Kalkınma Bakanı Yılmaz, Van'da yaşanan depremin ardından son durumun nasıl olduğuna ilişkin bir soru üzerine, kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, özel sektörün ve toplumun her kesiminin bütün imkanlarının bu bölge için adeta seferber edildiğini belirterek, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.
Afet öncesinde kentsel dönüşümün tamamlanması gerektiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Kentlerimizin, bina stokumuzun, yapı stokumuzun dönüşmesi lazım. Afet sırasında acil müdahale, arama-kurtarma, sağlık, ulaşım, çadır, barınma gibi konularda yapmamız gereken işler var. Afet sonrası yapılması gerekenler arasında da bana göre en önemlisi ekonomik kalkınma... Yeniden ekonomiyi ayağa kaldırmamız gerekir. Afetler sadece can ve kal kaybına yol açmıyor aynı zamanda büyük bir ekonomik durgunluğa da yol açıyor. Göçün geriye çevrilmesi, esnafın ticari hayatının yeniden canlandırılması gibi konular ele alınmalı."
Tüm bakanlıkların bölgede çeşitli tedbirler aldığını belirten Yılmaz, istihdam sağlayan projelerin hayata geçirildiğini, kredilerde kolaylıklar sağlandığını, çiftçilere destekler verildiğini, vergi, sigorta, enerji gibi borçların ertelendiğini anlattı. Buna benzer geçici ferahlama sağlayan tedbirlerin alındığını ifade eden Yılmaz, ama kriz sonrası dönemde kalıcı programlarla kalkınma sürecinin canlandırılması gerektiğini, buna yönelik çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Kalkınma ajansları bazında Türkiye'deki 26 ekonomik bölge arasında Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'nin, kişi başına geliri en düşük olan bölge olduğunu ifade eden Yılmaz, "Dolayısıyla deprem olmasa dahi burada yapılması gereken çok şey var. Depremle birlikte bu daha da öncelik kazanmış durumda" dedi.
"Van'da çok ciddi göç yaşanıyor mu?" sorusu üzerine Yılmaz, ciddi göç olduğunu, ancak bunu geçici bir göç olarak değerlendirdiklerini söyledi. Van bölgesinde kış şartlarının çok ağır olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu göçü büyük oranda geriye çevireceğiz" diye konuştu.
Bölgeye gönderilen yardımlar konusuna da değinen Yılmaz, bu yardımların Ramazan kolileri şeklinde gıda, hijyen, giysi gibi tasnifler yapılarak gönderilmesinin önemine işaret etti.
Yılmaz, Bingöl Havaalanının ne zaman açılacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de söz konusu havaalanının yatırım programına alındığını, ihalesinin gerçekleştirildiğini, pistinin yapılmasına başlandığını söyledi. Bu konuda ödenek probleminin de olmadığını anlatan Yılmaz, ancak müteahhit firmanın teknik bazı sıkıntılar yaşadığını, buna rağmen Bingöl Havaalanının gelecek yıl tamamlanmasını öngördüklerini belirtti.