından açılan dava dosyalarında işverenlerden istenen gerek resmi belge ve belge niteliğinde kanıtların toplanması ve bürokratik işlemler işverenleri adeta yıldırmakta ve işlerinde birçok olumsuzluğa da engel olmaktadır. Sonuçlanan davalarda yine işverenlere yüklenilen mahkeme masrafları, vekâlet ücretleri, yasal faizler gibi ilave ödemeler de işverenlere ayrı bir yük oluşturmaktaydı. Arabuluculuk müessesesi bu açıdan iş sözleşmelerinde çok önemli bir adımdır. Yıllarca çalışılan iş yerinden ayrılan işçinin her iki tarafın rızasıyla iş sözleşmesi de bu sayede sonuçlanmış olacaktır. Yine iki tarafın bir araya gelerek uzlaşma ve mutabakat sağlamaları, hem zaman açısından hem maliyet açısından hem de psikolojik açıdan her iki tarafı içinde son derece faydalı bir sonuç oluşturacaktır. Arabulucuda sonuç alınmazsa, mahkeme yolu açıktır” ifadelerini kullandı.