Türkiye'de, sigara içmenin yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunun vurgulandığı açıklamada, Türkiye'nin, Avrupa Ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü sırada, dünya ülkeleri arasında ise yedinci sırada olduğunun altı çizildi.
Türkiye genelinde 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 33,4'ünn sigara kullanmakta olduğunun kaydedildiği açıklamada: “Erkeklerde sigara kullanım oranı %50.6 iken, kadınlarda bu oran %16.6'dır. Bu oranlara göre, ülkemizde yaklaşık 17 milyon kadar sigara içen kişi vardır ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiği tahmin edilmektedir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada: “Sigara kullanımın giderek artmasına, dünya çapında insan sağlığını tehdit edebilecek boyutlara ulaşmasına ve tütün şirketleri tarafından pazar oluşturma stratejilerine karşı geliştirilen ve bu konudaki ilk uluslararası anlaşma özelliğini taşıyan “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi”nin; 21 Mayıs 2003 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü'nün 56. Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edilmesinin ardından 28 Nisan 2004 tarihinde Sayın Bakanımız Prof. Dr. Recep AKDAĞ tarafından imzalanmış ve 30 Kasım 2004 tarihli ve 25656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak kabul edilmiştir. 40 ülkenin imzalamasını takiben 27 Şubat 2005 tarihinde yürürlüğe giren bu Sözleşmeyi, 13 Nisan 2007 tarihi itibariyle, 146 ülke imzalayarak Sözleşmenin tarafı haline gelmişlerdir. Türkiye, Sözleşmeyi imzalayan 43. ülke olmuştur. Ülkemizde de Sözleşmenin imzalanmasını takiben, Bakanlığımızca, “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi” kapsamında yapılacak çalışmaların planlanması ve sigara tüketiminin kontrol altına alınarak vatandaşlarımızın ve özellikle gençlerimizin korunması amacıyla, ilgili Bakanlıklar, Üniversiteler ve Sivil Toplum Örgütlerinin katılımı ile “Ulusal Tütün Kontrol Programı” hazırlanmıştır.
Ulusal Tütün Kontrol Programı, 7 Ekim 2006 tarihli ve 26312 sayılı Resmi Gazetede, 2006/29 sayılı Başbakanlık Genelgesi ekinde yayımlanmıştır. Genelge ekinde yer alan programın temel hedefi, 2012 yılına kadar ülkemizde 15 yaş üzerindeki nüfusta sigara içmeyenlerin oranını %80'in üzerine çıkarmak, 15 yaş altı nüfusta ise %100'e yakın olmasını sağlamaktır. Bu amaçla, düzenlenecek faaliyetler ve bunların yerine getirilmesinden sorumlu kamu kurum ve kuruluşlarının belirlendiği 10 başlıktan oluşan “Ulusal Tütün Kontrol Programı 2008-2012 Eylem Planı” hazırlanmıştır.
- Halkı Bilgilendirme, Bilinçlendirme ve Eğitim
- Sigarayı Bırakma
- Fiyat ve Vergilendirme
- Çevresel Tütün Dumanına Maruziyet
- Reklâm, Promosyon ve Sponsorluk
- Ürün Kontrolü ve Tüketicinin Bilgilendirilmesi
- Yasadışı Ticaret
- Gençlerin Ulaşabilirliği
- Tütün Üretimi ve Alternatif Politikalar
- Tütün Kullanımının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi
Bu Eylem Planı, 12.12.2007 tarihinde Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) düzenlemiş olduğu toplantıda Sayın Başbakanımızın katılımları ile Sayın Sağlık Bakanımız tarafından kamuoyuna tanıtılmıştır. Eylem Planının kamuoyuna tanıtımında DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Direktörü Agis Tsouros, bürokratlar, ilgili kurum temsilcileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de hazır bulunmuşlardır” denildi.
Sigara ile mücadele konusunda en önemli adımlardan birinin ‘Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun' kabul edilmesinin olduğuna yer verilen açıklamada, sigaradan aktif içici olarak etkilenenler dışında, içmedikleri halde kapalı yerlerde içenlerin verdiği zarara, en az onlar kadar iştirak eden milyonlarca kişinin pasif içici olarak kansere ve benzeri hastalıklara yakalanma riski taşımakta olduğu belirtildi.
Sigara içenler ile sigara dumanı ile kirletilmiş havayı teneffüs edenler arasında, gördüğü zarar bakımından pek fark bulunmadığının dile getirildiği açıklamada: “Anayasanın 56'ncı maddesine göre herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek, devletin ve vatandaşın ödevidir. Yine Anayasanın 58'inci maddesine göre devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır. Bu kapsamda kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklâm, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesini sağlamak yönünde düzenlemeler yapmak amacıyla hazırlanan yasa, 5727 Kanun numarası ile TBMM Genel Kurulunda görüşülmüş 23. Dönem 2. yasama yılı 45. birleşiminde 03.01.2008 tarihinde büyük destek görerek kabul edilmiştir. Bu Kanunla Türkiye tütün tüketimini kontrol altına alma yolunda büyük bir adım atmış ve bu konuda yasal düzenlemesi olan sayılı ülkeler arasına girmiştir” denildi.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber