Bingöl Üniversitesi 4. Kitap Fuarı kapsamında ilimize gelen Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adem Apak ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Demircan'ın konuşmacı olarak katıldığı “Müslümanın Hayatından Hz. Peygamberin Örnekliği” paneli yapıldı.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Demircan, ‘Peygamber Efendimizin hayatından bilgi verirken bir Müslümanın hayatında kimi örnek almalı diye sorarsanız herhalde her zaman Peygamber Efendimiz olmalı' dedi. Prof. Dr. Demircan, konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Peygamber Efendimiz anlaşılması ve hayatımızın merkezinde olması gerekmektedir. İmanı da Kur'an-ı da Peygamber üzerinde aldığımız için örnek almamız gerekiyor. Allah Resulünün hayatına baktığımız zaman bize anlatmak istediği temel şeyler vardır. Din ne diyor, Peygamber bize nasıl takdim etmiş? Buna baktığımızda yaşantısında iyi var, iyi olma var. Bir insan, konumu ne olursa olsun her daim iyiliğin yanında olmalı ve bunu kendine hedef olarak belirlemeli. Müslümanlar olarak bunun için mutlak bir irade ortaya koymamız gerekiyor. Allah Resulü tarihi bir şahsiyettir. Yaşantısına baktığımıza bizler gibi bir insan olarak takdim ediliyor. Asla ulaşılamaz, dünyada böyle bir insan yaşayamaz tarzında bir örneklik değildir, bizden biridir. Cemaatlerde oturduğunda dışardan biri geldiğinde hangisi peygamberdir diye ayırt edemedikleri, yaşantısıyla örnek bir insandır.”
“Peygamberimiz, Sadece Müslümanlara Değil Bütün İnsanlığa Örnektir”
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adem, Hz. Peygamberin (sav) Kur'an referansıyla Müslümanlar için yegane ve mutlak örnek olduğunu ifade etti. Apak, ‘‘Bizler için Hz. Peygamberin örnekliğinin aktarıldığı siyer ilminin de ilahi gerekçesidir. Müslümanlar adına da hayatının öğrenmenin farz olduğunun da delilidir. En güzel örnektir. İlahi garantili ve Allah tavsiyeli örnektir. Örnekliği sadece Müslümanlara has değil, bütün insanlığa örnektir. Allah Resulünün örnekliğini sadece onu peygamber olarak kabul eden Müslümanlar için değil, peygamber olarak kabul etmeyen başka inançlara mensup olanlar içinde tavsiye niteliğindedir. İnsanlığın kurtuluşu adına ‘Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik' ayetine mazhar olarak o an için ashabı değil, sonradan gelecek nesillerin kıyamete kadar örnekliğini teşkil eder'' dedi.
Peygamber Efendimizin sevgisine vurgu yapan Prof. Dr. Apak, “Peygamber Efendimizi sevmeyen yoktur. Allah (cc) O'nu sevmenin ne olduğunu ilahi kitapta ifade ediliyor. ‘Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin' ayetiyle açıklamıştır. Peygamber'i sevmek, ona gönül vermek, onun yolundan gitmek ile olur. Ancak, bilgi olmadan, sevgi tam anlamıyla gerçekleşmez. Bu nedenle, onu doğru bir şekilde tanımadan lâyıkıyla sevemeyiz. Bu, onun etraflıca tanınmasını zorunlu kılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Panelin moderatörlüğünü yapan Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal da “Resulullah Efendimizin hayatını, İslam tarihini bütünüyle aktarmada emeği olan değerli hocalarımıza ilimize teşrif ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Konu da bizim için çok önemli. Peygamber Efendimizin hayatı, sünneti seniyesi Kur'an-ı Kerim'den sonra ikinci kaynak olan bu külliyatın bize aktarılması önemlidir” şeklinde konuştu.
Üniversite Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, dekanlar, akademik ve idari personel, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.