Yaşanan mağduriyeti anlatan Araştırmacı Yazar İbrahim Dağılma, hükümetin mağdur durumda olan 4 bine yakın insanın haklarında iyileşme yapmasını istedi. Dağılma söz konusu 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu noktasında öngördüğü değişikliğin daha geniş ve daha özgürlükçü olmasını isteyerek, taleplerini şu şekilde sıraladı. “Bizler 657 Devlet Memurları Kanunu'nun 48/A'nın 5. Maddesi gereğince görevlerine son verilmiş insanlarız.
Şu anda memnu haklarımız iade edilmiş olmakla birlikte, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48/ A Maddesi'nde belirtilen sebeplerden dolayı göreve dönemiyoruz.
5237 Sayılı yasanın 53/2.Maddesinde, kişi işlemiş olduğu suç dolayısıyla, mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz, hükmü getirilmiştir.
Türk Ceza Kanunu'nda mahkûmiyetin sonucu olarak yasaklı bulunduğumuz haklar sayılmış, bu yasaklılık halinin cezanın infazı tamamlanıncaya kadar kullanılamayacağı belirtilmiştir. Bu yasaya ile çelişik Devlet Memurları Kanununun 48/A Maddesi'nde yasaklılık hali devam etmektedir.Yasaların birbiri ile çelişkili olmaması, birbirini tamamlaması gerekmektedir.
Türk Ceza Kanununa göre suç işleyen kişi, ceza ile birlikte kamu haklarından yasaklanmakta, infaz bittikten sonra haklar iade edilmekle birlikte, Devlet Memurları Kanununun 48/A Maddesi nedeniyle göreve dönememektedirler. Hâlbuki yasalarımız kişinin işlediği suç için öngörülen ceza dışında başka bir ceza verilemeyeceği noktasında amirdir. Bu aynı zamanda uluslararası hukuk haline gelmiştir. Bizim cezamız infaz edilmesine rağmen, cezalandırılmaya ve suçlu görülmeye devam ediliyoruz. Hakkımızdaki hüküm infaz edilmiş ve memnu haklarımız iade edilmiştir. Hal böyle iken yasaklılık halinin yasalarda devam etmesi normal bir durum değildir. Bir insanın ömür boyu cezalı kalması demek olan “Ömür boyu kamu hizmetlerinden men” şeklindeki bir uygulama; İnsan hak ve hürriyetlerine, demokratik normlara ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır. Yasada açıkça cezanın infaz edilmesi akabinde hakların iade edildiği, memnu hakların iadesi yolu ile de hakların kazanılmış olması karşısında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48/A Maddesi'nde belirtilen hüküm haksız bir uygulama olarak devam etmektedir. Avrupa Birliğine Uyum ve Demokratik açılım çerçevesinde, ülkemizde, kangren haline gelmiş birçok soruna çözüm üretilmekte, yasa değişikliklerine gidilmektedir. Bu çerçevede geniş çaplı değişikliği öngörülen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48/A Maddesi'nin tümden kaldırılması ve bu maddeden dolayı ömür boyu cezalı kalacak olanların haklarının iadesi, ancak bu maddenin tamamen ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacaktır. Özellikle Devlet Bakanımız Cevdet Yılmaz, Milletvekillerimiz Yusuf Coşkun, Kazım Ataoğlu, STK'lar, Barolar Birliği'nden talebimiz,
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değiştirilmektedir. Cezası infaz edilmiş ve memnu hakları iade edilmiş kişilerin, memurluğa dönüş yolunu kapatan ve özgürlükçü ve demokratik bir düşünceyle hazırlanan yeni TCK'ya aykırılık teşkil eden Devlet Memurları Kanunu'nun 48/A Maddesi'nin tümden kaldırılması ve memuriyete dönüş yolunun açılmasıdır.”