KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Nisan 2026 Perşembe
°C

'Helal' ürünler için yeni düzenleme: Yetkisiz helal belgesine 1 milyon liraya kadar ceza

İç piyasaya sunulacak ürün ve hizmetlere yönelik helal belgesi düzenleyen tüm kuruluşların Helal Akreditasyon Kurumu'nca akredite edilmesi bir yıllık geçiş sürecinin ardından zorunlu olacak.

`Helal` ürünler için yeni düzenleme: Yetkisiz helal belgesine 1 milyon liraya kadar ceza
07 HAZİRAN 2022 SALI 10:01
0
2993
1
AA aa

Tüketicilerin akredite edilmemiş 'helal' ibareli ürünlerle yanıltılması önlenecek.

Böylece marketlerdeki ürünlerin yetkin kuruluşlarla denetlenmesi sağlanacak. Yetkisiz helal belgesi düzenleyen kuruluşlara 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek.

Helal Akreditasyon Kurumu'ndan (HAK) edinilen bilgiye göre, TBMM tarafından kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kurumun faaliyetlerine ilişkin önemli bir değişikliğe gidildi.

Bu kapsamda, iç piyasaya arz edilecek ürün ve hizmetlere yönelik helal belgesi düzenleyen tüm kuruluşların HAK tarafından akredite edilmesi bir yıllık geçiş süresinin ardından zorunlu hale gelecek.

Böylece, tüketicilerin erişimine sunulacak ürün ve hizmetlere helal belgesi vermek isteyen kuruluşların, uluslararası standartlar seviyesinde faaliyet gösterdiklerinin doğrulanması için HAK tarafından denetlenip akredite edilmesi gerekecek. Bu sayede tüketicilerin market raflarında eriştikleri ürünlerin üzerinde gördükleri 'helal' markalarının, alanında yetkin, tarafsız ve denetlenmiş kuruluşlarca düzenlenmesi mümkün olacak.

1 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA

Akredite yapılmadan helal belgesi düzenleyen kuruluşlara da kanun değişikliği sonucu para cezaları öngörülüyor. Bu kapsamda akreditasyonsuz helal belgesi düzenlediği tespit edilen kuruluşlara 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek.

Düzenlemeyle tüketicilerin helal işaretli ürün ve hizmetlere yönelik güven algısının güçlendirilmesinde mesafe katedilmesi öngörülürken Türkiye'deki helal belgelendirme kuruluşlarının hizmet kalitelerinin de uluslararası standartlara uyumlu seviyeye yükseltilmesi hedefleniyor.

Yeni düzenlemeye göre, piyasaya arz edilecek ve HAK'ın akreditasyon hizmeti verdiği ürünlere ve hizmetlere yönelik helal uygunluk değerlendirmesi yapacak kuruluşların, kurumca veya onun taraf olduğu ikili veya çok taraflı karşılıklı tanıma anlaşmaları kapsamında diğer ülkelerce yetkili kılınmış yerlerce helal akreditasyonu zorunlu olacak.

İhraç edilecek ürünlerin ve hizmetlerin alıcı ülke pazarlarının talepleri ve ilgili ülke teknik düzenlemeleri kapsamında yürütülen helal uygunluk değerlendirme faaliyetleri, bu ürün ve hizmetlerin yurt içi piyasaya arz edilmemesi kaydıyla düzenlemeden muaf tutulacak.

740 HELAL BELGELİ ÜRETİME AKREDİTASYON

Türkiye'de helal alanında akreditasyon hizmeti sunmaya yetkili tek resmi organ olan HAK, 2019 yılının sonundan itibaren yerli ve yabancı birçok helal belgelendirme kuruluşunun başvurusunu sonuçlandırdı. Şu ana kadar 740 helal belgeli üretim tesisi HAK'ın akreditasyonu kapsamına alındı.

Gıda alanındaki faaliyetler yanında helal belgelendirme kuruluşları ve imalatçılar tarafından kullanılan laboratuvarlar ile sektörde görev alacak kişileri yetiştiren kuruluşlara yönelik denetimler de HAK'ın akreditasyon kapsamına girdi. Kısa süre içinde kozmetik ve turizm sektörlerindeki helal belgelendirme faaliyetleri kurumun çalışmaları arasına dahil edilecek.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_93021)
07 Haziran 2022 Salı 11:54
Çok önemli bir mesele. İnşallah ehil insanlar olur da gönül rahatlığı ile tüketim yapacağız.
16.04.2026
05:35
Bingöl`de ekmeğe zam geldi!
Bingöl'de ekmeğe zam geldi!
Vatandaşlar, zammı ekmek satın aldıkları sırada öğrenirken, önceden kamuoyuna bilgilendirme yapılmaması tepkilere neden oldu.
16.04.2026
05:33
Salcı;
Salcı; 'Herkes Kendini Sorgulamalı'
Hungobungo Doğa Derneği Başkanı Bilal Salcı, Siverek ve Kahramanmaraş'ta yaşanan okul saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, olayların toplumsal ve eğitimsel sorunların sonucu olduğunu belirterek eğitim sistemi, okul güvenliği ve toplumsal yaşam alışkanlıklarına dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
16.04.2026
05:33
Çirişli Tüneli`nde Hedef 2029`a Kaydı
Çirişli Tüneli'nde Hedef 2029'a Kaydı
Bingöl-Erzurum yolunda kış aylarında ulaşımı zorlaştıran Çirişli Geçidi'ni devre dışı bırakacak tünel için daha önce 2026 yılı işaret edilirken, son açıklamalarda açılış hedefi 2029 olarak güncellendi. Bölgedeki diğer tünel projelerinde de takvim netleşti.
16.04.2026
05:32
Oyuncu Sefa Zengin, Berdibek`in davetiyle Meclis`te
Oyuncu Sefa Zengin, Berdibek'in davetiyle Meclis'te
'Kurtlar Vadisi' dizisindeki 'Erdal Kömürcü' karakteriyle tanınan oyuncu Sefa Zengin, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'na AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in davetiyle katıldı. Zengin, toplantı öncesinde bakanlar ve parti yetkilileriyle bir araya geldi.
16.04.2026
05:30
Bingöl`de nisan ayında karla mücadele
Bingöl'de nisan ayında karla mücadele
Nisan ayının ortasında olunmasına rağmen Bingöl'ün köy ve mezralarında yolları kapatan metrelerce yükseklikteki karla mücadele sürüyor.
15.04.2026
01:46
Midesinden yarım kilodan fazla uyuşturucu çıktı!
Midesinden yarım kilodan fazla uyuşturucu çıktı!
Bingöl'de polis ekiplerince gerçekleştirilen çalışmada, mide ve bağırsaklarında uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın