İlk mektubu 10 Ocak 2008 Perşembe günü Ankara'daki 1 Nolu Sincan F Tipi Cezaevi'nde bulunan Erol Zavar'a gönderen İHD Genel Merkezi, ikinci mektubu Bergama M Tipi Cezaevi'ndeki bayan hükümlü Afyon Korkmaz'a yolladı. İHD Bingöl Şube Başkanı Mehmet Şirin Yanılmaz, bir mektup de Bingöl'den yollanacağını bildirdi.
İHD olarak, cezaevlerindeki hasta tutuklu ve hükümlülerin durumlarına dikkat çekmek amacıyla her ay sağlık sorunu olan bir mahpusa mektup gönderme kararı aldıklarını ve ikinci mektuplarını Bergama M Tipi Cezaevi'ndeki bayan hükümlü Afyon Korkmaz'a yollayacaklarını açıklayan Yanılmaz, davası üç yıldır devam eden ve 5237 sayılı yasanın (TCK) 302. Maddesinden yargılanan Korkmaz'a gönderdiği mektupta şu ifadelere yer verdiklerini belirtti.
1972 Muş Malazgirt doğumlu olan ve 1998 yılında bir mayına basarak tek bacağını kaybeden Korkmaz'ın, 2001 yılından beride protez (takma) bacakla yaşamını sürdürdüğü ve tedavi konusunda ciddi sıkıntıların bulunduğuna dikkat çeken Yanılmaz, mektuptaki şu ifadeleri aktardı.
“Protezinin dönem dönem değiştirilmesi gerekmekte ama devletin güvencesi altında olan senin tedavin yapılmıyor; ayağındaki kemik uzadığından şu anki mevcut protez ile yaşam zorlaşıyor ve acı çekiyorsun. İmkânlarının olmadığını defalarca bildirmene rağmen yine de sana, “Protezini değiştirme maliyetini sen karşılarsan olur” önerisi yapılmış. Tedavindeki engelin çok önemli bir gerekçesi de var: Sen nüfusa kayıtlı olmadığın için hastanelere nüfus kimlik numarası bildirilemiyor diye tedavini yapmıyorlar. Yani bu ülkenin cezaevlerinde yatıyorsun varsın! Ama iş tedavine gelince, hastaneye yatırmaya gelince senin resmen yaşamadığını ileri sürüyorlar!. Sanıyoruz yargılandığın dava da hala bu gerekçe ile uzatılmaktadır. Şimdi bize diyorsun ki: “tüm sözleşmeler bizden insandan yana ama ya uygulamalar?” Evet, hukuk yaşam hakkının ve insan onurunun korunması yönünde uygulanmalıdır ve bu temel kural özgürlüğü elinden alınmış insanlar, kadınlar için de geçerlidir. Ve özellikle bu kişi engelliyse, yaşam standartları onlara göre düzenlenmelidir. BM Engelli Hakları Sözleşmesi madde:14/2 gereği “Taraf Devletler, engelliler eğer herhangi bir süreç sonunda özgürlüklerinden mahrum edildiyse; bunun diğerleriyle eşit bir şekilde yapılmasını; uluslararası insan hakları hukukuna uygun olarak engellilerin güvencelere sahip olmasını ve engellilerin, makul uyumlaştırmaya ilişkin hükümler dahil olmak üzere Sözleşme'nin hedeflerine ve ilkelerine uygun muamele görmesini sağlamalıdır.”
Bu mektubu sana yazarken aslında kimlere seslendiğimiz ortadadır. Adalet Bakanlığı'na, yargıya ve vicdanlara sesleniyoruz ve diyoruz ki: Afyon Korkmaz'ın tedavisi önündeki engeller acil olarak kaldırılsın”
BingolOnline/Bingöl Kent Haber