İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun (İMKON) çatısı altında Antalya'da gerçekleştirilecek çalıştayda sektörün sorunları ve artan maliyetler ele alınacak.
Çalıştay öncesi açıklamalarda bulunan Bingöl Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bürlükkara, Artan maliyetlerin inşaat sektörünü durma noktasına getirdiğini söyledi. Maliyet artışının hangi noktada duracağını bilemediklerini söyleyen Bürlükkara, fiyatlandırma konusunda sorun yaşadıklarını söyledi.
Bürlükkara, “İnşaat sektörünün en önemli sorunu önünü görememek, bu da bizi daha temkinli olmaya itiyor. Maliyet artışının nerede duracağını bilmediğimizden, önümüzdeki yıl başlayacağımız projelerde fizibilite çalışmaları yapamıyoruz.
İnşaat sektöründe faaliyet gösteren bütün aktörlerin önümüzdeki yıla dair hiçbir tahmini olmadığı çok açık. Bingöl özelinde verebileceğimiz örnekle sorunun asıl kaynağının belirsizlik olduğunu göreceğiz. 2020 yılında; 192 yeni yapı ruhsatı, 63 tadilat ruhsatı, 166 yapı kullanım izin belgesi verilmiş. 2021 yılında ise; 142 yeni yapı ruhsatı, 33 tadilat ruhsatı, 165 yapı kullanma izin belgesi verildi.
Her yıl inşaat sezonu bitmeden, önümüzdeki yıl başlayacak projeler için gerekli izin belgelerinin başvurusu yapılır. Ama edindiğimiz bilgilere göre, 2022 yılı için şu ana kadar Bingöl'de hiçbir ruhsat başvuru yapılmamış.
Bingöl Müteahhitler Birliğine üye arkadaşlarımızın hem fikir olduğu konu önümüzdeki yıl maliyet anlamında bizi nelerin beklediğini bilememizdir. Türkiye'deki lokomotif sektör olan inşaat sektöründe belirsizliğin bir an önce ortadan kalkması gerekiyor. Belirsizlik ortadan kalkmadan sektörde yer alan aktörler pozisyon alamaz.” İfadelerini kullandı.
Bingöl Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bürlükkara, açıklamasının devamında, “Bingöl Müteahhitler Birliği olarak İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun (İMKON) Antalya'da düzenleyeceği çalıştayda dile getireceğiz. Türkiye'de lokomotif sektör olan inşaat sektörünün önündeki bu belirsizliğin ortadan kalkması gerekiyor. Eğer bunu başarırsak ülkemiz üzerindeki karabulutların dağılmasında İnşaat sektörü diğer sektörlere de öncü olacaktır. 17-19 Aralık tarihlerinde sektör temsilcilerinin bir araya geleceği çalıştay, sektördeki belirsizliği ortadan kaldırmak için ilk adım olacak. Hastaya teşhis konmadan tedaviye başlanmaz.” dedi.