KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Kasım 2025 Çarşamba
°C

Irak anayasasının kabulüne doğru

Irak'ta oy sayma işlemi devam ederken, ilk sonuçlar gelmeye başladı. ABD Dışişleri Bakanı Rice, yeni anayasanın büyük ihtimalle geçeceğini söyledi. İşte ilk sonuçlar:

Irak anayasasının kabulüne doğru
16 EKİM 2005 PAZAR 22:09
0
2661
0
AA aa
Kerbela Seçim Komisyonu Başkanı Sefa el Musevi, Kerbela'da 440 bin kişinin oy kullandığını ve yüzde 95 'evet' oyu verildiğini açıkladı. Kerbela'da oylamaya katılım oranı ise yüzde 60 oldu. Irak hükümetindeki en büyük Şii parti olan Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi yetkililerinden Heysem el Hüseyni ise Bağdat, Basra ve Necef'te 'evet' oranının yüzde 90 olduğunu söyledi. El Hüseyni, her eyaletin tek tek dökümünü ise vermedi.
 
Tikrit'teki seçim yetkililerinden Salih Ferah ise kentte '43.571' hayır oyu çıktığını, bunun yüzde 96'lık bir oran olduğunu söyledi. 
 
Ferah, Selahaddin eyaletinde, Sünnilerin büyük çoğunlukta olduğu Samarra kenti hariç yüzde 65 'hayır' oyu çıktığını belirtti.

Süreç nasıl işleyecek?
 
Halkın çoğunluğu anayasaya 'evet' der ve Irak'ın 18 eyaletinden üçünde oyların üçte ikisi 'hayır' çıkmazsa anayasa kabul edilecek.
 
Anayasa kabul edilirse en geç 15 aralıkta yeniden seçim yapılacak ve 31 aralıka kadar yeni hükümet kurulacak. Kabul edilmezse, meclis feshedilip yeni seçimler yapılacak, yeni anayasa hazırlanacak.
 
Irak Anayasası'na göre: 

  • Yasamanın temel kaynağı İslam
  • Arapça ve Kürtçe resmi dil
  • Kadın ve erkek eşittir
  • Irak'ın petrol gelirleri eşit dağıtılacak, ancak Saddam Hüseyin döneminde ihmal edilen bölgelere bir süreliğine öncelik tanınacak
  • En az iki eyalet biraraya gelerek federal bir yapı oluşturabilecek.

    CNN Türk
  • YORUM YAZIN
    Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
    Değiştir
    Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
    Kodu Girin
    Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
    26.11.2025
    02:03
    Seven:
    Seven: 'Yarın Seçim Olsa Hazırız'
    Bingöl Basın Konseyi ziyaretinde şehrin sağlık, ulaşım, su ve deprem risklerine yönelik yürütülen çalışmalara kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, seçimlerin zamanında yapılacağını düşündüklerini ancak olası bir erken seçim durumunda teşkilat olarak hazır olduklarını vurguladı.
    26.11.2025
    02:02
    Bingöl`de hırsızlık olayının faili tutuklandı
    Bingöl'de hırsızlık olayının faili tutuklandı
    Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, evden hırsızlık olayının faili yakalandı. Adliyeye sevk edilen şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
    26.11.2025
    02:01
    Römorka çarpan otomobil alev topuna döndü: 2 yaralı
    Römorka çarpan otomobil alev topuna döndü: 2 yaralı
    Bingöl-Elâzığ yolunda traktörün römorkuna arkadan çarpan otomobil, alev topuna döndü. Feci kazada 2 kişi yaralandı.
    25.11.2025
    14:48
    Bayraktar`dan
    Bayraktar'dan 'Aşkın Sağı Solu' romanı
    Gazetecilikte geçen 27 yılın ardından edebiyat sahnesine adım atan Hakim Bayraktar, 1970'lerin Türkiye'sine uzanan 'Aşkın Sağı Solu' adlı romanıyla ülkenin yakın tarihine duygusal bir tanıklık sunuyor. Sevginin, ideolojilerin ötesinde birleştirici gücünü vurgulayan eser, Türkiye'deki normalleşme sürecine edebi bir armağan niteliğinde.
    25.11.2025
    13:19
    Bingöl Üniversitesi`nde
    Bingöl Üniversitesi'nde 'YÖKAK ve Kalite Kültürü' Konferansı
    Rektör Çelik, yükseköğretimde kalite güvence sistemlerinin kurumsal gelişimin vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirterek YÖKAK süreçlerine uyumun Bingöl Üniversitesi için stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.
    25.11.2025
    13:04
    Aldığına pişman oldu! 20 gün kullandı, 5 aydır servisten dönmesini bekliyor
    Aldığına pişman oldu! 20 gün kullandı, 5 aydır servisten dönmesini bekliyor
    Bingöl'de Cihat Tuğ'un engelli raporuyla Elazığ'dan aldığı sıfır kilometre araç 20 günde arızalandı. Değişim talebi reddedilen Tuğ, 5 aydır serviste beklediğini iddia ettiği araç için hukuki süreç başlattı.
    Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
    ©Copyright 2017
    Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın