İran'ın ekonomiden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mohsen Tale, İran'ın Avrupa'daki varlıklarının bir kısmının altına çevrildiğini, bir kısmının da Asya bankalarına transfer edildiğini söyledi.
İran, nükleer programı yüzünden Batı'nın Avrupa'daki hesaplarını dondurma tehdidine karşı önlem alıyor. Tahran yönetimi, Avrupa bankalarındaki hesaplarından yaklaşık 75 milyar doları çektiğini açıkladı.
İran'ın ekonomiden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mohsen Tale, İran'ın Avrupa'daki varlıklarının bir kısmının altına çevrildiğini, bir kısmının da Asya bankalarına transfer edildiğini söyledi. Edinilen bilgilere göre, hesaplardaki paraların çekilmesi emrini İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad verdi. Bankacılık çevreleri, İran'ın çekilen paralar için rotayı Türkiye, Rusya gibi komşu ve çevre ülkelere çevirebileceğini belirtiyor.
Batı, nükleer programı konusunda geri adım atmayan İran'a karşı yeni yaptırımlar kapsamında Avrupa'daki hesaplarını bloke etmekle tehdit etmişti. Amerikan yönetimi ile İran arasında 2006 yılından bu yana finansal anlamda bir 'soğuk savaş' yaşanıyor. Süreç Amerikan Hazine Bakanlığı'nın Batılı bankaları İran'la çalışmaları konusunda uyarmasıyla başladı. Önce İsviçreli finans devleri UBS ve Credit Suisse, Amerikan baskısından ötürü İran ile iş ilişkilerini kesmek zorunda kaldı. Ardından bu kervana Alman Deutsche Bank, Commerzbank ile Fransız BNP Paribas da katıldı. ABD yönetiminin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu yönde bir karar çıkmamasına rağmen Avrupalı bankalara baskı yapması tartışmalara sebep olurken, gelişmeler İran ekonomisini olumsuz etkiliyor. İranlı bankacılar, 'yaptırımların sonucunun ciddi biçimde hissedildiğini' söylerken, adının açıklanmasını istemeyen bir bankacı "Yabancı bankalar, kredi mektuplarını ve en basit para transferi işlemlerini dâhi reddediyor." diyerek durumun ciddiyetini ortaya koydu.
Washington yönetiminin geçen ekim sonunda İran'ın en önemli üç bankası Milli, Mellat ve Sederat'ı 'teröre destek'le suçlayıp kara listeye alması ise savaşta yeni bir dönemin başladığının işareti olarak yorumlandı. Tahran yönetiminin bu hamleye cevabı ise gecikmedi. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve kurmayları önce petrol ihracatında bundan sonra Euro'nun geçerli olacağını açıkladı. Ardından da merkez bankasının döviz kompozisyonu içinde doların payını azaltmaya başladı. Batılı ülkelerdeki parasını yavaş yavaş Asya ve Körfez bölgesindeki bankalara aktarmaya başlayan İranlı yöneticilerin içi yine de rahat değil. Asya bankalarının da ABD'deki ticarî çıkarlarını düşünerek sınırlamaya gitmeye başlaması finansal çemberin giderek daralmasına sebep oluyor. İran'ın bir numaralı ticari ortağı Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Arap Yarımadası'ndaki bankaların da her an sırt çevirebileceği endişesi, Mahmud Ahmedinejad ve ekibini yeni güvenli limanlar aramaya zorluyor.
ZAMAN