KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ocak 2025 Pazar
°C

'İnsan bilmiyor insanın önünde ne var!'

Bu söz, pandemi sürecine dair söylenebilecek en anlamlı kelime dizesi..! Esnaf perişan, özel sektör en zor günlerini yaşıyor. Bingöl'ün en uğrak mekânları olan kahvehaneler kapalı, işletmeciler zorda! En büyük kaygıları ise çalışanların durumu..! Destek taleplerinin karşılık bulmayacağını bildiklerini ifade eden Polat: 'Defalarca toplantı yapsak da dilekçe de versek şikâyet de etsek yürüyüş de yapsak hiçbir şekilde çözüme kavuşturamayacağız'

`İnsan bilmiyor insanın önünde ne var!`
16 ARALIK 2020 ÇARŞAMBA 18:58
10
4771
14
AA aa

Ahmet Hakan VERGİ'nin röportajı….

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) pandemisi, Türkiye'de de hemen her alana olumsuz yansımaya devam ediyor.

Yaz döneminde başlatılan normalleşme sürecinin sonunda ekonomideki denge taşları yerine oturmaya başlasa da artan vakalar üzerine yeniden alınan tedbirlerle ikinci bir darbe indi ve özel sektör büyük bir darboğaza sürüklendi. Bu süreçte en büyük sıkıntıyı ise kahvehane işletmeleri yaşadı, yaşamaya da devam ediyor.

Bu süreçte neler yaşadılar, neler kaybettiler, en büyük sıkıntıları neler? Bu soruların yanıtı kahveci esnafından dinledik. İç çekerek süreci değerlendiren Bingöl merkez Beşyol'daki kahvehane işletmecisi Hasan Polat, iyimser tutumunu korusa da sürecin sonuna dair umutlarının olmadığının da altını çiziyordu.

Anlatıyordu, herkesin “parası peşin” diyerek sarıldığı kahveciliğin bu süreçteki zorluklarını… Ve ekliyordu; “Asıl sorun bir denetim mekanizmasının olmaması kadar, bu pandemi sürecinde kapatılan işletmelerdeki çalışanların unutulmasıdır! Toplantılarda dile getirdik ama nafile! İşletme sahipleri bir şekilde zarar da etse idare ediyor ama ya çalışanlar? Bir erzak kolisi dahi verilmedi! Defalarca toplantı da yapsak, dilekçe de versek, şikâyet de etsek, yürüyüş de yapsak hiçbir şekilde çözüme kavuşturamayacağız” dedi.

İşte, Hasan Polat'ın dilinden pandemi sürecinde kahvehanelerin durumu ve kahveciliğe dair detaylar…

Her türlü tedbiri aldık ama…!

Geçen yıl kışın kahveler kapatıldı, ta ki Haziran'a kadar..! Akabinde normalleşme süreci başladı. Bu süreç içerisinde gerekli uyarı levhalarının konulmasından masa sayılarının azaltılıp sosyal mesafenin korunmasına kadar birçok tedbiri aldık. 20 tane masa atacağıma 10 tane masa atıyordum. İnsanlar birbirine fazla yanaşmasın diye elimizden ne geliyorsa yapıyorduk. Her gün genel temizlik yapıyor, hatta kolonya veya çamaşır suyuyla paspas çekiyorduk. Ayrıca el dezenfektanı ve lavabolardaki deterjanları hiçbir zaman eksik etmiyorduk. Gün içinde birçok kez lavaboyu yıkıyorduk. Ama gelinen noktada yine kahvehaneler kapandı!

Kiralar cepten ödeniyor!

Ne Hükümet'ten ne de Esnaf Sanatkârlar Odası'ndan hiçbir şekilde destek almadıklarını ifade eden Polat: “Bunu defalarca toplantılarda dile getirdik. Her defasında ‘düşünüyoruz, gündemde' dediler ama hiçbir şekilde bir yardım olmadı. Benim derdim bana para verilmesi değil. İlk kararda kahveler üç ay kapalıydı ve ben kirayı cebimden ödedim. Özel mülk olduğu için. Kamu kurumları belki kira almadı ama biz ödedik. Ben kendim üç aylık kirayı ödedim. Toplantılarda da bunu dile getirdim; kira yardımı istemiyorum yeter ki, çalışanlara maddi destek sağlansın. Bırakın maddi desteği bir koli erzak yardımı bile yapılmadı kimseye. İkinci dalgada da yine kapattık ve kiraları halen cebimizden ödüyoruz. Çalışanlarımızın sıkıntıları da artarak devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Mevcut yönetimden beklentilerimiz var ama…”

Mevcut yönetimden beklentilerinin olduklarını ancak bu beklentilerinin hiçbir zaman karşılanmayacağını vurgulayan Polat: “Giderlerimiz her gün artıyor. Çünkü her şey dövize bağlı olduğu için… Sargılı şekerlere geçtik, daha hijyenik ve sağlıklı olsun diye. Sargılı şekerin 5 kilosunu 38 liraya alıyorduk. Bir sonraki hafta şeker 42 lira oluyor. Sürekli fiyatı değişiyor. Çay aynı… Elektriğe gizli gizli zamlar geliyor. Doğalgaza zam geliyor. Benim geçen sene ödediğim elektrik faturası 400 lirayken bu yıl 700-800 lira ödüyorum. Yani yüzde 70 artmış durumda. Kapatma kararı öncesi havalar iyice soğumuştu zaten. Hem doğalgazla ısıtma yapıyorduk, hem de iç kısımda soba yakıyorduk.  Sobayı seven içeri gelsin doğalgazı seven bahçeye gitsin diye…  Bütün kahvehanelerin giderleri kış aylarında daha çok artıyor” diye konuştu.

Çayın rayici geçen sene verildi!

Çay fiyatının geçen sene 1 buçuk lira olduğunu söyleyen Polat: “Biz Beşyol esnafı olarak yapmadık. Yani bakarsanız 1 lira ile 1 buçuk lira arasında pek bir fark yok. Sonuçta bir çay 1 buçuk liraysa onun maliyeti en az 1 liradır. Çayıdır, suyudur, hizmetidir. Bazen bir müşteriye bir çay verebilmek için üç dört defa gidip geliyorsun. Açık olsun, çok demli oldu, süzgeçli olsun. Kimse yanlış anlamasın. Bu kişinin damak tadıyla alakalı bir durumdur. Biz bundan şikâyetçi değiliz. Demek istediğim, 1 buçuk lira bir şey değil ama şu anki koşullarda çok şey… Çoğu insanın cebinde 1 buçuk lirası yok. Evine ekmek götüremeyen insanlar var. Cebinde para yok diye kahveye gelip çay içemeyen insanlar var. Bunun sebebi de şu anki ekonomik koşullar ve sosyal ortamdır. Türkiye öyle bir hâle geldi ki bizim insanlar Avrupa'ya gidelim para kazanalım diyorlar. Onlara göre biz cazibiz bize göre de Avrupa… ” dedi.

Hem bize zarar hem müşteriye zarar!

Çayın 1 buçuk lira olmasının hem müşterileri hem de müşterilerin içtiği çayı etkilediğini vurgulayan Hasan Polat: “60-70 çay içen masalarımız vardı. Müşteriler 1 buçuk liranın hesabını yaparak çay içiyor. 30 çay içenler şimdi 20 çay içiyor. Bu hem bize zarar hem müşteriye zarar... Yani her yönden zarar veriyor” şeklinde konuştu.

Hiçbir şekilde adaletli bir seçim olmadı bu!

Kahvehanelerin kapatılmasının adaletli bir seçim olmadığını söyleyen Hasan Polat: “Tamam, kahvehaneler kapansın. Ama kahvehaneleri kapatıyorsan çalışanlara yardım edeceksin.  Ben belki geçinirim. 2 ay da 3 ay da kapalı olsa belki zorlanmam. Kirayı cebimden de ödesem zorlanmam belki. Ama benim yanımda çalışan dört insan var. Karşıda olan esnaf arkadaşımın altı personeli var. Bu insanlar ne yapacak, nasıl geçinecekler? Bunu bir düşünmek lazım... Daha makul bir seçim olsaydı daha iyi olurdu. Biz 20 bin lira Dijitürk'e verdik. Sürekli milli maçlar araya giriyor. Saçma sapan nedenlerle lig ertelenmeye, uzatılmaya çalışılıyor. Takımlar daha fazla ama biz yine aynı parayı ödedik. Düşündüğünüzde birçok yönden zararı var. Geçen sene Avrupa ligine katılan takımlar vardı. Oradan yine de amorti olabiliyorduk. Bu sene o da yok. Hem takımlar başarısız, taraftar gelmiyor, hem verdiğimiz bu para, kapanmayla beraber kendini amorti etmiyor. O yönden de büyük bir zararımız var. Tabii bu bir risktir. Ticarette kâr zarar kardeştir. Biz bunu düşünerek aldık bunu. Ama payımıza zarar düştü. Devletin bunu düşünmesi lazım” diye konuştu.

Kapalıyız ama çalışanlarımıza bir ayrıcalık olsun dedik, o da nafile!

İşletmeler olarak hem Esnaf ve Sanatkârlar hem Belediye hem de Valilik'ten temsilcilerle pandemi döneminde toplantı yaptıklarını ifade eden Polat: “Kapalıyız ama çalışanlarımıza bir ayrıcalık olsun dedik. Kendilerini idame edecek şekilde bir destek olsun, hiç olmazsa erzak yardımı yapılsın diye. Kira yardımı istedik. Sonuçta burası özel bir mülkiyet…  Mülk sahibi de buradan geçiniyor. Bunların hiçbiri karşılanmadı, karşılanmayacak da! Bunu biliyoruz. Defalarca toplantı yapsak da dilekçe de versek şikâyet de etsek yürüyüş de yapsak hiçbir şekilde çözüme kavuşturamayacağız” şeklinde açıklamalarına son verdi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_80010)
18 Aralık 2020 Cuma 10:57
KAHVELERİN BİNGÖL VERDİĞİ ZARARLARDAN BAHSEDELİM

1-Kaldırım işgalleri
2-Oyun bağımlılığı
3-Toplumun tembelleşmesi
4-Dedikodu fitne fesat hasetilk yapanların yuvasî
5-Hastalığın yayıldığı yer
6-Hijyen ortamı sıfır
7-Kahvecilik meslekten çıkartılmalı

Kahvecilik yapan vatandaşlar topluma faydalı yararlı meslek gruplarında ticaret yapmalarını öneririm sokaklar caddeler kahvelerden geçilmiyor kahveler olmazsa bu kadar işsiz ve tembel fitne fesat haset kıskanç bir toplumda olmaz en azından dedikodu yapılacak bir ortama zemin hazırlanmaz inan sırf bu kahveler yüzünden memleketimden soğudum
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79994)
17 Aralık 2020 Perşembe 18:11
Adam sonuna kadar haklı, kimseyi veya kurumları değil düzenin, ortamın bozuk olduğunu belirtmiş. Kendisi için değil çalışanlar için kaygılanmış ve bunu söylerken karşıda ki komşu esnafını da ekleyerek belirtmiş yani sadece kendisini düşünmemiş hatta kendini hiç düşünmemiş. Bence yorum yaparken herkes düşünerek konuşsun, klavye delikanlılığı yapmanın anlamı yok. Bi çıkın esnafı gezin hallerine bakın. Benim maaşım yetiyor yüklü de kazanıyorum allaha şükür ama bu insanlara çok üzülüyorum, allah herkesin yardımcısı olsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79985)
17 Aralık 2020 Perşembe 12:54
Kahvehaneler kapali ama acanlar var ses cikaran yok bu acanlarin acmayanlardan ustunlugu ne acaba , bu acanlarin kanunlarda devletten kul hakkindan korkusu yok... firsatcilar iste
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79980)
17 Aralık 2020 Perşembe 03:31
bu arkadaşımız işini kaybetmemiş çaycılık onun yan geliri .zaten kendisi bingöl belediyesinde güvenlikçi dert yanmasına gerek yok .hiç işi olmayanları düşünelim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79992)
17 Aralık 2020 Perşembe 17:52
@Misafir Kullanıcı Sen bu arkadaşı tanıyorsun orasını anladık da,kıskandığını da ortaya koydun. Adam zaten kendisi için bişey istememiş, çalışanların düşünülmesini istemiş. Laf olsun torba dolsun diye yorum yapıp kıskançlıkla cekememezlikle konuşacağınıza şapkayı önünüze koyup adil şekilde düşünün. Başkası da yazmış ben sabah 6 da inşaata gidiyorum konuşmuyorum, konuş sende kardeşim, begenmiyorsan bırak inşaatı alla alla
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79991)
17 Aralık 2020 Perşembe 17:38
@Misafir Kullanıcı Madem işletme sahibini bu kadar iyi tanıyorsanız beyefendi ya da hanımefendi, işverenin çalışanları adına yaptığı röportaj ve gösterdiği çabanın da farkındasınızdır umarım .
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79978)
17 Aralık 2020 Perşembe 00:40
Kardeşim haklısın haklı olmaya da...Türkiye ne yazık ki bir Almanya ya da İsviçre değil...bize öyle yutturulmaya çalıştıkları dünya bizi kıskanıyor hikayesinin de cilası bu süreçte çıktı..merkez bankası -42 milyar dolarda.. yakındığın dijitürkte şu geçenlerde borsa istanbulun  hissesini alan KATARlıların...Allah bu süreçte tüm insanlarımızın yar ve yardımcısı olsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79988)
17 Aralık 2020 Perşembe 13:26
@Misafir Kullanıcı Sen harcaniyorsun Bay ekonomist
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79974)
16 Aralık 2020 Çarşamba 23:23
Bingöl'de maalesef kolektif bilinç yok,bu tür sorunlar ancak birlikte hareket edilerek buluna bilir. Çare ne Korkuta'da ne Yılmaz'da ne de bir baskasindadir. Yil artık 2021 lütfen.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79973)
16 Aralık 2020 Çarşamba 21:52
Dedikodu ortamindan başka bir yer değil zaten elimizde tek bir meslek bile yok ordan hemen devlete sesleniriz ey devlet bana bunu yapmadın bunu yapmadın....Sabah 6 da o buz gibi havada inşaata gidiyorum nedense ben veryansın etmiyorum işte garip bir dünya ne yapsin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79993)
17 Aralık 2020 Perşembe 18:07
@Misafir Kullanıcı Sende sesini duyur kardeşim, deki kış gelmesin, biz hep çalışalım gerisi umrumuzda değil de. Yanı seni sabah 6 da kalkıyorsun kahveler 4 de açılıyor. Sen sabah kalkıyorsun diye herkes sussun mu? Bos boş konuşmayın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79972)
16 Aralık 2020 Çarşamba 21:48
Merak ediyorum 100 yaşına gelmiş bir devlet bugüne kadar esnafa ne verdiki bundan sonra versin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79969)
16 Aralık 2020 Çarşamba 19:42
ALLAH yardımcımız olsun eve ekmek götüremiyoruz borç harçla bakalım nereye kadar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_79968)
16 Aralık 2020 Çarşamba 19:26
Esnaf perişan çiftçi perişan Piyasada çalışan insanlar perişan Bingol vekili Meclis de Balın Reklamını yapıyor bi kaç adamıda tezahürat yapıyor sen önce gel bu insanların sorunlarını bi dinle 2 dönemdir kentsel dönüşüm kiralarını alamıyor bu sehir de sanayi yok Bu şehir zaten mutahid şehri olarak anlıyor beton isi de bitti Allah yardımcımız olsun
17.01.2025
20:47
Bingöl ESK`ya 3 daimî işçi alınacak
Bingöl ESK'ya 3 daimî işçi alınacak
Alım yapılacak işçi pozisyonlarını açıklayan İŞKUR İl Müdürü Baycuman, başvuruların 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında E-Devlet, İŞKUR e-şube ve ALO-170 iletişim hattı üzerinden alınacağını belirtti.
17.01.2025
20:45
TÜRKVET sisteminde kayıtlı çiftçilere 600 bin liralık ahır yapım desteği
TÜRKVET sisteminde kayıtlı çiftçilere 600 bin liralık ahır yapım desteği
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, TÜRKVET sisteminde aktif kaydı bulunan çiftçilere 600 bin lira ahır yapım desteği verileceğini söyledi.
17.01.2025
20:42
Bingöl`de haklarında arama kaydı bulunan 4 kişi yakalandı
Bingöl'de haklarında arama kaydı bulunan 4 kişi yakalandı
Bingöl'de haklarında yakalama kararı bulunan 4 şahıs yakalandı. Yakalanan şahıslardan 1'i, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak Elazığ Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.
17.01.2025
16:15
Bingöl`de 3 kuruma 79 kişi alınacak
Bingöl'de 3 kuruma 79 kişi alınacak
Bingöl İş-Kur İl Müdürlüğü, İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 3 kamu kurumuna toplamda 79 personel alınacağını duyurdu! Başvurular 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-şube, e-Devlet ve ALO-170 iletişim hattı üzerinden alınacak.
17.01.2025
15:52
Bingöl`ün Depreme Hazırlık Süreçleri Ele Alındı
Bingöl'ün Depreme Hazırlık Süreçleri Ele Alındı
Ziyarette, kapsayıcı 'Afet Yönetim Komisyonu' oluşturmasının önemi vurgulandı.
17.01.2025
15:34
Hatısaru`dan hükümete ekonomi eleştirisi!
Hatısaru'dan hükümete ekonomi eleştirisi!
Gündeme dair değerlendirmelerinde ekonomik zorluklar üzerinde duran YRP Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru: 'İktidarı bir an önce kör, sağır, dilsiz rolünü terk etmeye, Türkiye'nin gerçekleriyle yüzleşmeye davet ediyoruz. Dar gelirlinin, esnafın, çiftçinin, gençlerimizin yani milletin dertleriyle dertlenmeye çağırıyoruz. Doğruya doğru yanlışa yanlış diyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın