KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Her 10 şirketten 9'u uzaktan çalışmaya sıcak bakıyor

'Uzaktan Çalışmada Güncel Trendler' raporuna göre 10 şirketten dokuzu uzaktan çalışmaya sıcak bakıyor. Ancak vergi ve iş hukuku alanlarında sıkıntıları aşmakta zorlanacaklarını düşünüyorlar.

Her 10 şirketten 9`u uzaktan çalışmaya sıcak bakıyor
07 MAYIS 2022 CUMARTESİ 11:01
0
1249
0
AA aa

Vergi ve danışmanlık şirketi KPMG'nin, 530'dan fazla şirketin katılımı ile gerçekleştirdiği “Uzaktan Çalışmada Güncel Trendler” başlıklı araştırmasına göre, şirketlerin yüzde 89'u şu an uzaktan çalışma politikasını zaten uyguluyor veya uygulamayı planlıyor, telekomünikasyon ve teknoloji sektörleri ise bu politikayı uygulayan sektörlerin başında geliyor. Araştırma işverenlere esnek çalışmayı nasıl ve ne ölçüde ele almaları gerektiği konusunda önemli bilgiler sunuyor. Uzaktan çalışmanın hayata geçirilmesinde çalışanların isteklerinin ana etken olduğunu da gösteren araştırmada en büyük zorluklar ise vergi ve yasal uyumluluk olarak gösteriliyor. Yüzde 82'sinin EMA bölgesinde (Europe, the Middle East and Africa) yer aldığı katılımcılar arasında çeşitli sektörlerden yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler, mobilite konusunda uzman kişiler, insan kaynakları yetkilileri, vergi ve iş hukuku uzmanları bulunuyor. Raporda ortaya çıkan sonuçlar, uzaktan çalışma konusunda küresel eğilimlerin yanı sıra bölgesel ve sektör farklılıkları hakkında da önemli fikirler veriyor.

KPMG'nin araştırmasına katılan şirketlerin yüzde 82'si EMA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesinde yer aldı. Araştırmaya katılanlar arasında çeşitli sektörlerden yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler, mobilite konusunda uzman kişiler, insan kaynakları yetkilileri, vergi ve iş hukuku uzmanları bulunuyor. Araştırmanın sonuçlarının yer aldığı rapora göre her 10 şirketten dokuzu uzaktan çalışmaya sıcak bakıyor. Şirketlerin birçoğu, bu durumun çalışanların talepleriyle şekillendiğini söylüyor.

Raporu değerlendiren KPMG Türkiye İnsan ve Değişim Hizmetleri Direktörü Jan Erdem Yılmaz, artık uzaktan çalışmanın yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söylüyor. “Gerek mevcut çalışanların talepleri gerekse de rekabetin yoğun olduğu yetenek pazarında öne geçme ihtiyacıyla birlikte uzaktan çalışma politikaları yükselişe geçti” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu aşamada, şirketlerin esnekliğin nasıl ve ne ölçüde olacağını netleştirmesi önem taşıyor. Özellikle işin gereksinimleri ile ilgili olarak fonksiyonlar özelinde özelleştirilmiş yaklaşımların benimsenmesi ve bu yaklaşımın çalışan bağlılığı ve verimliliği eksenlerinde kurgulanması önem kazanıyor. Ayrıca uzaktan çalışma, özellikle uluslararası boyut kazandığında karmaşık vergisel ve yasal süreçleri beraberinde getirebiliyor ya da iş ve sosyal güvenlik uygulamalarına ilişkin endişelere yol açabiliyor. Bu nedenle şirketlerin çalışma modellerini dönüştürürken uyum ve risk konularını da göz önünde bulundurması kritik önem taşıyor.”

UZAKTAN ÇALIŞMA POLİTİKALARI YAYGINLAŞIYOR

Rapora göre şirketlerin yüzde 89'u şu an uzaktan çalışma politikasını zaten uyguluyor veya uygulamayı planlıyor. Kuruluşların yarısından fazlası (yüzde 52) uzaktan çalışma politikası uygulamayı düşünürken, yüzde 37'si halihazırda uyguluyor. Bu şekilde bir politik uygulamayı düşünmeyenlerin oranı ise sadece yüzde 5'te kalıyor.

Telekomünikasyon ve teknoloji sektörü başı çekiyor Bununla birlikte, stratejiler her kuruluşun iş modeline, uzun vadeli stratejik hedefl erine ve kurumsal kültürüne göre değişiyor. Telekomünikasyon ve teknoloji sektörü yüzde 64 ile bu modeli uygulayanların başını çekerken, bu iki sektörde uzaktan çalışmayı değerlendirme aşamasında olanların oranı ise yüzde 27 seviyesinde bulunuyor. BT tabanlı şirketlerin, özellikle de startup sektöründekilerin, hızlı karar verebilmesi ve uzaktan çalışmanın çoğu zaman DNA'larının bir parçası olması nedeniyle bu sektörlerdeki yüksek oran da şaşırtıcı değil.

ESNEKLİK HER SEKTÖRDE

Diğer yandan ilginç bir şekilde yiyecek, içecek, perakende ve tüketici sektörlerindeki katılımcıların yüzde 90'ı uzaktan çalışma politikası planladıklarını belirtiyor. Bunların yüzde 40'ı bu politikayı uygulamayı düşünürken yüzde 60'ı şu an uygulamakta olduklarını söylüyor. İmalat sektörü için, işyerinde daha fazla çalışmanın gerekliliği göz önüne alındığında, bu sonuçlar daha da şaşırtıcı. Hatta bazı şirketler, sanal gerçeklik gözlükleri ile uzaktan makine bakımı yapılması gibi yeni teknolojiler kullanılarak işgücünün uzaktan çalışabileceğini ifade ediyor.

ÇALIŞANLARIN İSTEKLERİ ANA ETKEN

Uzaktan çalışma nedenlerinin başında ise çalışanlardan gelen istekler ve COVID-19 kısıtlamaları geliyor. Şirketlerin dörtte biri (yüzde 25) için çalışanlardan gelen talepler, uzaktan çalışmayı hayata geçirmenin temel nedeni oldu. Şirketlerin yüzde 18'i uzaktan çalışmanın gerekli olduğunu ve yetenek pazarında markayı tanımladığını söylerken, yüzde 12'si yetenek eksikliğini gidermeye yardımcı olduğunu söylüyor. Özetle, kuruluşların yarısından fazlası (yüzde 55), uzaktan çalışma politikalarını işleri veya dış faktörlerden ötürü değil çalışanlarının isteklerini karşılamak için hayata geçirdiklerini vurguluyor.

YURTİÇİYLE SINIRLI KALIYOR

Uzaktan çalışma yöntemleri de kuruluşlara göre değişiklik gösteriyor. Yüzde 42 ile çoğu şirket, ülke sınırları içinde uzaktan çalışmaya odaklanıyor. Ülke dışında uzaktan çalışma söz konusu olduğunda, şirketlerin yüzde 22'si 90 günden daha az bir süre için kısa süreli uzaktan çalışma yöntemini düşünüyor. 90 günden fazla süre için bu oran yüzde 8'e kadar düşüyor. Ayrıca katılımcıların sadece yüzde 9'u ülke dışından bu yöntemle işe alım yapmayı değerlendirdiklerini belirtiyor.

EN BÜYÜK ZORLUKLAR VERGİ VE YASAL UYUMLULUK

Vergi ve yasal uyumluluk yüzde 88 ile uzaktan çalışmayı uygulamak isteyen şirketler için en büyük zorluklar olarak öne çıkıyor. Örneğin, sağlık ve güvenlik, veri koruma ve BT güvenliği, gelir ve kurumlar vergisi düzenlemeleri ile ilgili ülkelere göre değişen işveren yükümlülükleri bulunuyor. Ülke sınırlarının dışında, daha fazla uluslararası düzenlemeler devreye girdikçe uyum daha da karmaşık hale geliyor. Yasal standartların olmaması ve vergi alanında belirsizlik, sınır ötesi uzaktan çalışmanın ele alınmasında önemli bir engel teşkil ediyor. Uzaktan çalışmanın önündeki diğer zorluklar arasında sırasıyla verimli süreçler oluşturmak (yüzde 21), çalışan takibi ve teknoloji (yüzde 18), iletişim (yüzde 10) başlıkları geliyor.

UYUM VE RİSK KONUSU KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

KPMG Türkiye İnsan ve Değişim Hizmetleri Direktörü Jan Erdem Yılmaz, şirketlerin, hızlı bir dönüşüm sürecinde geleceğin çalışma hayatına hazırlık yaparken kesinleşen bir gerçek olduğunu kaydetti. Uzaktan çalışmanın, yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini belirten Erdem şunları kaydetti: "Gerek mevcut çalışanların talepleri gerekse de rekabetin yoğun olduğu yetenek pazarında öne geçme ihtiyacıyla birlikte uzaktan çalışma politikaları yükselişte. Bu aşamada, şirketlerin esnekliğin nasıl ve ne ölçüde olacağını netleştirmesi önem taşıyor. Özellikle işin gereksinimleri ile ilgili olarak fonksiyonlar özelinde özelleştirilmiş yaklaşımların benimsenmesi ve bu yaklaşımın çalışan bağlılığı ve verimliliği eksenlerinde kurgulanması önem kazanıyor. Ayrıca uzaktan çalışma, özellikle uluslararası boyut kazandığında karmaşık vergisel ve yasal süreçleri beraberinde getirebiliyor ya da iş ve sosyal güvenlik uygulamalarına ilişkin endişelere yol açabiliyor. Bu nedenle şirketlerin çalışma modellerini dönüştürürken uyum ve risk konularını da göz önünde bulundurması kritik önem taşıyor."

Kaynak: Dünya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın