KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Hükümet programında 'insan hakları' yok

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy, hükümetin açıkladığı programında 'insan hakları' başlığının bulunmadığı eleştirisini yaparak, ''programda acilen revizyona gidilmeli. 61. Hükümet programı 'ustalık dönemine' yakışmadı'' dedi.

Hükümet programında `insan hakları` yok
13 TEMMUZ 2011 ÇARŞAMBA 08:38
0
1662
3
AA aa

                     İHD Bingöl Şube Başkanı Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada hükümetin açıkladığı programında 'insan hakları' başlığının bulunmadığını söyledi.

                   Aksoy, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Hükümet programının ana başlıklarından Avrupa Birliği, Yeni Anayasa, İleri Demokrasi, Güvenlik, Yönetim Reformu, İstihdam, Çalışma Hayatı, Eğitim ve Sosyal politikalar bölümlerinde insan hakları ile ilgili değerlendirmemiz kısaca şöyledir:
 
Avrupa Birliği bölümünde sadece Avrupa Birliği Bakanlığı'nın kurulduğunu, bunun dışında somut hiçbir program öngörülmediğini görmekteyiz. Avrupa Birliği tam üyelik müzakere sürecinde, müzakerelerin yürütüldüğü başlıkların ne zaman tamamlanacağı, Kopenhag siyasi kriterlerine uygun demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlık hakları konusunda ne gibi standartlara kavuşturulacağı ve daha önce yayınlanan ulusal program hedeflerine ne kadar uyulacağı belirtilmemektedir. 
                     61. Hükümetin, Türkiye'nin bu dönem Avrupa Birliği'ne tam üye olmasıyla ilgili somut bir hedefinin olmadığını gördük. Yeni anayasa bölümünde, yeni bir toplum sözleşmesinden bahsedilmekte, çoğulculuğa vurgu yapılmakta, toplumsal çeşitliliğin bir zenginlik olduğu belirtilmekte ve demokratik hukuk devletinin tüm unsurlarını içeren bir anayasa yapılacağı belirtilmektedir. Bu bölümde belirtilen vaatler olumlu ancak yeni anayasanın tam olarak neleri içereceğine dair daha ayrıntılı nitelendirmeler yapılmamıştır. 
                        İleri demokrasi bölümünde adı tam olarak konmasa da dil, din, mezhep ve etnik köken gibi konularda ortaya çıkan çok boyutlu ve kalıcı çözüm arayışlarının devam edeceği ama bu çözümümün neyi içereceği belirtmemektedir. Milli birlik ve kardeşlik projesinin takipçisi olunacağı ifade edilmiştir. Oysa bu projenin özellikle Kürtler ve toplumsal muhalefet odakları üzerinde tam bir yargı baskısı olarak devam ettirildiği gerçeği gözden uzak tutulmaya çalışılmıştır. Tek millet gibi ümmetçi kavramlar kullanılmıştır. Asimilasyonun bitirileceği yönündeki vurgular önemli olmuştur ancak bunu nasıl bitirileceği belirtilmemiştir. Ayrıca bu bölümde OHAL'in AKP hükümetleri tarafından kaldırıldığına dair vurgu gerçek değildir. OHAL 2002 de Ecevit hükümeti tarafından kaldırılmıştır. 
                         Bu bölümde, özellikle Kürt sorununun çözümü için ne gibi somut adımlar atılacağı belirtilmemiştir. Toplumsal barışın tesis edilmesi ve Hakikat Komisyonlarının kurulması ile ilgili hiçbir şeye değinilmemiştir. Toplumsal barış için siyasal genel aftan bahsedilmemiştir. 61. Hükümet programı bu haliyle acelece yazılmış olup “Ustalık Dönemine” yakışmamıştır. Anlaşılan 61. Hükümet tüm umutlarımızı yeni anayasaya bırakmıştır. 
                         İnsan hakları başlığı bulunmayan 61. hükümet programı gerçekçi değildir. Bu programda insan hakları kurumsallaşması ile ilgili olarak Paris Prensiplerine uygun Türkiye İnsan Hakları Kurumu, evrensel değerlere bağlı olarak ayrımcılıkla mücadele etmek için Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu, Kamu Denetçiliği, İşkenceye Karşı Sözleşmenin Seçmeli Protokolü uyarınca oluşturulması gereken Ulusal Önleme Mekanizması ve insan hakları savunucularının korunması konuları programda yer almamıştır.  
                       Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi sorunlarını çözecek ciddi bir hükümet programına ihtiyaç vardır. 61. Hükümet bu eleştirilerimizi dikkate almalı ve insan hakları sorunlarını giderecek şekilde programda acilen revizyon yapmalıdır.”
 
 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
acb? (@Misafir_5668)
15 Temmuz 2011 Cuma 12:35
nedense insan hakları bu beyefendi sayesinde TERÖR ÖRGÜTÜNE çalışıyorr
dertli (@Misafir_5662)
14 Temmuz 2011 Perşembe 18:48
(DEVAMI)Barış dersiniz ellerinden silahı düşürmeyenleri kutsarsınız, Demokrasi dersiniz EN BÜYÜK FAŞİSTLİĞİ yaparsınız. Artık sözlerinizle ÇELİŞMEYİN!
dertli (@Misafir_5661)
14 Temmuz 2011 Perşembe 18:47
Biri insan(Kemal KILIÇDAROĞLU) arar, biri insan hakkı(SÖZDE İNSAN HAKKI ARAYICISI NİHAT AKSOY-Önce insanî değerlere saygı göster. Kimse ETNİSİTESİNİ seçmedi ey faşist-) arar. ikisi de İNSAN'ın anasını ağlatanları seyreder durur. EY İnsan Hakları Derneği BAşkanı!!! SEn insanların ANALARInı ağlatan TERÖR OLAYLARI için 2 laf edemezsin.(Çünkü seni oraya oturtanlar NEYE İNSAN HAKKI derse sen de ona insan hakkı dersin.) İnsan dersiniz insanın anasını ağlatırsınız.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın