Bu tür hibe projelerinin asıl amacının aslında işsizlikle mücadele eylem planı olduğunu ifade eden Keskin, “Son yıllarda devlet tarafından hemen her eve ayni ve nakdi yardımlar yapılınca, tarım ve hayvancılık kesiminde istikrarsızlığın baş göstermesi ile birlikte birçok insan yıllardır baba mesleği olan ve bir gelenek haline gelen kırsal mesleğini çeşitli sebeplerle bırakmak zorunda kaldı. Yine TÜİK tarafından geçen hafta açıklanan işsizlik oranın yüzde 11,1 seviyelerine kadar çıkması yine kırsalda ve kısmen kent merkezinde oluşan işsizliğin aslında mevsimsel bir işsizlik türü olduğunu söylemek mümkündür” dedi.
“ŞARTLARA UYMAK İÇİN DÜZENİNİZİ BOZMAYIN”
Hibe programından yararlanmak isteyenlerin sigortalarını askıya alıp, ikametlerini köye aldığını ifade eden Keskin; “İl müdürlükleri ile nüfus müdürlükleri önünde biriken kalabalığın mevcut şartlara uymak için sigortalılıklarını askıya almaları ve ikametgâhlarını köye götürmeleri aslında düşündürücüdür. Tarım il Müdürlüklerine yapılan proje başvurularında proje kabul edildiği takdirde proje bedeli kadar karşılıksız bir hibe alabilirler. Bu da nakit değil, ayni olarak yapılmaktadır. Hiçbir aşamada proje bedelinde nakit akışı olmayacak, tamamen projede öngörülen araç gereçler ile diğer alımların bedeli tedarikçilere ödenecektir” ifadelerini kullandı.
Keskin, “Tarımda gübre ve mazot desteğinin yanında doğrudan gelir desteğinin olması, hayvancılıkta yemde KDV'nin düşürülmesinin yanında hayvan başına sübvansiyon verilmesine rağmen Bingöl ovasının ekilip biçilememesi bunun en bariz örneklerindendir.
Özellikle kırsal kesimde yaşayan ve nüfusu 20 Binin altında olan yerleşim yerlerinde kendi uğraş alanları ile ilgili olarak ve yaşları 18 ila 40 yaş aralığında olan herkes başvurabilir. İlgili birimlere proje başvurusu yapmak şartıyla, projesi kurul tarafından kabul edilenler projede belirledikleri ihtiyaçlara göre ayni olarak destekten faydalanabilirler. Proje başvurusu yapanların 01 Ocak 2016 tarihinden beri kırsalda yaşamaları şartı da aranmaktadır. Yine 31 Aralık 2018 tarihine kadar da aynı yerde ikamet etme şartları da sağlamaları gerekmektedir. Bu projelerde daha çok teknik ve çağın gereklerine uygun bitkisel ve hayvansal üretime yönelik projeler ile yöresel tarımsal ürünler olduğundan proje hazırlayanların konuya daha yatkın ve uzun bir süredir bu işlerle uğraşanların başvurmaları daha faydalı olacaktır” dedi.