AK Parti Medya ve Tanıtım Başkanı Keskin, yaptığı yazılı açıklamada İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını söyledi.
“Özellikle Bingöl gibi gelişmemiş illerde mesleksizlik sorununun olduğu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından eylem planı olarak hazırlanan ve Avrupa Birliği normlarına uygun Ulusal Meslek Standartlarının belirlendiği bir süreçten geçiyoruz” diyen Keskin, artık her bireyin bir sertifikalı veya diplomalı mesleğinin olacağını belirterek, “Özellikle işsizliğin mesleksizlikten ötürü kaynaklandığı ve kayıt dışı çalışmaların yoğunlukta olduğu, Bingöl gibi illerde sertifikasyona tabi belirli ve belirsiz süreli programlar başlatılacağından; gençlerimizin gerek Türkiye İş Kurumu, gerek belediyeler, Halk Eğitim ve diğere kamu kurum ve kuruluşlar ile STK' lar tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarına başvurup, sertifika sahibi olmaları onların yararına olacaktır. İş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda aktif iş gücü programlarının etkin olarak kullanılmaya başlamasıyla gençlerimizin açılan kurslara veya programlara müracaat etmelerini özellikle bekliyoruz” diye konuştu.
DOKUZUNCU KALKINMA PLANI ÇOK ÖNEMLİ.
Dokuzuncu kalkınma planının çok önemli olduğuna vurgu yapan Keskin, “İşgücünün eğitim düzeyi yıllar itibariyle yükselmekle birlikte AB ortalamasına göre düşük olduğu, bu durum nitelik ve beceri düzeyi yüksek insan gücüne ihtiyaç duyulan günümüzde önemli bir sorun olarak devam etmektedir. Yine eğitim sistemi, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalmıştır. Genç ve eğitimli kişilerin işsizlik oranında da kayda değer bir düşüş sağlanamamıştır. Ekonominin ve işgücü piyasasının taleplerine cevap verecek ve özellikle gençlerin istihdam edilebilirliğini artıracak mekanizmalara ihtiyacın olduğu tespit edilmiştir” ifadelerine yere verdi.
3D DEVREDE
Esnaf ve Sanatkârlara değişim, dönüşüm, destek programı olan 3D'nin devrede olduğunu ifade eden Keskin, “Sanayi Bakanlığının Koordinatörlüğünde esnaf ve sanatkârlara yönelik mesleki eğitimin geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi ile çıraklık eğitimi kapsamındaki sorunların giderilmesi de bu eylem planı kapsamında son şekli verilecektir. Gençlerimiz kendi beceri ve yeteneklerine uygun meslek seçerken mutlaka sertifika veya dengi belgeleri almaya çalışsınlar. Aksi takdirde belgeleri olmadan hiçbir meslekte istihdam edilmeleri mümkün olmayacaktır. Halen çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen kurslara katılanlara hem sertifika veriliyor, hem de günlük asgari ücret tutarında ücret ödeniyor.
Gençlerimizin bu durumu fırsata çevirerek, küreselleşen iş piyasasında meslek sahibi olmalarını özellikle bekliyoruz” şeklinde konuştu.