Hoş geldin ya şehr-i ramazanDün akşam kılınan teravihle, Ramazan'a hoş geldin derken, sahurla ilk orucumuza kalktık ve 'Allah'ım senin rızan için oruç tutacağım' dedik.
İslam âleminin kutsal ayı ramazan, dün akşam kılınan ilk teravih namazı ile başladı ve gece yarısından sonra da sahura kalkıldı. Bu akşam ilk iftar da açılacak. Ramazan ayının ilk orucu bu gün saat 19.39'da akşam ezanının okunmasıyla açılacak. Bingöllüler son iftarı da 29 Ağustos Pazartesi günü açacak ve 30 Ağustos Salı günü Ramazan Bayramı başlayacak.
Geçen yıla göre 10 gün öne gelen Ramazan ayı önümüzdeki 8 yıl boyunca da yaz aylarına rastlayacak. Bu yıl ki günlük oruç süresi ortalama 15 saat olacak.
UZMANLARDAN RAMAZAN AYI'NDA DENGELİ BESLENME UYARISI
Uzmanlar, Ramazan ayında dengeli beslenilmesi konusunda vatandaşları uyararak, vatandaşların dengeli beslenmesi gerektiğini vurguladılar.
Bu yıl Ramazan ayının Ağustos'a denk gelmesi, havanın sıcak olması ve sahur-iftar arasındaki sürenin oldukça uzun olması bu ayı sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapılan önerilerin diğer yıllara göre biraz daha farklı olmasına yol açıyor. Yaz aylarında sıcaklardan dolayı sıvı kaybının arttığına işaret eden uzmanlar, bu durumun su ihtiyacını artırdığını, sahur ve iftar arasındaki uzun sürenin de göz önünde bulundurulduğunda en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında sıvı alımının geldiğini dile getirdiler.
MUTLAKA SAHURA KALKILMALI
Uzun gündüz süresi boyunca aç kalınacağından mutlaka sahura kalkılmasını söyleyen uzmanlar, normal hayatta en önemli ve en çok atlanan öğün olma unvanına sahip kahvaltının, Ramazan ayında yerini sahura bıraktığını hatırlatarak, sahur öğününün kesinlikle atlanmaması gerektiğinin altını çizdi.
SAHUR YEMEKLERİ
Bunun yanı sıra sahurdan iftara kadar uzun süren bir açlık dönemi olacağı için tokluk hissinin uzun sürmesini sağlayan süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein oranı yüksek besinlerin kesinlikle sahurda tüketilmesini tavsiye eden uzmanlar, "Midenin boşalma sürecini uzatarak çabuk acıkmayı önleyen meyve, sebze, kepekli ekmek gibi posalı gıdalara yer verilmelidir. Sahur yemeğinden sonra hemen uyumak yerine en az 45 dakika bir şeylerle uğraşılmalı ve sonra yatılmalıdır" dedi.
İFTAR YEMEKLERİ
Uzmanlar, iftar yemeği ile ilgili de şu tavsiyelerde bulundu: "İftarda besinler tek seferde büyük porsiyonlar yerine; küçük porsiyonlar halinde, uzun bir süreye yayılarak yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yenilmelidir.”
İFTARA ÇORBAYLA BAŞLAYIN
Uzun Ramazan günlerinde vücudun sıvı dengesini sağlayabilmek için yapılması gerekenler hakkında bilgiler veren uzmanlar, “Sahur ve iftar süreçlerinde mümkün olduğunca su içmeye özen gösterin. Elektrolit dengesini sağlamak için daha çok ayran ve taze sıkılmış meyve suları için. Daha çok sebze ve meyve tüketin. Mideyi terk etme hızı yüksek olduğundan soğuk tüketimlerden kaçının. İftarda ağır, yağlı, kızartma gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. İftara çorbayla başlayın. İftar öğününde mutlaka sebze yemeğine yer vermek ve mümkün olduğunca iyi çiğneyerek yavaş tüketmeye özen göstermek gerekiyor” dediler.
KARPUZ İYİ SEÇİM
Ramazanda öğün tüketimin sıklığındaki azalmayla birlikte görülen kabızlık şikayetini önlemek amacıyla ise iftardan bir-iki saat sonra yaz ayında olmanın avantajını da kullanarak meyve tüketimine özen gösterilmesi tavsiyesinde bulunan Uzmanlar, “Özellikle yaz meyvesi olan karpuz bol su içeriği ile iyi bir seçimdir. Sıcaklar da göz önünde bulundurarak ağır egzersizlerden kaçınmak gerekir. İftardan iki saat sonra hafif yürüyüşlerle destekleyerek daha rahat bir sindirim ve daha rahat bir uyku uyumayı sağlanabilir. Özellikle yüksek tansiyon, diyabet, böbrek hastaları gibi ve düzenli ilaç kullanması gereken kişiler oruç tutmaktan kaçınmalıdır. Sahura kalkmadan oruç tutmaya çalışmamalı, mutlaka kahvaltı niteliğinde meyve, sebze, yeşillik ve bol suyla desteklenmiş bir sahur öğünü yapılmalıdır. Sahur yapmadan oruç tutmak iftar ve sahur arasındaki açlık ve susuzluk göz önünde bulundurulursa ciddi kan şekeri düşüklükleri, tansiyon düşmelerine bağlı baş ağrısı, uyku hali, baş dönmesi, tahammülsüzlük gibi sıkıntılara neden olabilmektedir” diye konuştular. YORUM YAZIN
|
|