KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Mart 2026 Cuma
°C

Hedef Patent Başvuru Sayısını 20 Bine Çıkarmak

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Cemil Başpınar, Türkiye'nin 2023'te yerli patent başvuru sayısını 20 bine çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Hedef Patent Başvuru Sayısını 20 Bine Çıkarmak
08 NİSAN 2021 PERŞEMBE 17:22
7
2370
1
AA aa

Bingöl Üniversitesi Bilgi İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Türk Patent ve Marka Kurumu ile üniversitemizin yakın ilişkilerinin sürdürülmesini arzuladığını belirterek “Türk Patent ve Marka Kurumu olarak yakından ilginiz ve desteklerinizden ötürü Bingöl Üniversitesi adına teşekkür ediyorum” dedi.

Bingöl Üniversitesi bünyesinde Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimi kurulduğunu bildiren Prof. Dr. Solmaz, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun destekleriyle öğretim üyelerimizin konuyla ilgili gerekli eğitimleri aldığını söyledi.

“E-Devlet Bağlantılı”

Bingöl Üniversitesi BÜBİN-TTO ve TÜRKPATENT iş birliği kapsamında gerçekleştirilen seminerde konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Cemil Başpınar, Türk Patent ve Marka Kurumu Elektronik Başvuru Sistemi'nin (EPATS) işleyişi ve sağladığı kolaylıkları anlattı. Türkiye'de büyük bir dijital dönüşümün gerçekleştiğine dikkat çeken Başkan Yardımcısı Cemil Başpınar, “EPATS uygulamamız e-devlet üzerinden yapılacak kimlik doğrulama ile gerçekleşiyor. Sistemde, Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurularınızı yönetebileceğiniz bir alan var” diye konuştu.

Türkiye'nin 2023'te yerli patent başvuru sayısını 20 bine çıkarmayı hedeflediğini belirten Başpınar,  öğretim üyelerinin geliştirdiği patentler ve faydalı modellerin üniversiteler için önemli olduğunu vurgulayarak yapılan çalışmaların ticarileştirilmesi gerektiğini savundu.

 “BULUŞLAR, BİR PROBLEME TEKNİK BİR ÇÖZÜM GETİREN YENİLİKLERDİR”

Programa konuşmacı olarak katılan Sınai Mülkiyet Uzmanı Serkan Özkan; Fikri Mülkiyet Hakkı, Buluş, Patent, Patentlenebilirlik Kriterleri gibi konularda çeşitli bilgiler verdi. Sınai Mülkiyet Uzmanı Özkan, fikri mülkiyet haklarını, “insan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklar” olarak tanımladı. Fikri mülkiyet haklarının genel anlamda telif hakları ve sınai mülkiyet hakları olarak ikiye ayrıldığını aktaran Uzman Serkan Özkan, “Türk Patent ve Marka Kurumu'nun sorumluluk alanına giren sınai mülkiye haklarıdır. Buluşlara verilen patent ve faydalı modeller, markalar, tasarımlar, coğrafi işaretler, sınai mülkiyet hakları alanına giriyor. Bu alanlar üzerinde birden fazla sınai mülkiyet hakkı da ortaya çıkabilir ”ifadelerini kullandı.

Uzman Özkan, buluşlar ve patentler hakkında açıklamalarda bulunarak, “Buluşlar bir probleme teknik bir çözüm getiren yeniliklerdir. Tamamıyla yeni bir makine, ürün, kimyasal bileşik veya bir yöntem olabilir, ya da bilinen bir ürün veya yöntemde yapılan bir geliştirme de buluş olabilir. Patent sisteminde kişiler geliştirdikleri buluşu topluma açıklamalarının karşılığında kendilerine verilen patent ile korunurken, ticari sırlarda bilgi gizli kaldığı sürece korunur” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_82449)
09 Nisan 2021 Cuma 08:51
İlimize sayın Ramazan Solmaz hoca gibi bilim adamlarına ihtiyaç var. İlimize özgü malların patent alması ve ülkemizde tanıtımının yapılması konusunda büyük emeği var. Allah razı olsun.
13.03.2026
00:46
Cevdet Yılmaz Bingöl`e geliyor
Cevdet Yılmaz Bingöl'e geliyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz, bir dizi açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Bingöl'e geliyor. Programda Bilal Erdoğan da yer alacak.
13.03.2026
00:45
Bingöl`de 50 kişilik TYP programı başvuruları başladı
Bingöl'de 50 kişilik TYP programı başvuruları başladı
Bingöl'de İŞKUR ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde yürütülecek Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 50 kişi istihdam edilecek. Başvurular 12–16 Mart 2026 tarihleri arasında yapılacak.
13.03.2026
00:44
Emeklilere ÖTV`siz otomobil için yasa teklifi Meclis`te
Emeklilere ÖTV'siz otomobil için yasa teklifi Meclis'te
Emeklilerin otomobil alırken Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olmalarıyla ilgili yasa teklifi Meclis gündemine taşındı. Teklif yasalaşırsa, emeklinin alacağı araçta ÖTV bedeli olmaması büyük bir avantaj sağlayacak.
13.03.2026
00:43
Bingöl Üniversitesi`ne YÖKAK`tan kurumsal akreditasyon
Bingöl Üniversitesi'ne YÖKAK'tan kurumsal akreditasyon
Bingöl Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda tüm başlıklarda kalite standartlarını karşılayarak kurumsal akreditasyon almaya hak kazandı.
13.03.2026
00:42
Yedisu-Erzincan hattında iki sığ magma rezervuarı tespit edildi
Yedisu-Erzincan hattında iki sığ magma rezervuarı tespit edildi
Uluslararası bir araştırma, Erzincan'ın doğusundan Bingöl'ün Yedisu ilçesine ve Tunceli Ovacık'a uzanan hatta yerin yaklaşık 4–5 kilometre derinliğinde iki ayrı magma rezervuarı bulunduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, sistemin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.
13.03.2026
00:41
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 Tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 Tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerinin uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalarda 4 şüpheli gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 1'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın