KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Hayvanlara zamanında aşı yapılmalı

Veteriner Hekim M. Ahmet Kılıç; hayvancılıkta aşılamanın önemli bir rol oynadığını fakat doğru zamanda ve doğru programlar eşliğinde yapılması gerektiğini vurgulayarak, zamanında ve doğru yöntemlerle yapılan aşılamanın hayvanları birçok hastalıktan kurtardığını söyledi.

Hayvanlara zamanında aşı yapılmalı
04 NİSAN 2011 PAZARTESİ 08:28
0
2074
0
AA aa

Veteriner Hekim M. Ahmet Kılıç, hayvanların zamanında aşı yapılması ile ilgili gazetemize bilgi verdi. Hayvanların doğru zamanda aşılanması gerektiğinin altını çizen Kılıç, ‘‘Sığırları neden aşılama ihtiyacı duyarız? Tabi ki hastalığı önlemek için; ancak eğer zamanlamamız yanlışsa, aslında koşulları daha da kötüleştirebiliriz. Benim küçüklüğümde aklımda kalan bir fotoğraf karesi var ki hayvanların römork üzerinde tıka basa doldurulup aşılarının yapılmasıdır. Tam olarak hatırlayamıyorum ama bir dergi ya da gazetede şöyle bir başlıkla çıkmıştı: ‘Aşı hayat kurtarır.' O tarihten beri bağışıklık sisteminde mükemmel yollar kat ettik'' dedi. 

Aşılama ve bağışıklık kazandırma
Aşılamanın bağışıklık kazandırma olmadığına vurgu yapan Kılıç, şu ifadeleri kullandı: ‘‘Biz her ne kadar bu umudu taşısak da her zaman sonucunda bağışıklık elde edemeyebiliriz. Bunun çeşitli sebepleri vardır başlıca ve en muhtemeli olanı da stres faktörüdür. Colorado Eyalet Üniversitesi hayvan davranış bilimcisi Temple Grandin'e göre yenilik hayvanlardaki en büyük stres faktörüdür. Ve bugünkü ulaştığım sonuçta römork üzerinde uzun yollardan gelen hayvanlara yapılan aşılamadan vücudun immun yanıtı oluşturmasını beklemek mantıklı bir beklenti olmadığıdır. Özellikle ilçemizde hayvancılık ile uğraşanların çoğu aşılamayı belirli bir program eşliğinde yapmak yerine daha çok kulaktan duyma yöntemlerle yapmaya çalışmaktadır. Hatta bir hayvan sahibinin şunu söylediğini bile duydum “Bu hafta şap aşısını yaptım haftaya karma aşıyı yaparım öbür hafta da cumadan sonra thaleriya (zerik) aşısını yapıp çıkarım.” Böyle bir uygulamada immun sistemde yanıt yerine tolerans hatta ve hatta tamamen immun yetmezlik nedeniyle basit bir hastalıkta ölüm şekillenebileceğinin farkında olmamalı ki bu kadar kendinden emin bir aşılama programını uygulamayı düşünmektedir. Evet, hayvan sahibinin gözünde aslında hayvan aşılanmış ve o iş yapılmıştır ama o işin iyi yapıldığı veya doğru yapıldığı hakkında hiç bir yorum yapılamamaktadır. İyi yapılması gereken bir iş ise; bizlerin kaliteli ve doğru hayvancılık ilkelerini yerine getirmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Aşılamadan önce mutlaka bilgi alınması, yapılması gereken uygulamaları programlar eşliğinde veteriner hekimlere danışarak yapmasına özen göstermeliyiz. Hayvanlarımıza iyi kalitede yem, temiz su ve dinlenmeleri için rahat bir yer sağladıktan sonra hem hayvan sağlığı için hem de yaptıkları masrafların karşılığını en iyi şekilde almak için doğru stratejiler üreterek ezberleri bir kenara bırakıp üzerimize düşeni yapmalıyız. Biz bir aşı uygulamasını yapacaksak amacımız sırf aşının ismiyle değil içeriğiyle ilgili olmalıdır. Çoğu zaman bunu duyarım geçen sene mera aşısını uyguladım ama hayvanlarımın yarısı yanıkara sebebiyle öldü. Peki, aşıyı alırken içeriğine baktın mı? Hangi hastalıklara karşı koruyor? Diye sorduğumda ise yanıt şaşırıcı şekilde suskunluk oluyor.''

Hayvan hastalıklarında öncelikli olarak çevrede görülen hastalıkların iyi bilinmesi ve aşılamanın bu hastalıklar esas alınarak yapılması gerektiğini belirten Kılıç, ‘‘Örneklersek Karadeniz de görülen babesia virusu Doğu Anadolu'da görülmezken, Doğu Anadolu'da görülen tayleria virusu de Karadeniz'de görülmemektedir. Öyleyse babesiaya karşı aşılamanın bir anlamı yoktur. Özellikle diğer yörelerimizden ilçemize giren gebe hayvanlarda yapılması gereken en önemli bir aşılama şeklide burada en az bir yıl süre ile yaşamış hayvanların ağız sütünün dışarıdan gelen buzağıya içirilmesidir. Böylelikle ilçemizde görülen hastalıkların antijenini barındıran ağız sütü bir nevi aşılama rolünü üstlenmiş olup hayvanın çevreye adaptasyonunu kolaylaştırır. Rapel gerektiren aşıların rapelleri zamanında yapılması gerekmektedir. Ve son olarak bir buzağının bile yıl içerisinde aşılama yapılmadığından kaybedilmesi tüm aşı masraflarından daha fazla işletmeye zarar vereceği hesaplanmalıdır'' şeklinde konuştu.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2024
17:15
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Orman İşletme İl Müdürlüğü koordinesinde vatandaşlara fidan dağıtıldı. Bu hafta içinde toplamda 10 bin fidanın dağıtımının yapılacağı belirtildi.
24.04.2024
17:15
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, öğrencilere siber suçlarla mücadele eğitimi verildi.
24.04.2024
11:27
Bingöl Emniyet`inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl Emniyet'inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda bedensel engelli 1'i çocuk 3 kişiye akülü sandalye hediye edildi.
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın