Mayıs 2018 tarihinde, aynı misyonu üstlenen iki başarılı üniversite güçlü yanlarını birleştiren işbirliği protokolü imzalamış ve 28 Aralık 2018 tarihinde ise Gebze Teknik Üniversitesi'nde bir araya gelen iki üniversitenin proje ekipleri, “Bingöl Balının Standartizasyonu ve Coğrafi İşaret İle Tesciline Yönelik, Bingöl Balının Morfolojik ve Moleküler Tabanlı (Barcoding Technology) Geliştirilebilir Tanımlama Sistemi” projesi için önemli adımlar atmıştı.
Program kapsamına üreticiler ve sanayicileri de dâhil ederek kalkınma anlamında daha somut adımlar atmak üzere çalışmalara başlandı. 23 Ocak 2019 tarihinde Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye sanayisinin büyük bir kısmını bünyesinde bulunduran Türkiye'nin güçlü Ticaret ve Sanayi odalarından biri olan Gebze Ticaret Odası yönetiminin de bulunduğu paydaşlarla ikili işbirliklerinin geliştirilmesi ve yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi amacı ile iki üniversite öncülüğünde Bingöl'de bir program düzenlendi.
Programın özel oturumuna Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Projelerden sorumlu Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Ramazan Meral, Paydaş Kurumlardan KOSGEB İl Müdürü Naci Özdemir, Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırım Destek Ofisi İl Koordinatörü İsa Telimen, Gebze Teknik Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, Bingöl Üniversitesi Genç Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Rıdvan Polat, Bingöl Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kazım Hanbay, PİKOM Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Veysel Süzerer ve Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi Proje Uzmanı Öğr. Gör. Ali Sinan katıldı. Bu özel oturumda yapılacak çalışmalar değerlendirildi.
Gerçekleştirilen özel oturumda daha önce başlanan “Bingöl Balının Morfolojik ve Moleküler Tabanlı (Barcoding Technology) Geliştirilebilir Tanımlama Sistemi” projesi ve ortaklaşa yapılabilecek diğer çalışmalara ilişkin, Bingöl Üniversitesi birimlerinde görev alan öğretim üyeleri ve dış paydaşlarla da paylaşılarak, hedeflenen proje çıktıların daha verimli olmasına katkı sunacak tavsiyeler alındı.
Taraflar projelerin nihai hedeflerine daha fazla katkı sağlayacak ve ortaya çıkacak ürün veya ürünlerin proje sonrasında sürdürülebilirliği, Kalkınma ve İhtisaslaşma Programı kapsamında devam eden flora belirleme çalışmalarında elde edilen verilerin, ilgili projelerin çıktılarını zenginleştirebilecek bir şekilde kullanılması, projelerin gereksinim duyduğu alt yapının (fiziki ve hammadde) ilin imkânlarıyla karşılanmasına yönelik çalışmaların da gerçekleştirilmesini ele aldı. Ayrıca projelerden elde edilebilecek ürünlerin seri üretimi için yatırım destek ofisi, girişimciler ve üniversite bünyesinde üretim için gerekli altyapının oluşturulması, proje ürünlerinin pazarlama süreçlerine yönelik stratejilerin geliştirilmesi gibi konular ele alındı. Proje ekibine bölgedeki girişimcilerin dâhil edilmesi ile katma değeri yüksek ürünlerin ve yararlı sonuçların elde edileceği kanısına varıldı.
Toplantıda iki üniversite Rektörü ve paydaş ajans temsilcilerinin işbirliğinin kalkınmaya ve ihtisaslaşmaya daha fazla katkı sağlayacak şekilde güçlendirilmesi konularında mutabakata varıldı. Oturum, iki üniversitenin ortak çalışmalarının bölgeye hayırlı olası temennileri ile bitirildi.