Kerbela Seçim Komisyonu Başkanı Sefa el Musevi, Kerbela'da 440 bin kişinin oy kullandığını ve yüzde 95 'evet' oyu verildiğini açıkladı. Kerbela'da oylamaya katılım oranı ise yüzde 60 oldu. Irak hükümetindeki en büyük Şii parti olan Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi yetkililerinden Heysem el Hüseyni ise Bağdat, Basra ve Necef'te 'evet' oranının yüzde 90 olduğunu söyledi. El Hüseyni, her eyaletin tek tek dökümünü ise vermedi.
Tikrit'teki seçim yetkililerinden Salih Ferah ise kentte '43.571' hayır oyu çıktığını, bunun yüzde 96'lık bir oran olduğunu söyledi.
Ferah, Selahaddin eyaletinde, Sünnilerin büyük çoğunlukta olduğu Samarra kenti hariç yüzde 65 'hayır' oyu çıktığını belirtti.
Süreç nasıl işleyecek? Halkın çoğunluğu anayasaya 'evet' der ve Irak'ın 18 eyaletinden üçünde oyların üçte ikisi 'hayır' çıkmazsa anayasa kabul edilecek.
Anayasa kabul edilirse en geç 15 aralıkta yeniden seçim yapılacak ve 31 aralıka kadar yeni hükümet kurulacak. Kabul edilmezse, meclis feshedilip yeni seçimler yapılacak, yeni anayasa hazırlanacak.
Irak Anayasası'na göre:
Yasamanın temel kaynağı İslam Arapça ve Kürtçe resmi dil Kadın ve erkek eşittir Irak'ın petrol gelirleri eşit dağıtılacak, ancak Saddam Hüseyin döneminde ihmal edilen bölgelere bir süreliğine öncelik tanınacak En az iki eyalet biraraya gelerek federal bir yapı oluşturabilecek.
CNN Türk