Yaptıkları yazılı açıklamada, halk oylamasıyla kabul edilen anayasa değişikliklerini ''ileri bir adım'' olarak nitelendiren eşbaşkanlar, ''Kalıcı demokratik değişim için anayasal reformların etkili şekilde uygulanması gerektiğini'' belirttiler.
Komisyonun Başkanı Demokrat Parti Maryland Senatörü Benjamin Cardin, Türk halkının ''değişime yönelik arzusunu açıkça ortaya koyduğunu'' ifade ederek, anayasa değişikliğindeki önerilerin, Türkiye'deki etnik ve dini azınlıklar da dahil olmak üzere, insanların hayatlarında gerçek ilerleme sağlamasını umduğunu kaydetti.
Cardin, ''bu anayasal düzenlemeler ile diğer çok ihtiyaç duyulan reformların uygulanmasının, Türkiye'ye, geçmişin kalıntılarının üstesinden gelme ve kökleri, demokrasi ve insan haklarına saygıya dayanan güçlü gelecek inşa etmede yardım edebileceği'' yorumunda bulundu.
Komisyonun Eşbaşkanı Demokrat Parti Florida Milletvekili Alcee Hastings de reformların daha fazla şeffaflık sağlayabileceğine dikkati çekti. ''Yargı yapısının manipülasyonunun Türkiye'nin zaten bölünmüş olan siyasi arenasını daha da kötüleştireceği'' uyarısında bulunan Hastings, ''hükümetin yargıya yönelik reformları nasıl uygulayacağıyla özellikle ilgilendiğini'' kaydetti.
Hastings, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ''Afganistan'daki operasyonlara katkı sağlayan önemli müttefik Türkiye'de, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü güçlendirecek uzlaşıyı sağlamak için çalışması'' çağrısında bulundu.
AA