KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Kasım 2024 Salı
°C

'Hüzün çiçeği' dağları süsledi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek rakımlı dağlarını süsleyen ve halk arasında 'ağlayan gelin' ve 'hüzün çiçeği' olarak nitelendirilen ters laleler, Bingöl'ün dağlarında da açtı.

`Hüzün çiçeği` dağları süsledi
30 NİSAN 2020 PERŞEMBE 12:40
3
3300
3
AA aa

Bingöl merkeze bağlı 1450 rakımlı Gökçeli köyünde karların eriyip ilkbaharın gelmesiyle açan laleler, tabloları aratmayan görüntüler oluşturuyor.

Lale türlerinden farklı olarak bir kök üzerinde uzayan başakta avize gibi yere doğru 4-6 çiçek verdiği için ters lale ismini alan "ağlayan gelin", Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişiyor.

Soğanlı bitkiler familyasına ait endemik bir tür olan ters lale, şekli itibarıyla boynu bükük bir hali andırdığı için yörede "ağlayan gelin" veya "hüzün çiçeği" olarak adlandırılıyor ve lale, birçok kültürde hüznü simgeliyor.

"BİNGÖL'DE TERS LALE OLDUĞU BİLİNMİYORDU"

Gökçeli köyünden olup Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, bu köyden olmasına rağmen ters laleleri ilk kez gördüğünü söyledi.

Bir ziyaret için köyde bulunduğunu anlatan Sözen, "Bütün dünya ve Türkiye'nin Kovid 19 salgınıyla mücadele ettiği bugünlerde köyümüzü ziyaret ettik. Burası eşsiz doğal güzellikleri, ters laleleri, temiz havasıyla harika bir ortam. İnsanlarımız bu süreci evlerinde geçirdikten sonra inşallah ülke olarak bu zor günleri atlattıktan sonra vatandaşlarımızı bu doğal güzellikleri görmeye, bu temiz havayı teneffüs etmeye davet ediyoruz." diye konuştu.

Birbirinden güzel çiçekleri, yemyeşil doğası ve soğuk sularıyla Gökçeli'nin ziyaret edilebilecek yerlerden biri olduğunu anlatan Sözen, şunları kaydetti:

"Şimdiye kadar Bingöl'de ters lalelerin olduğu bilinmiyordu. Köylü vatandaşlarımız bunları keşfetmişler. Bu laleler ormanın içerisinde taşlık alanda, doğal bir ortamda kendiliğinde yetişiyor. Yükseğe çıktıkça sayıları daha da artıyor. Bu laleler köyümün doğal güzelliğine daha da güzellik katmış."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58157)
30 Nisan 2020 Perşembe 19:57
Hakkari coğrafyasına has bir çiçek olarak bildik yıllardır. Aslında Doğu Anadolu Bölgesinde yüksek yaylalarda yaygın olarak görülüyor. Aradaki fark onlar reklamını çok iyi yaptılar biz ise Ziya beyin dediği gibi köyümüzdeki bu ve benzeri birçok değere sahip çıkamadık. Karlıovanın küçük baş hayvanının etinin lezzeti, yayladere kırsalının balı, Genç ilçesinin kadayıfı ve sayamayacağım onlarca değerimiz anlatamamaktan dolayı bilinmiyor. Bilinse ne mi olur aklın başından gider inan.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58154)
30 Nisan 2020 Perşembe 18:36
O ters laleler kültür mah. Kentsel dönüşememenin ödenmeyen kiralardan dolayı ev sahiplerine karşı boynu bükük kalan babaların haline ağlıyor,salgından dolayı işini kaybeden kirasını veremeyen babalar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58141)
30 Nisan 2020 Perşembe 13:00
Son iki üç yıldır Bingölün muhtelif alanlarında bu çiçeği görmeye başladım. Memleketimin yüzünde çiçekler eksik olmasın inşallah...
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın