KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Temmuz 2026 Cuma
°C

Hükümet, halkbank'ı küresel tezgaha yem etmeyecek

Hükümet, 17 Aralık operasyonuyla hedef alınan Halk Bankası'nın devreden çıkarılmasına izin vermedi.

Hükümet, halkbank`ı küresel tezgaha yem etmeyecek
07 OCAK 2014 SALI 12:27
0
2368
0
AA aa

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 17 Aralık operasyonuyla yıpratılmaya çalışılan Halk Bankası'nın by-pass edilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Bakan Yılmaz, Halk Bankası'nın İran ile ticarette baş aktör olmaya devam edeceğini, Kuzey Irak'ta devreye girmesi için ise çalıştıklarını söyledi.

Konu ile alakalı Türkiye Gazetesi'ne konuşan Yılmaz, İran'ın Türkiye için ciddi bir pazar olduğunu ve 30 milyar dolarlık ticaret hedefini mutlaka yakalayacaklarını belirterek, "Halk Bankası çok önemli finansal aktör. İran'la ticarette ülke menfaatine roller oynadı. Uluslararası hukuka uygun şekilde bu işleri yaptı. Bunu da yapmaya devam edecek" dedi. Küresel kriz ortamında uluslararası rekabetin çok keskin olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, "Her ülke kendi firmaları ve bankaları için çok ciddi çabalar içindeler. Bu ortamda biz de bankalarımıza sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

Yılmaz, altınla ticaretin meşru bir ticaret olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"ABD'nin bile yaptırım uygulamadığı konuydu geçen haziran dönemine kadar. Halk Bankası'ndaki para zaten bizim değil, İran'ın parası. Doğalgaz ve petrol alıyoruz, onun parası Halkbank'ta birikiyor. Gelip kendi paralarını alıyorlar. Bu da onların en tabi hakkı. BM kurallarına sonuna kadar uyarız. Halk Bankası'nın hiçbir problemi olmasa da bu tartışmalar içinde yıpratılıyor. Bu tür imkanları başka yerlere kaydırma çabası var. Halk Bankası İran ile ticarette baş aktör olmaya devam edecek. Kuzey Irak'ın devreye girmesi için de çalışmalarımız sürüyor."

Bakan Yılmaz, İran'a uygulanan ambargonun bölge ekonomilerini de olumsuz etkilediğini kaydetti. Dünya altın fiyatlarındaki dalgalanmadan Türkiye'nin kazançlı çıktığına da değinen Bakan Cevdet Yılmaz, "Baktığınızda 2012'de altın ihracatımız çok yüksekti. 2013'te de altın ithalatımız çok yüksek. Bu aslında Türkiye'nin lehine oldu. Altın fiyatlarının yüksek olduğu dönemde altın ihraç etti. Altın fiyatları düşünce bu ihraç ettiği altının yerini doldurdu. Türkiye çok ciddi kazanç sağladı. Dış ticaretimizdeki rakamlar açısından olumsuz görüntü var. 2012'ye göre 9.5 milyar dolar net fark var. Bu geçici bir durum. Gelecek yıldan itibaren normal seyrine oturur" dedi. İran'la çok sayıda proje yürüttüklerini ve bunlardan birinin de sınırda ortak ticaret bölgesi olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, "Tercihli ticaret müzakerelerinde ise son aşamaya geldik. Turizm, taşımacılık, kapıların iyileştirilmesi gibi projeler var. İran'la ticaret Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz için hayati öneme sahip. Sayın Başbakanın ziyareti ve Sayın Ruhani'nin Türkiye'ye ziyareti düşünülüyor ama kesinleşmiş bir tarih yok" diye konuştu. 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.07.2026
15:02
Bingöl Kent Meydanı Otoparkı Hizmete Açıldı
Bingöl Kent Meydanı Otoparkı Hizmete Açıldı
Bingöl Belediyesi'nin şehir merkezindeki otopark sorununa çözüm olarak hayata geçirdiği Kent Meydanı Otoparkı hizmet vermeye başladı. Toplam 500 araç kapasiteli otopark, 24 saat kesintisiz hizmet sunacak. Otopark için saatlik ve aylık abonelik ücret tarifesi de açıklandı.
02.07.2026
14:56
Klima yüklü kamyonet alev alev yandı
Klima yüklü kamyonet alev alev yandı
Bingöl-Diyarbakır karayolunda seyir halindeyken alev alan klima yüklü kamyonet kullanılamaz hale geldi. Genç Belediyesi İtfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesiyle yangının ormanlık alana sıçraması önlendi.
02.07.2026
14:30
Bingöl Adalet Ormanı`nda ağaçlar geleceğe hazırlanıyor
Bingöl Adalet Ormanı'nda ağaçlar geleceğe hazırlanıyor
Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğinde oluşturulan Adalet Ormanı'nda sulama ve bakım çalışması gerçekleştirildi. Çalışmalarla, fidanların sağlıklı gelişiminin desteklenmesi hedefleniyor.
01.07.2026
12:17
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Türkiye birinciliği
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Türkiye birinciliği
TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması Türkiye Finali'nde Bingöl'den katılan proje Türkiye birincisi oldu. Yapay zekâ ve insansız hava araçlarını kutup araştırmalarıyla buluşturan proje, öğrencilerine Türk Antarktika Bilim Seferi'ne katılma yolunu da açabilir.
01.07.2026
08:54
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren yeni yasa hazırlığı sürüyor. Düzenlemeyle, yaşadıkları ülkede askerlik yapan çifte vatandaşların Türkiye'deki yükümlülüğü kalkacak ve emekli aylığı kesintileri son bulacak.
01.07.2026
08:25
Bayırlı`da sulama krizi!
Bayırlı'da sulama krizi! 'Temmuz geldi, kanallar hâlâ açılmadı'
Bölgede meyve ağaçları, bağlar ve sebze bahçelerinin sulama suyuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde yaşanan aksaklığa dikkat çeken köylüler, sulama kanalını kapatan kaya parçalarının iş makinesiyle kısa sürede kaldırılabileceğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın