Bingöl Üniversitesi Bilgi İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Türk Patent ve Marka Kurumu ile üniversitemizin yakın ilişkilerinin sürdürülmesini arzuladığını belirterek “Türk Patent ve Marka Kurumu olarak yakından ilginiz ve desteklerinizden ötürü Bingöl Üniversitesi adına teşekkür ediyorum” dedi.
Bingöl Üniversitesi bünyesinde Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimi kurulduğunu bildiren Prof. Dr. Solmaz, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun destekleriyle öğretim üyelerimizin konuyla ilgili gerekli eğitimleri aldığını söyledi.
“E-Devlet Bağlantılı”
Bingöl Üniversitesi BÜBİN-TTO ve TÜRKPATENT iş birliği kapsamında gerçekleştirilen seminerde konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Cemil Başpınar, Türk Patent ve Marka Kurumu Elektronik Başvuru Sistemi'nin (EPATS) işleyişi ve sağladığı kolaylıkları anlattı. Türkiye'de büyük bir dijital dönüşümün gerçekleştiğine dikkat çeken Başkan Yardımcısı Cemil Başpınar, “EPATS uygulamamız e-devlet üzerinden yapılacak kimlik doğrulama ile gerçekleşiyor. Sistemde, Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurularınızı yönetebileceğiniz bir alan var” diye konuştu.
Türkiye'nin 2023'te yerli patent başvuru sayısını 20 bine çıkarmayı hedeflediğini belirten Başpınar, öğretim üyelerinin geliştirdiği patentler ve faydalı modellerin üniversiteler için önemli olduğunu vurgulayarak yapılan çalışmaların ticarileştirilmesi gerektiğini savundu.
“BULUŞLAR, BİR PROBLEME TEKNİK BİR ÇÖZÜM GETİREN YENİLİKLERDİR”
Programa konuşmacı olarak katılan Sınai Mülkiyet Uzmanı Serkan Özkan; Fikri Mülkiyet Hakkı, Buluş, Patent, Patentlenebilirlik Kriterleri gibi konularda çeşitli bilgiler verdi. Sınai Mülkiyet Uzmanı Özkan, fikri mülkiyet haklarını, “insan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklar” olarak tanımladı. Fikri mülkiyet haklarının genel anlamda telif hakları ve sınai mülkiyet hakları olarak ikiye ayrıldığını aktaran Uzman Serkan Özkan, “Türk Patent ve Marka Kurumu'nun sorumluluk alanına giren sınai mülkiye haklarıdır. Buluşlara verilen patent ve faydalı modeller, markalar, tasarımlar, coğrafi işaretler, sınai mülkiyet hakları alanına giriyor. Bu alanlar üzerinde birden fazla sınai mülkiyet hakkı da ortaya çıkabilir ”ifadelerini kullandı.
Uzman Özkan, buluşlar ve patentler hakkında açıklamalarda bulunarak, “Buluşlar bir probleme teknik bir çözüm getiren yeniliklerdir. Tamamıyla yeni bir makine, ürün, kimyasal bileşik veya bir yöntem olabilir, ya da bilinen bir ürün veya yöntemde yapılan bir geliştirme de buluş olabilir. Patent sisteminde kişiler geliştirdikleri buluşu topluma açıklamalarının karşılığında kendilerine verilen patent ile korunurken, ticari sırlarda bilgi gizli kaldığı sürece korunur” şeklinde konuştu.