Dün gazetemizde yer alan haberde, yaklaşık 6 milyon insanın yaşadığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde 2 milyon 179 bin 89 kişinin yeşil kart kullandığı ve bunlardan 1 milyon 45 bin 892 yeşil kartın iptal edildiği açıklanmıştı. İlimizde de toplam 52 bin 714 yeşil kart iptal edildiği belirtilmişti. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Vali Yardımcısı Ahmet Odabaş, iptal edilen yeşil kartların tamamının Sağlık Bakanlığı çalışmaları neticesinde gerçekleştiğini ve Bingöl Valiliği ile bir ilgisi olmadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın direkt merkezden çalışma yaptığına dikkat çeken Odabaş, “Bu iptallerin valilik tarafından yapıldığı anlaşılmasın. Bu Sağlık Bakanlığı'nın genel merkezden yürüttüğü bir çalışma ve yaptığı iptallerdir” dedi.
Bu tür iptallerin zaman zaman olabileceğini de belirten Odabaş, işlemlerin otomasyondan kaynaklı olduğunu söyledi. Odabaş, “Örneğin vatandaş vize süresi dolduğu halde işlemini yapmamıştır veya maddi durumunda bir iyileşme olmuşsa yeşil kartı iptal olmuştur. Bunun yanında Sosyal Güvenlik Kurumu ( SKG) ile ilişkilenmiş ise iptal durumu gerçekleşir. Bu işlemler SGK ile Maliye Bakanlığı tarafından vatandaşın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarasından girilerek takip edilir. Zaten bu numaradan bütün genel bilgiler çıkıyor. Kanunen başka bir sosyal güvenceden yararlanan vatandaşın yeşil kartı hemen iptal edilir. İptaller Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapıldı” şeklinde konuştu.
İşletme sahibi olan bir kişinin işyeri kaydını başkasının üzerine yaparak yeşil kart almasının suç olduğunu da belirten Odabaş, “İşletme sahibi olup işyerini başka bir kişi üzerinde yaptıran ve yeşil kart alan vatandaş suç işlemiş olur. Çünkü bu yetim hakkıdır, hem ahlaki değildir, hem de başkasının hakkını gasp etmek demektir. Bu kişiler tespit edildiği takdirde cezai işlem uygulanır, yararlandığı hizmeti faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalır. Vatandaşlarımızdan ricamız böyle üzücü hadiselere tenezzül etmemeleridir” ifadelerini kullandı.