AK Parti Medya Başkanı Keskin, yaptığı yazılı açıklamada AK Parti hükümetinin işsizlikle mücadele eylem planının stratejisi dünyada model olarak uygulandığını söyleyerek, “Özellikle küresel mali krizle birlikte baş gösteren işsizlik, bütün ülkelerin kronik sorunu haline gelmiştir. Konjoktürel işsizlik daha çok yaygındır. Özellikle yaygın bir şekilde baş gösteren işsizlik bölgemizin sosyo-ekonomik yapısına uygun olan konjoktürel bir işsizlik tipidir. Bu tür işsizliğin yapı olarak da çözümü güçtür. Hükümetimizin kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları oluşturarak; belli periyotlarla çözmeye çalıştığı işsizliğe makro düzeyde çözüm hedeflenmektedir. Sadece bölgelerin yapısına göre değil, kesin olmasa da kalıcı çözüm üretilmeye çalışılıyor” ifadelerine yer verdi.
İşsizlik Oranı % 11'dir Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 11 olduğunu belirten Keskin, “Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 536 bin kişi azalarak 2 milyon 846 bin kişiye düşmüştür. İşsizlik oranı ise 2,6 puanlık azalış ile % 11 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Bingöl'de çalışma çağındaki işsizlerin büyük bir bölümü kamuda çalışmayı hedeflemektedir. Özellikle özel sektörün istenen düzeyde gelişme gösterememesi karşısında cazibeliğini yitiren sektörün, işsizliğin çözümünde gerekli istikrarı gösterememesi kendi başına bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sektörün daha cazip hale gelmesi için hükümetimiz tarafından çeşitli teşviklerle gerekli destekler sağlanmaktadır” diye konuştu.
Teşvik Yasaları Devam Etmektedir
İşsizlikle mücadele eylem planı kapsamında hazırlanan teşvik yasalarının hala devam ettiğini ifade eden Keskin, halen devam etmekte olan teşvik yasalarından 5084 ile 5615 sayılı yasalara ilave olarak 5510 sayılı yasanın 5 puanlık indirimi de devam etmektedir. Hazinenin her yıl trilyonlarca lira maliyete katlanarak istihdamın artırılmasında sağladığı katkıda çabasıdır. İşsizliğin çözümü için halen çeşitli çalışmalar devam etmektedir. Özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışmaların işsizlik fonunda biriken paraların bu yönde ikame edilmesi de kendi başına bir çözüm yolu olarak görülmektedir. Kamudaki hizmet alımlarının özelleştirilmesi özel sektöre yapılan bir katkıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarında halen devam etmekte olan güvenlik, temizlik ve çeşitli hizmet alımları da sektörü ayakta tutmaktadır. Ülkemizde 2009 yıllında işsizlik oranı yüzde 15,50 iken, bu yıl için işsizlik oranı yüzde 11 olarak gerçekleşmiştir. Bunda hizmet sektörünün de payı büyüktür. Bölge profiline uygun olarak sanayi sektörünün az gelişmiş olması bu duruma özellikle ihtiyacı artırmaktadır” ifadelerini kullandı.
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Faaliyete Geçerse İstihdam Artar Doğu Anadolu Projesi'nin (DAP) faaliyete geçmesi ile birlikte istihdamın artacağını kaydeden Keskin, “Sayın Bakanımızın bölge ekonomisine katkısını da bir fırsat olarak düşünmekteyiz. Güneydoğu da halen devam etmekte olan GAP projesi bölge ekonomisine lokomotif görevini gördüğü gibi, DAP projesinin de hayata geçmesi ile birlikte bölge ekonomisine önemli bir ivme kazandıracaktır. İşsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılması için gösterilen çabayı görmemezlikten gelemeyiz. Referandumdan sonra özellikle bir geçiş