KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Intihar, tövbesi olmayan tek günahtır

Kişinin intihar etmesinin tövbesi olmayan tek günah olduğunu belirten Bingöl İl Müftülüğü Cezaevi Vaizi ve Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu Koordinatörü Metin Bozkır, bütün günahlar için tövbe imkânı söz konusu iken, intiharda ölüm gerçekleştiği için herhangi bir tövbe imkânından bahsetmenin mümkün olmadığının altını çizdi.

Intihar, tövbesi olmayan tek günahtır
07 ŞUBAT 2011 PAZARTESİ 08:57
0
2557
0
AA aa

İntiharın büyük bir günah olduğunu ifade eden Bingöl İl Müftülüğü Cezaevi Vaizi ve Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu Koordinatörü Metin Bozkır, intihar etmenin haramlığı ve ahiretteki tehlikesine de dikkat çekerek, “Her insan doğarken fıtri olarak bazı haklara sahip olarak dünyaya gelir. İnsanın sahip olduğu bu haklara, ne başkasının ve ne de bizzat kendisinin tecavüz etme hakkı vardır. Allah-u Teâlâ her insana bu hakları eşit surette vermiştir. Bu haklardan biri ve belki de en önemlisi yaşama hakkıdır. Bunun için yüce dinimiz insanın sahip olduğu bu hakka kastetmeyi en büyük günahlardan saymıştır. Bu ister kendi canı olsun ister başkasının canı olsun fark etmez” dedi.

İntihar büyük günahlardandır
Bozkır, “İnsanın kendi canına kastetmesi olayına intihar denir. Başka bir deyişle intihar; aklı başında bir insanın bilinçli bir şekilde kendi yaşamına isteyerek son verip, Allah'ın yaratmış olduğu cana kıymasıdır. Bu yüzden intihar büyük günahlardandır. İnsana canı veren Allah olduğu gibi, onu almaya tek yetkili de odur. Kur'an-ı Kerim'de haksız yere bir cana kıymanın, bütün insanları öldürmüş gibi ağır bir suç olduğu; bir insanın hayatını kurtarmanın da bütün insanlara hayat verme gibi yüce ve değerli bir davranış olduğu belirtilmiştir. (Maide-5/32) Ayrıca “kendinizi öldürmeyin” (Nisa-4/29) diyerek de intihar etmenin haramlığı ve ahiretteki tehlikesine de dikkat çekmiştir. Hz. Peygamber'de (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde "Kim kendisini bıçak gibi keskin bir şeyle öldürürse, cehennem ateşinde kendisine onunla azap edilir" (Buhâri, Cenâiz, 83). "Dünyada ip ve benzeri şeyle kendisini boğan kimse cehennemde kendisini boğar, dünyada kendisini vuran cehennemde kendisini vurur (azabı böyle olur" (Buhârî, Cenâiz 83). Başka bir hadis-i şerifte ise; "Kim kendini bir dağın tepesinden atar da öldürürse cehennem ateşinde de ebedi olarak böyle görür. Kim zehir içerek kendisini öldürürse cehennemde zehir kadehi elinde olduğu halde devamlı ceza çeker" (Buhârî, Cenâiz 83).” diye konuştu.

Mutlu bir hayat için sorumluluk bilinciyle hareket etmek gerekli
İnsanların bu dünyaya sadece yiyip içmeye ve zevk-ü sefa sürmeye gelmediğini söyleyen Bozkır, insanların sadece kendisinden sorumlu olmadığını hatırlatarak, “Sosyal bir varlık olduğu için de yaşamış olduğu toplumdan da sorumludur. Bu durum ilahi imtihanın gereğidir. Bunun içindir ki, herhangi bir sebeple intihar etmek, bu sorumluluğundan kaçmak ve kadere itimat etmemek demektir. İnsanların huzurlu ve mutlu bir hayat sürdürebilmelerinin yolu her insanın sorumluluk bilinciyle hareket etmesine bağlıdır. Sorumluluk bilinci ise önce insanın kendisine karşı sorumluluğu ile başlamaktadır. İnsanın kendisine karşı olan en büyük sorumluluğu ise yaşama hakkını muhafaza etmesidir. Zaman zaman toplumları derinden sarsan sayısız sorunla karşılaşabilir insan. Burada kendisine düşen görev, sabredip karşılaştığı soruna karşı göğüs germektir. Zaten sabrın gereği de budur. Zira sabır herhangi bir olayı kabullenip bir köşeye çekilmek değil, o olaya karşı göğüs gerip bertaraf etmenin yollarını aramaktır” dedi.

İntihar çare değil
Dünyanın çok zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Bozkır, teknolojik imkânlar geliştikçe daha rahat bir yaşam sürülmesi gerekirken, insanların daha sıkıntılı ve stresli bir hayat sürdürdüğünü ifade ederek, “Sürekli bir sıkıntı, sürekli dert. Öyle ki, yaşamak zor, hayatı her an aynı seviyede yaşamak zor, imanlı bir hayat geçirmek çok sıkıntılı bir durum, imanı muhafaza zor. Zenginin zenginliğini koruyabilmesi, fakirin fakirliğin vermiş olduğu sıkıntılara göğüs germesi zor. Ama karşılaşacağımız hiçbir zorluğun çaresi intihar değildir. İnsan intihar etmekle tüm bu dünyevi sorunlardan ve acılardan kurtulacağına inanıyor belki. Ama daha büyük ve kalıcı acılarla karşılaşacağını hiç düşünmüyor. Sadece kendisine değil, sosyal bir varlık olduğu için geride bıraktığı insanlara da intihar etmekle büyük acılar yaşatıyor. Tıpkı şuan Bingöl'ümüzde hepimizin yaşadığı acılar gibi. Zira ilimiz son aylarda birkaç intihar olayı ile acılara boğulmuştur. Bu olaylara baktığımızda tamamının genç kızlardan oluşması bizlere daha büyük acılar yaşatmaktadır” ifadelerini kullandı.

Beden, yüce Allah'ın bizlere bir emanetidir
Evlilik anlayışının yanlış algılanmasından kaynaklanan intiharların son yıllarda ülke genelinde olduğu gibi Bingöl'de de göze çarpar bir biçimde arttığını kaydeden Bozkır, “ Özellikle genç kızlar arasında görülen bu tür ölümler iyi araştırılmalıdır. Gerçekte bu tür ölümler bireyin istediği bir ölüm müdür yoksa arkasında güçlü bir toplumsal zorlama mı vardır? Eğer ikinci ihtimal söz konusu ise o zaman bu tür ölümlere intihar demekten ziyade, 'toplumsal cinayet' demek kanaatimce daha doğru olacaktır. Sonuç olarak, beden, yüce Allah'ın bizlere bir emanetidir. Bu emaneti, asıl sahibi hiçbir irademiz olmaksızın bizden geri alıncaya dek korumakla mükellefiz. Bunun için de, insanın bu emanete yönelik rûhî ve fizikî sıkıntılara sonuna kadar sabır gösterip mücadele etmesi Müslümanlığının bir gereğidir. Zira yüce Allah, hiçbir insana kaldıramayacağı bir yük yüklemez” dedi.

İntihar olayı tövbesi olmayan tek günahtır
Tüm sıkıntı ve problemlerin çözümünün başlangıç noktasının Allah'a yönelmekten geçtiği vurgulayan Bozkır, “Yüce Allah, umulmayan, beklenmeyen yer ve yönlerden kolaylıklar ihsan eder. Unutmayalım ki, hayat, en kötü şartlar altında bile güzeldir. Son olarak şunu da ifade edemeden geçemeyeceğim: İntihar olayı tövbesi olmayan tek günahtır. İster büyük, ister küçük bütün günahlar için tövbe imkânı söz konusu iken, intiharda ölüm gerçekleştiği için herhangi bir tövbe imkânından bahsetmek mümkün değildir” şeklinde konuştu.



 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın