Bingöl'ün en önemli ekonomik faaliyetleri arasında gösterilen hayvancılık bitme noktasına geldi. Yüzölçümünün yüzde 52,40'ını kaplayan çayır ve mera alanlarına rağmen, Bingöl'de artık hayvancılık yapılmıyor. 1980'li yılların başında milyonlarca küçükbaş hayvanın bulunduğu Bingöl'de, bu sayısı binlerle ifade edilmeye başlandı.
GEÇİM KAYNAĞI OLARAK GÖRÜLMÜYORHayvancılık Bingöl'de artık geçim kaynağı olarak görülmüyor. Köylüler tüm sıkıntıya rağmen şehre yerleşen bazı köylüler, hayvancılık yapmaktan kaçınıyor. Köylüler şehirde çeşitli işlerle uğraşmayı tercih ediyor.
İHTİYAÇLAR KARŞILANMAYINCAİhtiyaçları karşılanmayınca çok sayıda köylü Büyükşehirlere göç ediyor. Sosyal hayatın olmadığı köylerde, kimse kalmıyor. Bingöl'de hayvancılığın yapılmasına engel olarak, terör, yayla yasakları, köylülerin çalışmak istememesi ve çeşitli nedenler gösteriliyor.
MİLYONDAN BİNE1991 yılında büyükbaş hayvan varlığı 128 bin baş olan Bingöl'de bu rakam 2007 yılında 64 bin 717 başa düştü. Aynı yıllarda küçükbaş hayvanlardan koyun sayısı 712 bin baş iken 2007 yılında 389 bin 268 başa, keçi sayısı ise 403 bin baş iken 2007 yılında 140 bin 248 başa düştü. Yaylaların hayvancılığa kapatılması durumunda, hayvan varlığında ciddi düşüşler olabileceğine dikkat çekildi.