Kaleme aldığı öykü, roman ve deneme yazılarıyla ülkemizin edebiyat camiasında mümtaz bir yere sahip olan Haksal'a fahri doktora diplomasını Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak takdim etti. 16-17 Mart 2017 tarihinde Bingöl Üniversitesi'nin ‘Yüzenada Edebiyat Günleri' programı vesilesiyle gerçekleşen fahri doktora tevcih töreninde konuşan Prof. Dr. Çapak, Bingöllü bir edebiyatçı olan Haksal'ın Türk Edebiyatı için çok önemli bir isim olduğunu dile getirerek; “Yazarımızın edebiyata dair fikirleri, kaleme aldığı eserleri ve Yedi İklim Dergisi'nin yayımı için gösterdiği özverili çaba takdire şayandır. Haksal'ın Bingöl Üniversitesi olarak edebiyata, şiire ve Bingöl'ün tanıtımına yaptığı paha biçilemez katkılarının bir karşılığının olması gerektiğini düşündük. Bingöl Üniversitesi Senatosu olarak Ali Haydar Haksal'a Türk dili ve edebiyatı alanında fahri doktora tevcih edilmesi kararı aldık ve kendisine fahri doktora diploması tevcih etmekten onur duyuyoruz” dedi.
“HAKSAL'IN İSMİ BİR CADDEYE VERİLEBİLİR”
Konuşmasının devamında Ali Haydar Haksal'ın isminin Bingöl'de yaşatılması gerektiğine inandığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Çapak, “Ali Haydar Haksal bu ülkenin uluslararası değeri olduğu gibi elbette Bingöl'ün de önemli bir değeridir. Buradan Belediye Başkanımıza sesleniyorum. Edebiyatçımız Haksal'ın ve daha pek çok değerimizin, hem Bingöl kültürüne hem ülkenin temel değerlerinin korunmasına katkı sağlayan müstesna şahsiyetlerin şehrimizin cadde ve meydanlarında isimlerinin yaşatılması gerekir” diye konuştu.
Bingöl Üniversitesi'nin 10. yıl etkinliklerinin diğer programlarına da dikkat çeken Prof. Dr. Çapak “Üniversitemizin kuruluşunun 10. yılında yoğun bir etkinlik programımız var. Çok değerli bilim adamları, şair ve yazarlarımız bu programları katılımlarıyla güzelleştirmekte ve dinleyenlere istifade fırsatı sunmaktadır. İnanıyorum ki bu programlar üniversitemize ve Bingöl halkına faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Yazar Ali Haydar Haksal ise fahri doktora tevcihinin kendisini onurlandırdığını belirterek; Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ve senato üyelerine edebiyata, düşünceye ve kültüre teveccühlerinden dolayı teşekkür etti.