IRAK'ta üslenip İran'a karşı faaliyet gösteren PJAK örgütüne aylardır bomba yağdıran, hatta sınırı da geçen Tahran yönetimi, Türkiye'nin olası sınır ötesi harekatına destek vermedi. Ortadoğu turu kapsamında İran'a giden Dışişleri Bakanı
Ali Babacan, dün Tahran'da mevkidaşı Manuçehr Muttaki ile görüştükten sonra ortak basın toplantısında Türkiye'nin PKK'ya karşı öfkesinin son noktaya geldiğini, ancak diplomatik çözümün de hala masada olduğunu söyledi. Babacan, "Bütün dostlarımızdan beklentimiz, bu mücadelede bize destek vermeleridir" dedi.
İranlı bakan Muttaki ise bir gazetecinin, "Türkiye'nin askeri harekatına destek verir misiniz?" sorusu üzerine, "Bu küçük grupların üstesinden gelebiliriz. Bunun başka yolları da var. Umarız işbirliğimiz çözümü getirir" dedi.
Dışişleri Bakanı Babacan, PKK'ya karşı mücadelede bugüne kadar pek çok metodun denendiğini ancak somut bir sonuç alınamadığını belirterek "Sorun azalmadı, çoğaldı. Türkiye'nin PKK ile mücadelede pek çok enstrümanı var. Bunlar siyasi diyalog, diplomasi, ekonomi ve askeri enstrümanlardır. Bu enstrümanların hepsi şu an masadadır" diye konuştu.
İran Dışişleri Bakanı Muttaki de terör örgütünün faaliyetlerini kınayarak, Türk milleti ve terör kurbanlarının ailelerinin acısını paylaştıklarını ifade etti. Muttaki, "Adı PJAK ya da PKK, ne olursa olsun fark etmez, terör örgütü terör örgütüdür" diyerek, PKK eylemlerinin derhal durdurulması gerektiğini belirtti. Muttaki, İsrail ve
ABD'yi Kürt teröristlere destek vermekle de suçladı. Babacan ise, Washington'un PKK'nın arkasında olduğunu sanmadığını söyledi ve terör örgütünü durdurmak için Ankara'nın gerekeni yapacağını yineledi.
BAĞDAT-TAHRAN ALIŞVERİŞİÖte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad,
Irak Cumhurbaşkanı Celal
Talabani ve
Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile önceki gün telefon görüşmesi yaptıktan sonra dün Babacan ile görüştü. Ahmedinejad, PKK nedeniyle yaşanan krize barışçıl çözümden yana olduğunu belirtti.
Irak Başbakanlık bürosundan yapılan açıklamaya göre Ahmedinejad ile Maliki "PKK'nın eylemlerinin durdurulması, ancak tek seçeneğin askeri harekat olmadığı" konusunda uzlaştı.
Talabani ise "tehdit ve askeri seçeneğin" yerini "diyalog ve anlayışın" alması için Ahmedinejad'ın Babacan nezdinde çaba göstermesini istedi.
Hürriyet