Alınan bilgiye göre daha önce Türkiye'ye günde yaklaşık 2 milyon kWh elektrik veren İran, ağır kış şartlarını gerekçe göstererek rakamı 1,5 milyon kWh'ye düşürdü. Yaşanan açık, barajlarda üretim artışı yapılarak karşılanmaya çalışılıyor. Barajlardaki üretim yaklaşık yüzde 100 oranında artırıldı. Günlük ortalama elektrik üretimi 130 milyon kWh'ye çıkarıldı. Kurak geçen yaz nedeniyle barajlardaki su seviyesinin çok düşük olduğu bir ortamda elektrik üretimine ağırlık verilmesi endişe verici bulunuyor. Bir yetkili, barajlara aşırı yüklenmenin gelecek açısından riskli olduğunu, stok enerji kaynağı olan barajlara yeterli su gelmezse yaz döneminde ciddi sorunlar yaşanabileceğini belirtiyor. Bu sırada doğalgazda yaşanan kriz elektrik fiyatlarını da artırdı. Elektrik üretiminde yetersiz kalan kamu, açığı özel sektör kuruluşlarından elektrik alarak karşılıyor. Anlık talep artışları, fiyatları 19 yeni kuruşa yaklaştırdı. Gece 15 kuruş civarında seyreden fiyatlar, öğlen ve akşam saatlerinde tüketimin artmasına paralel olarak önce 17 kuruşa, sonrasında ise 18,4 kuruşa yükseldi. Geçen yıl yaşanan krizde birim fiyat 1,1 YTL gibi yüksek rakamlara yükselmişti.
İran'ın gazı kesmesinin ardından alınan tedbirler ise ilk sonuçlarını verdi. 142 milyon metreküp olan günlük gaz tüketimi 124 milyona çekildi. Doğalgazla elektrik üretenlerden yakıtı olanların alternatif yakıta geçtiğini belirten yetkililer elektrik üretiminde herhangi bir sorun bulunmadığını söyledi. Öte yandan Tahran'da İranlı bir petrol yetkilisi, Türkiye'ye doğalgaz akışını kademeli olarak artırmayı planladıklarını bildirdi. Ancak bununla ilgili herhangi bir takvim vermedi. İranlı yetkili, gaz arzının Türkiye'nin dediği gibi tamamen kesilmediğini ve İran doğalgaz şirketi başkanı Rıza Kasaizade'nin sevkıyatın tedricen artırılacağı sözünü verdiğini söyledi. Rus gaz şirketi Gazprom ise Türkiye'ye verdiği doğalgaz miktarını artırdı. Türkiye'ye gönderilen 30 milyon metreküplük miktarı 38 milyon metreküpe çıkardı.
Bu sırada İran ile Türkiye arasında yaşanan doğalgaz krizine Yunanistan da dahil oldu. Tahran, üç gün önce vanayı tamamen kapatınca Ankara da Gümülcine'ye akan gazı durdurdu. Bir yetkili, Yunanistan ile yapılan görüşme çerçevesinde gaz kesintisinin yapıldığını ve günlük 1,5 milyon metreküplük ihracın önümüzdeki günlerde telafi edilmesi konusunda mutabakat sağlandığı bilgisini verdi. Yunanistan devlet doğalgaz şebeke yönetimi şirketi DESFA'nın Başkanı Yorgo Stergiou, "5 Ocak itibarıyla Türkiye'den gelen boru hattından akış durdu. Rusya'dan doğalgaz arzının sürmesi ve Revithousa'daki depolama tesislerinden likit doğalgaz akışının devam etmesi nedeniyle herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya değiliz." dedi.
ZAMAN