Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetimleriyle yakından ilgili Avrupalı diplomatlar, İran'ın, zenginleştirilmiş uranyum üretmeye yarayacak gaz halinde uranyum dönüştürmeye yeni miktarlarla yeniden başladığını söylediler.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da AFP'ye açıklama yapan ve adının gizli tutulmasını isteyen bir diplomatik kaynak, ''UAEK müfettişlerine göre, İsfahan'daki uranyum dönüştürme fabrikasına ilk parti uranyum filizlerinin getirildiğini'' öne sürdü. Diplomatik kaynaklar, İran'ın, zenginleştirilmiş uranyum üretiminde kullanmak üzere stoklayabileceği yeni bir 50 ton uranyum filizini dönüştürmeye hazırlandığını, bu miktar ile sayıları 10'a varabilen nükleer bomba yapılabileceğini söylediler.
UAEK Başkanı Muhammed El Baradei, 2 Eylül'de yayınlandığı raporda, İran'ın ağustos ayı sonu itibariyle 6.8 ton uranyum heksaflorid (UF6) gazı ürettiğini açıklamıştı. İran'ın 2 eylülden bu yana ne kadar UF6 gazı ürettiği ise bilinmiyor. UAEK'ye yakın diplomatik kaynaklar, İsfahan'da üretilen 6.8 ton UF6 gazının kalitesinin santrifüjlerde kullanılması için çok düşük olduğunu söylemişti.
Diplomatik kaynaklar, İranlıların ham uranyumu UF6 gazına dönüştürme yeteneklerini geliştirmek için İsfahan'daki tesisi işletmeye devam edeceklerini bildirmişti. UF6 santrifüjlere dolduruluyor, sesten hızlı dönen bu santrifüjler de UF6 gazını, sivil amaçlı nükleer enerji santralları veya nükleer silahlarda yakıt olarak kullanılmak üzere saflaştırıyor. İran yönetimi, AB'nin üç büyüğü Fransa, Almanya ve İngiltere ile varılan anlaşma uyarınca geçen yılın sonunda İsfahan'daki tesiste çalışmaları durdurmuş, ancak ağustos ayında bu tesiste çalışmaları yeniden başlatmıştı. AB'nin üç büyüğü İsfahan'daki çalışmaların yeniden başlaması üzerine İran ile görüşmeleri askıya almıştı.
HABER7