4 yıl süreyle uygulanacak projenin hedef kitlesi toplumun her kesimi. Cumhurbaşkanlığının 81 il valiliğine gönderdiği yazıda “Dünyada hızla gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye, ekonomik alanda sağladığı gelişmeyi kültürel alanlara da teşmil etmek zorundadır. Bu anlayışla hareketle toplumun her kesimine Okuma alışkanlığı kazandırılması ve bu alışkanlığın geliştirilmesi, Okuma-Yazma bilmeyen yetişkinlerin eğitimi, ülkemizde hızla yaygınlaşan bilgisayar kullanımının etkin ve verimli hale getirilmesi gayesiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işbirliğine ilaveten diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların katılımlarıyla “Türkiye Okuyor Kampanyası” Projesi başlatılmıştır” denmektedir.
2001/98 nolu genelge ile okuma-yazma çalışmalarının daha geniş halk kitlelerine ulaştırılabilmesi amacıyla, ülke genelinde bulunan tüm ilköğretim okulu müdürlüklerinin kendi çevresinde bulunan okumaz-yazmaz yetişkinlerin eğitimi görevini de üstleneceklerini, ilköğretim okulu müdürlüklerinin kendi çevrelerinde okuma-yazma bilmeyenleri tespit etmesi ve okuma-yazma kursları açmasını, kursların açılması sürecinde halk eğitimi merkezi müdürlükleri ile işbirliği yaparak kayıt kabul ve belge düzenleme işlerini birlikte yürütmeleri gerektiği belirtilmiştir.
Bu genelgeden de anlaşılacağı gibi bu kampanyanın başarıya ulaşabilmesi için önce eğitim ve öğretimin birinci ayağı olan ilköğretim okullarının desteğinin tam olması gerekir.
“Türkiye Okuyor” kampanyası ve bunun bir ayağı olan ‘Bingöl Okuyor' kampanyasında en önemli görev ilköğretim okulu müdürlerine düşmektedir. İlköğretim okulu müdürlerinin hassas bir alan araştırması yapmaları gerekir. Şayet okul müdürleri, bulundukları mahalle veya köylerde samimi bir alan araştırması yapmayıp ve işin kolayına kaçarak ‘Civarda Okuma-Yazma Bilmeyen Yoktur' derlerse bu kampanya amacına ulaşamaz.
Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan “Türkiye Okuyor Kampanyası” Projesi kapsamında çalışmalara başlayan Bingöl Valiliği, ‘Bingöl Okuyor' kampanyasının başlatılması için çalışmalarını başlattı ve
‘İl Yürütme Kurulu Toplantısı' Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Bu çalışmalar kapsamında Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun imzası ile tüm ilköğretim okulu müdürlüklerinden ‘alan araştırması' yapılarak okuma-yazma bilmeyenlerin tespiti emri iletilmiş, bu alan araştırması sonuçlarının ise 18 Ocak 2008 tarihine kadar Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'ne bildirilmesi istenmiş. Ancak konunun yakın takipçisi olan BingolOnline/Kent Haber ekibi, yaptığı görüşmeler neticesinde birçok okul müdürünün, belirlenen tarihe rağmen tespit sonuçlarını ilgili birimlere bildirmediği, bildirenlerden ise bazılarında ‘Civarda okuma-yazma bilmeyen yoktur' ibaresi yer aldığı, bazılarının ise çalışmaları basite alarak ‘8-10 kişinin okuma yazma bilmediği' görüşlerini ilettiği öğrenildi. Binlerce kişinin okumaz-yazmaz olduğu Bingöl'de bu çalışmaların isabetli olması ve amacına ulaşması için okul müdürlerinin kapsamlı bir araştırma yapması gerekmektedir. Aksi halde, ‘Bingöl Okuyor' kampanyası ‘Bingöl Okumak İstemiyor' olarak tarihe karışacak.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber