Dünyanın dört bir köşesinde Türk bayrağını dalgalandıran girişimciler, Mısır'daki ilk Türk okulunu önceki gün açtı. Uluslararası Selahattin Türk Okulları'nın ilk şubesi, başkent Kahire'de hizmete girdi. Açılış için düzenlenen geceye Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Şafak Göktürk, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in dinî işler danışmanı Ahmet Ömer Haşim ve Türk futbolunun efsane isimlerinden Hakan Şükür ile ülkenin önde gelen entelektüelleri, milletvekilleri ve sanatçılar katıldı.
Programda konuşan Büyükelçi Göktürk, teknolojiyi herkesin kullanabileceğini, ancak üreten beyinleri yetiştirmenin daha önemli olduğunu, Selahattin Okulları'nın da bu misyonu yerine getireceğini vurguladı. Okulun, son yıllarda gelişen Mısır-Türk ilişkilerinin son halkasını oluşturduğunu belirten Göktürk, Türk girişimcilerin dünyanın dört bir yanındaki eğitim faaliyetlerinin artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Mısır Müftüsü Ali Cuma ise kurumun ileride açılacak okullar zincirinin başlangıcı olması temennisinde bulunarak, Mısır'da en az 10 okul görmek istediğini ifade etti. Ülkenin okullar ve üniversiteler bölgesi olarak adlandırılan Yeni Kahire semtinde kurulan Selahattin Okulları'nın ilk şubesi, 13 bin metrekarelik bir alana inşa edildi. İngilizce eğitim verilecek okulda Türkçe, Almanca ve Fransızca tercihli dersler olacak. Kreşten liseye sınıfları bulunan kurumda 500 kişilik bir konferans salonu, futbol, basketbol, voleybol ve tenis sahaları da yer alıyor. Bu yıl eğitim-öğretime başlayacaklarını kaydeden Okul Müdürü Şevket Şimşek ise talebin çok yüksek olduğunu dile getiriyor.
LOS ANGELES TIMES: TÜRKLER GELİYOR
Mısır'daki Türk Okulu'nun açılışı dış basında da yer buldu. Los Angeles Times gazetesi, 'Türkler geliyor' başlığıyla internet sitesinden verdiği haberde okulun açılışını Türkiye'nin siyasî ve kültürel hedefleri doğrultusunda bir sinyal olarak değerlendirdi. Okuldaki öğretmenlerin içinde ise Türk ve Mısırlıların dışında Amerikalı, Kanadalı ve İngiliz eğitimcilerin bulunduğu bilgisi verildi. Haberde okulun Gülen hareketiyle ilişkili olduğu belirtilirken, Fethullah Gülen'in Türkiye'de milyonlarca takipçisi olan 'liberal bir İslam düşünürü' olduğu ifade edildi. Mısırlı İbrahim Ganim adlı Türkiye uzmanı, Los Angeles Times'a verdiği demeçte Türkiye'deki hükümet dışı aktörlerin Arap dünyasında gerçekleştirdikleri eğitim, ticari ve kültürel projelerle Ankara'ya bölgesel bir rol oynaması için zemin hazırladığını söyledi.
zaman