Bingöl Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, 19 Haziran 2015 tarihinde patent başvurusu yaptığını ve 13 Kasım 2017'de patenti aldığını söyledi.
Alınan patentin Bingöl Üniversitesi adına gurur verici olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yurt; “Bu Patent ile görünürde fark edilmeyen pek çok teknik problem çözülecektir. Peynirler, çok yağlı olduklarından dolayı 25-30derecede dahi yumuşamaktadırlar. Bunu önlemek için üreticiler yağ oranını düşürmektedirler. Bu durum peynirin tekstürünü olumsuz etkilemekte ve tüketici tarafından duyusal olarak yağsız peynir imajı oluşturmaktadır. Ayrıca yağın alınması ile peynirlerin rengi açılmakta ve daha beyazımsı olmaktadır. Bu peynirlerin üretiminde yumurta kullanımı ile bu problemler (yumuşama, yağsızlık ve renk açılması) çözülmektedir. Yumurta sarısının içerdiği doğal renk maddelerinden dolayı üretilen peynirler daha sarımsı olmakta, ayrıca yumurtada mevcut olan ve emülgatör görevi gören lesitinden dolayı yağlılık hissi vermektedir. Yumurta doğal lizozim enzimi kaynağı olduğundan bu peynirlerin üretiminde kullanılan sütlerde Clostridium tyrobutyricum bakterisi üzerine yumurtadaki lizozim enzimi antibakteriyel etki yapmaktadır” diye konuştu.
Blok tip eritme peyniri üretiminde beyaz peynir gibi zayıf dokulu peynirler kullanıldığı için peynirlerin yapısının daha çabuk dağılabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yurt; “Bu peynirlerin formülasyonuna yumurta dâhil edildiğinde yapı daha sağlam olmaktadır. Bu patent buluşu ile kırık yumurtalara gıda güvenliği ön planda tutulmak suretiyle yeni bir değerlendirme alanı açılmakta ve blok tip eritme peyniri ve taze kaşar peyniri üretim maliyetleri yaklaşık yüzde 5 oranında düşürülmektedir” şeklinde konuştu.