Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 17 Aralık operasyonuyla yıpratılmaya çalışılan Halk Bankası'nın by-pass edilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.
Bakan Yılmaz, Halk Bankası'nın İran ile ticarette baş aktör olmaya devam edeceğini, Kuzey Irak'ta devreye girmesi için ise çalıştıklarını söyledi.
Konu ile alakalı Türkiye Gazetesi'ne konuşan Yılmaz, İran'ın Türkiye için ciddi bir pazar olduğunu ve 30 milyar dolarlık ticaret hedefini mutlaka yakalayacaklarını belirterek, "Halk Bankası çok önemli finansal aktör. İran'la ticarette ülke menfaatine roller oynadı. Uluslararası hukuka uygun şekilde bu işleri yaptı. Bunu da yapmaya devam edecek" dedi. Küresel kriz ortamında uluslararası rekabetin çok keskin olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, "Her ülke kendi firmaları ve bankaları için çok ciddi çabalar içindeler. Bu ortamda biz de bankalarımıza sahip çıkmalıyız" diye konuştu.
Yılmaz, altınla ticaretin meşru bir ticaret olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"ABD'nin bile yaptırım uygulamadığı konuydu geçen haziran dönemine kadar. Halk Bankası'ndaki para zaten bizim değil, İran'ın parası. Doğalgaz ve petrol alıyoruz, onun parası Halkbank'ta birikiyor. Gelip kendi paralarını alıyorlar. Bu da onların en tabi hakkı. BM kurallarına sonuna kadar uyarız. Halk Bankası'nın hiçbir problemi olmasa da bu tartışmalar içinde yıpratılıyor. Bu tür imkanları başka yerlere kaydırma çabası var. Halk Bankası İran ile ticarette baş aktör olmaya devam edecek. Kuzey Irak'ın devreye girmesi için de çalışmalarımız sürüyor."
Bakan Yılmaz, İran'a uygulanan ambargonun bölge ekonomilerini de olumsuz etkilediğini kaydetti. Dünya altın fiyatlarındaki dalgalanmadan Türkiye'nin kazançlı çıktığına da değinen Bakan Cevdet Yılmaz, "Baktığınızda 2012'de altın ihracatımız çok yüksekti. 2013'te de altın ithalatımız çok yüksek. Bu aslında Türkiye'nin lehine oldu. Altın fiyatlarının yüksek olduğu dönemde altın ihraç etti. Altın fiyatları düşünce bu ihraç ettiği altının yerini doldurdu. Türkiye çok ciddi kazanç sağladı. Dış ticaretimizdeki rakamlar açısından olumsuz görüntü var. 2012'ye göre 9.5 milyar dolar net fark var. Bu geçici bir durum. Gelecek yıldan itibaren normal seyrine oturur" dedi. İran'la çok sayıda proje yürüttüklerini ve bunlardan birinin de sınırda ortak ticaret bölgesi olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, "Tercihli ticaret müzakerelerinde ise son aşamaya geldik. Turizm, taşımacılık, kapıların iyileştirilmesi gibi projeler var. İran'la ticaret Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz için hayati öneme sahip. Sayın Başbakanın ziyareti ve Sayın Ruhani'nin Türkiye'ye ziyareti düşünülüyor ama kesinleşmiş bir tarih yok" diye konuştu.