Son zamanlarda Türkiye'de en çok tartışılan konuların başında yer alan HSYK, yeni şeklini alıyor. Geçtiğimiz gün Başkan Kadir Özbek ve bazı üyelerin de istifa ettiği HSYK'nın yeni yönetimi için önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerde bir de Bingöllü hemşerimizin aday olduğu ortaya çıktı. Demokrat Yargı'dan yapılan açıklamaya göre, Ankara Cumhuriyet Savcısı İsmail Yalçın, Bingöllü olan İzmir Hakimi Mustafa Kurtaran, Diyarbakır Hakimi Faruk Özsu, Konya Hakimi Mehmet Taştan, Kazan Hakimi Kemal Şahin ile Ankara İdare Mahkemesi Hakimi Cafer Ergen'in HSYK üyeliği adaylık başvurusunda bulundu.
1994 yılından bu yana fiilen hâkimlik yapan Mustafa Kurtaran, meslekte bulunduğu süre içerisinde bütün bölgelerde fiilen hizmet yaptı. 2005 yılından bu yana İzmir Hakimliği yapan Kurtaran, aynı zamanda Demokrat Yargı Derneği'nin de yönetim kurulu üyesi.12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halkoylaması sonucunda yürürlüğe giren 5982 sayılı anayasa değişikliğine dair kanunun geçici 19.maddesi uyarınca demokrat yargı listesinden aday olan arkadaşları Kemal Şahin,İsmail Yalçın,Mehmet Taştan,Faruk Özsu ile idari yargıdan Cafer Ergen,Yargıda köklü değişikler yapabilmek için adaylıklarını ilan etti.Yargı kamuoyuna " İnsancıl Yargı" (yargıda temel sorunlar ve değerlendirmeler ) ve Demokrat yargı- Yeni HSYK'nın inşası adlı çalışmalarla adını duyuran ve bu seçim sürecinde seçildikleri taktirde neler yapacaklarını detaylı olarak yargı kamuoyuna deklare etmiş durumdalar.
Özetle yargı sisteminin merkezine yargıç ve savcıları oturtmak isteyen Kurtaran ve arkadaşları yargıç ve savcıların tam bağımsızlığı tarafsızlığı için yargıç ve savcılar üzerinde bulunan tüm vesayet araçlarını kaldırmak ve yargıda demokratikleşmeyi sağlamak.
Başsavcı ve adli yargı adalet komisyonu başkanlarının seçim yoluyla gelmelerini, rutin teftiş yerine sadece şikayete bağlı olarak "soruşturma amacıyla teftiş yapılmasını, müfettiş hal kağıtlarının kaldırılmasını, Yargıtay ve kurulacak istinaf mahkemelerinin denetim nedeniyle hakim ve savcılara not vermelerinin kaldırılmasını, Başsavcıların savcılar hakkında sicil doldurmalarından vazgeçilmesini, Başsavcılık yetkisinin sadece koordinasyon göreviyle sınırlandırılmasını, hakim ve savcıların tayin ve terfilerinin objektif kriterlere bağlanmasını sağlamak, kısaca yargının temel görevi olan "toplumun adalet beklentisini" karşılama görevini layıkıyla yerine getirebilmesi ve yargının demokratikleşmesi için yapılması gerekenleri yapmak amacıyla bu süreçte yer aldı.
İzmir Hâkimi Mustafa Kurtaran Kimdir?
İşte Kurtaran'ın Yüksek Seçim Kurulu'nun sitesindeki detay bilgileri:
- 1966 tarihinde Bingöl/Karlıova Derinçay köyünde doğdum.
- İlköğretimimi Derinçay ilkokulunda tamamladıktan sonra Orta Öğretime 1978 yılında Bingöl İmam Hatip Lisesinde başladım ve 1985 yılında tamamladım.
- 1985 yılında girdiğim Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1989 yılında mezun oldum.
- 1990 yılında Avukatlık stajına başladım ve Şubat 1991'de bitirdim. 06.02.1991' de Bingöl Hakim Adayı olarak göreve başladım.
- Staj sırasında kısa dönem olarak askerliğimi yaptıktan sonra stajımı tamamlayarak şubat 1994'de Konya/Taskent Hakimliğine kura kararnamesi ile atandım.Daha sonra sırasıyla Temmuz 1997-Aralık 1998 yılları arasında Malatya/ Arguvan, Ocak 1999- Temmuz 2002 yılları arasında Sakarya/Karapürçek, Haziran 2002-2005 yılları arasında Akhisar Hakimi olarak görev yaptıktan sonra 2005 yılı Haziran kararnamesi ile İzmir Hakimliğine atandım.
- Karapürçek hâkimi olarak görev yaptığım sırada Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü "Kamu Yönetimi Anabilim Dalı" "Kamu Yönetimi Bölümü'nde" Yüksek Lisans programına başladım ve 2003 yılı Mayıs ayında da “Bir adil yargılanma ilkesi olarak makul sürede yargılanma hakkı” adlı tez çalışması ile Yüksek Lisansı bitirerek Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Unvanını kazandım.
- Aralık 2001 tarihinde 1'inci sınıfa ayrıldım.
- Adalet Bakanlığınca 2004 yılında düzenlen “ İnsan Hakları Eğitimi” ile 2005 yılında düzenlenen Yeni Ceza Adalet Sistemi” ve 2010 yılında düzenlenen "Uzlaşma" eğitim projelerinde eğitimci olarak görev aldım. Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı Sitesinde “Adil Yargılanma Hakkı” adlı makalem yayınlandı.
- Ayrıca "İdarenin kusursuz sorumluluğu ve mücbir sebepler","idarenin mal edinme yolları ve kamulaştırmasız el atma", "Milli güvenlik kurulu bağlamında silahlı kuvvetlerin Türk siyasal hayatı üzerindeki etkinliği" "uluslararası çocuk hakları sözleşmeleri ışığında çocuklara ilişkin Türk hukuk mevzuatı" konularında yayınlanmaya hazır makale ve çalışmalarım mevcuttur.
- 2009-2010 eğitim döneminde 9 Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı “Avrupa Birliği Hukuku” dalında ikinci yüksek lisans programına başladım ve halen tez aşamasındayım. Evli üç çocuk babası olup halen İzmir 4. Çocuk Mahkemesi Hâkimi olarak görev yapmaktayım.