Geçmiş yıllarda hayvancılığın ana merkezlerinden olan Bingöl'ün, Kemalettin Kamu'nun “Bingöl Çobanları” şiiriyle birlikte adından söz ettirmesi ve simgesinin “çoban” olarak belirlenmesi hakkındaki tartışmalar, 12.12.12 Dünya Bingöllüler Günü etkinliklerinde yeniden açıldı.
KOYUNA ALTIN TAKILDI
12.12.12 Dünya Bingöllüler Günü etkinlikleri kapsamında Kültür Merkezi'nde düzenlenen Bingöl Kültür Gecesi programı, TRT 6 (Şeş)'in en fazla seyredilen programlarından biri olan ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Aydın Aydın'ın canlı olarak sunduğu “ÇEPİK” programında naklen yayınlandı. Programın sonunda kalabalığa ‘Bingöl'ün simgesi nedir?' sorusunu yönelten sanatçı Aydın Aydın, bal ve kartal yanıtları karşısında “‘Bingöl'ün simgesi çobandır' dedi ve sahneye iki tane kuzu getirtti. Koyunlar için hazırlanan 12 tane tam altının dizili olduğu kurdeleyi de Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz taktı. Yaşananlar kısmen eleştirilse de bu durum, ‘Bingöl'ün simgesi ne olmalı?' sorusunu da yeniden gündeme taşıdı.
KAVŞAKTAKİ KÜRE ANLAMSIZ!
Geçen yıl Bingöl Belediyesi tarafından yaptırılan ve Düzağaç Kavşağı'na konulan küreyle birlikte gündeme getirilen ancak cılız sesler nedeniyle kısa sürede gündemden düşen simge tartışmaları için alınan birçok görüşte, bal ve güneşi bütünleştirdiği belirtilen küre şeklindeki simgenin ilk bakışta neyi anlattığının belli olmadığı savunulmuştu.
Şehirlerarası karayolunu kullanan başka illerdeki bireylerin, Düzağaç Kavşağı'ndaki kürenin kompozisyonu hakkında bilgi sahibi olamamasının yanı sıra Bingöl'deki birçok kişinin de bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığı gözlendi. Simgenin ‘ilk bakışta kompozisyonu tümüyle anlatması gerektiği' yönünde paylaşılan görüşlerde, mevcut küre şeklindeki simgenin anlamsız ve zayıf bir kompozisyona sahip olduğu vurgulanıyor.
YENİ SİMGE TANITIMA KATKI SUNMALI
Bir zamanlar hayvancılığın ana vatanlarından olan Bingöl'de balın meşhur olduğu ve herkesçe bilindiği vurgulanırken, folklorik alanda öne çıkan Kartal oyununun da Türkiye'de hemen her yerde bilinen figür olduğuna dikkat çekiliyor.
Düzağaç Kavşağı'na Bingöl'ü bütünüyle simgeleyen ve buradaki güzellikleri anlatan daha güçlü bir kompozisyona sahip simgeler konulabileceği yönünde aktarılan görüşlerde, Elazığ'ın Çaydaçıra, Malatya'nın Kayısı, Muş'un Lale ile bütünleştiği ve bunların bu şehirlerin simgesini oluşturduğu, Bingöl'ün de bu noktadan hareketle yeni bir simgeye ihtiyacı olduğu vurgulanıyor.
NEDEN YENİ BİR SİMGE?
Alınan birçok görüşte gerekçeler şu sözlerle özetleniyor: “Geçmişte hayvancılığın merkeziydik ve atalarımız çobanlıkla geçimini sağlardı. Fakat şimdilerde hayvancılık yok denecek kadar azdır. Çoban simgesinin Bingöl'ün sosyal ya da ekonomik kalkınmasına herhangi bir katkı olmadığı kanaatindeyiz. Bingöl'ün balı meşhur ama tanıtılamıyor. Bal yetiştiriciliği yaygınlaştırılarak ve ilin simgesinde yer verilerek daha etkili bir yol izlenebilir. Kartal oyunu da yine Bingöl'le özdeşleşen bir simge. Sosyal anlamda etkili bir tanıtım aracı olarak kullanabilir. Bu konuda kamuoyuna açılıp tartışılabilir, ödüllü bir yarışmayla yeni bir simge oluşturulabilir ve kentin birçok alanında bu simge sergilenerek kısa sürede kabul edilebilirlik sağlanabilir. Logo da resim olarak tasarlanmamalı.”
Bingöl Online Gazetesi olarak, gelişen bu tartışmalar üzerine internet sitemiz www.bingolonline.com adresinde anket düzenledik. Kamuoyundan görüşler alarak yeni fikirleri paylaşacağız.