KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Ağustos 2026 Cuma
°C

Ince: tasarı yetersizdir

Kürtçe savunma tasarısının yetersiz olduğunu savunan İHD Bingöl Şubesi Başkanı İnce: “Özellikle de anadilde ifade konusunda, tercüman ücretinin sanıktan alınacak olması tam bir skandaldır. Bu konuda, tercüman ücretinin de devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirtmek istiyoruz” dedi.

Ince: tasarı yetersizdir
15 KASIM 2012 PERŞEMBE 08:51
0
1583
1
AA aa

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi, Kürtçe savunma tasarısı hakkında açıklama yaptı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İHD Bingöl Şubesi Başkanı Mehmet Can İnce: “64 gündür açlık grevinde bulunanların taleplerinden biri de kendi anadillerinde savunma vermek istemeleridir. Hükümet, bu konuda girişimde bulundu ve hazırladığı tasarıyı meclise gönderdi. Tasarının yetersiz olduğu apaçık ortadadır. Özellikle de anadilde ifade konusunda, tercüman ücretinin sanıktan alınacak olması tam bir skandaldır. Bu konuda, tercüman ücretinin de devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Genel merkezimiz bu tasarıyla ilgili fikrini meclis adalet komisyonuna sundu, bizde bu fikirleri kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz” dedi.

Tasarıyla ilgili bilgiler veren İnce: “Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın birinci maddesi ile 5271 sayılı CMK'nın 202. maddesine 4. fıkra eklenerek "meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilen sanığın iddianamenin okunması, esas hakkındaki mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabileceği" düzenleniyor.”

‘Biz, bu düzenlemenin eksik olduğunu düşünüyoruz' diyen İnce açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Kovuşturma aşamasında delillerin ikamesi, tanık ve bilirkişi dinleme ve diğer muhakeme işlemlerinde sanığın kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği dilde konuşmasına izin verilmesi gerekir."

"Ayrıca şüpheli veya sanığın gerek soruşturma gerekse de kovuşturma aşamasında başta savunması olmak üzere delil değerlendirmesi gibi muhakeme hususlarında dilediği dilde yazılı dilekçe vermesine de imkan tanınmalı."

"Tercüman giderlerinin devletçe karşılanması gerekir. Aksi halde, uygulamada ekonomik sebeplerle sorunlar yaşanır."

"ADLİ TIP ONAYI ARANMAMALI"

Tasarının ikinci maddesinde, 5275 sayılı kanunun 16. maddesine 5. fıkra eklenerek "ağır hasta mahpusların" infazlarının geri bırakılmasıyla ilgili düzenleme yapılıyor. İHD olarak bu düzenlemenin de iki yönden eksik ve yetersiz olduğunu düşünüyoruz.

İHD olarak, bu işlem için Adli Tıp Kurumu'nca ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adli Tıp Kurumunca onaylanan rapor üzerine infazın geri bırakılmasının sakıncalı olduğunu düşünüyoruz. Uygulama için tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurul raporlarının yeterli sayılmasını öneriyoruz.

"AĞIR HASTALARIN CEZASI ŞARTSIZ ERTELENMELİ"

Tasarı metninde maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeni ile ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahpusun tahliyesi öngörülüyor. İHD olarak, maddenin bu haliyle yasallaşması durumunda hiçbir hasta mahpusun tahliye edilmeyeceğini belirtmek istiyoruz.

"Ağır hasta olduğu halde infaz kurumunda yaşamını yalnız idame ettirebilen mahpuslar da var. Madde metni düzeltilerek sadece maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık ifadesi ile yetinilmeli." 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
mehmet bayrak (@Misafir_10301)
15 Kasım 2012 Perşembe 13:12
emrin olur paşam.zaten teröristlere bir madalya takılmasını istemediğiniz kaldı onuda yakında istersiniz anlaşılan.allatan korkmazlar sizi
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
13.08.2026
09:47
Hikmet Tekin ve ailesi şehadetlerinin 47. yılında dualarla anıldı
Hikmet Tekin ve ailesi şehadetlerinin 47. yılında dualarla anıldı
Merhum Bingöl Belediye Başkanı Hikmet Tekin, annesi Hürmüye Tekin ve kardeşi Ahmet Hamdi Tekin, şehit edilişlerinin 47. yılında mezarları başında ve Bingöl Ulu Cami'de düzenlenen mevlid programında dualarla anıldı.
12.08.2026
18:37
Rektör Çelik`ten dijital iletişim vurgusu
Rektör Çelik'ten dijital iletişim vurgusu
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen 'Dijital Çağda Kamu İletişimi' paneline katıldı. Çelik, dezenformasyonla mücadelede doğru bilginin güvenilir kaynaklardan kamuoyuna ulaştırılmasının kritik önem taşıdığını söyledi.
12.08.2026
18:36
Uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı
Uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı
Bingöl ile Muş arasındaki ormanlık alanda düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 700 kök Hint keneviri ve 2 kilo 800 gram esrar ele geçirildi. Suçüstü yakalanan 3 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın